Se og oplev det gamle Gilleleje

Gilleleje ligger i Gribskov Kommune ved Sjællands nordligste punkt, Gilbjerghoved. Byen har formået at bevare en stor del af det oprindelige fiskerlejes idylliske små stræder og stråtækte gamle huse. Gilleleje er en livlig turist-, handels- og fiskerby med Sjællands største fiskerihavn som sit naturlige centrum.

Navnet Gilleleje er en sammensætning af det oldnordiske ord"gil", som  betyder kløft, og "leje", som var et sted på kysten, hvor fiskerne drev sæsonfiskeri. Bosættelser kan sopres tilbage til 1300 tallet.  De boede i perioden i prmitive fiskeboder på stranden. Det er samtidig med middelalderens store sildefiskeri i Øresund.  

Den ældste del af Gilleleje ligger øst for havnen. Her er små gamle, stråtækte fiskerhuse nænsomt restaureret og smalle gader og masser af stokroser. Her kan man også se Gillelejes ældste hus der er fredet og ligger i Østergade. I gamle dage var det også her at Gillelejes handelscentrum lå og man kan stadig se de smukke gamle bygninger med mange fine detaljer.

Kom med på guidede rundvisninger i Gillelejes gamle bydel eller tag med på et spændende besøg på kirkeloftet hvor 80 jøder den 7.oktober 1943 blev taget til fange og ført væk af Gestapo til fængslet i Horserød og herefter ført til koncentrationslejren i Theresienstadt. Tilbage på loftet lå enkelte af ejendelene; briller, regnfrakker, sko.

Disse historier og meget mere kan du opleve gennem sommeren i Gilleleje.

Del denne side