©  Foto:

Nationalpark Kongernes Nordsjælland

Nationalpark Kongernes Nordsjælland er med sine bjergtagende naturområder og enestående kulturhistorie et skatkammer af oplevelser for naturelskere. Dybe skove, store søer og moser, strandenge og klitter inviterer til et væld af aktiviteter.

De mange skovområder frister til dags- eller flerdagsture på de mange skiltede vandre- og cykelveje gennem de varierende natur- og landskabstyper.

Og langs Nationalparkens kyststrækning, ud mod Kattegat og Øresund, er der mulighed for at fiske, ro i havkajak, stand up paddle eller vandre på strandene, i klitterne eller på kystskrænterne.

I Nationalparken ligger to af Danmarks største søer. Esrum Sø, Danmarks vandrigeste. En tur langs bredden kan byde på mange oplevelser. Det rige fugleliv, et stop ved en af grill- eller shelterpladserne og kig over til Fredensborg med Slotshavens alléer. En bådfart sejler fra Fredensborgsiden over til en skovcafé ved Dronningens Bøge.

Arresø er Danmarks største. Søen er fuglebeskyttelsesområde, og det er ikke umuligt at få havørnen eller fiskeørnen at se. En mindre sognevej går næsten langs Arresø nordøstlige bred og giver fine kig over søen.

Book spændende oplevelser i Nationalpark Kongernes Nordsjælland

Tag ud og gå på opdagelse i Nationalpark Kongernes Nordsjælland. Du kan komme på guidede ture, høre foredrag og booke unikke oplevelser i nationalparken. Guidede ture, foredrag og oplevelser indenfor kultur, historie og natur.

6 forslag til udflugter i Nationalparken

1. Tag på vandretur i smukke Tisvilde Hegn, hvor du finder resterne af den forladte landsby Torup, der forsvandt under et metertykt lag sand, da store dele af området blev dækket af flyvesand i 1500-tallet.

2. På spidsen af Arrenæs ligger den lille hyggelige havn Auderød. Stedet er et godt udgangspunkt for kajakture og bålkaffe med smuk udsigt over Arresø fra shelterpladsen.

3. Mellem Øresund og Babylone Skov ligger det idylliske fiskerleje Humlebæk. Gå en tur på Gammel Strandvej med de velholdte stråtækte fiskerhuse, som ligger på første række ud til Øresund. På havnen er der bord og bænke til den medbragte frokost.

4. Rusland er et smukt bakket og fredet hedelandskab ved Dronningmølle bevokset med lyng, enebær og fyrretræer. Fra bakkerne er der en flot udsigt over Kattegat.

5. Parforcejagt med mobilen er et spil, hvor man skal på jagt efter spor, som kan føre frem til kronhjorten, nøjagtig som det skete i 1700-tallet. Download app'en Useeum, find spillet under NATUR. Start på p-pladsen på Kildeportvej. Turen er ca. 2 km og tager en lille time. Spillet er målrettet børn i alderen 9-14, voksne kan også lege med.

6. Forår og efterår fyldes himlen over Nationalparken med småfugle og rovfugle på træk mellem Centraleuropa og Skandinavien. Gilbjerg Hoved, strandengene ved Nivå, Arrenæs og Skansebakken er fine steder at spotte fuglene.

Vidste du, at Nationalpark Kongernes Nordsjælland ...

• Er Danmarks næststørste nationalpark og dækker et areal på 263 km²?
• Har Danmarks største vildtlevende bestand af dådyr?
• Omfatter Holløse Bredning, der er hjemsted for en bestand af bævere?