Gilleleje - fiskerbyen på toppen

Foto: Nikolaj Danielsen

Gilleleje, Sjællands nordligste punkt, byder på et rigt handelsliv med mange spændende forretninger, hyggelige caféer og gode restauranter. Fiskerihavnen og det flotte kulturhus Kulturhavn Gilleleje er ægte attraktioner med rødder i det lokale liv. Tilsammen er det virkelig et besøg værd.

© VisitNordsjællandFoto: Nikolaj Danielsen
Gilleleje Havn
Foto: Tine Uffelmann

Der er ingen tvivl om at havnen er Gillelejes omdrejningspunkt. Det er her, man naturligt søger ned for at mærke stemningen, slentre på molen og kigge på fiskekutterne og lystsejlere. Gilleleje Havn er Sjællands største erhvervshavn. Bådværftet er der ikke for turisternes skyld, ligesom stejlepladsens fiskenet, kulørte vimpler og tovværk heller ikke er det. Og netop derfor er havnen så attraktiv.

Byen tager godt imod sine gæster og har gjort det siden begyndelsen af 1900-tallet, hvor de første turister dukkede op. Så nyd den maritime atmosfære, stranden og naturen omkring Gilleleje, og spis et dejligt fiskemåltid på havnen, mens børnene tumler sig på Stejlepladsens populære naturlegeplads.

Kulturhavnen med bibliotek, biograf, restaurant og et væld af kulturelle arrangementer er et nyere samlingspunkt for både lokale og turister. De mange special butikker, supermarkeder, restauranter og caféer vidner om, at Gilleleje lever hele året.

Havnelegeplads og jomfruhummere

Tag en slentretur rundt på havnen, køb en is, eller nyd en kop kaffe og kage fra Vaffelbageriet eller en af havnecaféerne. Har du ungerne med, så besøg legepladsen på Stejlepladsen, som er et eldorado for børn med rutsjebane, klatrestativ, skibssandkasse, åleruse og marsvinegynger. Her kan de små fange fisk, og forældrene kan tage en kaffe to go og nyde den forbløffende smukke legepladsudsigt.

Skulle sulten melde sig, byder havnen på mange indbydende restauranter med terrasse- og gårdmiljøer. Du kan også købe friske fisk hos fiskehandlerne, hvor der er alt, hvad hjertet begærer i glasmontrerne: jomfruhummere, laks, rødspætter, røgvarer til lune fiskefrikadeller og lækre fiskeanretninger.

Kultur og shopping

Der er mange lystsejlere, som kommer langvejsfra til Gilleleje Havn for at bruge de moderne faciliteter og opleve kunst- og kulturtilbuddene i byen, og du kan gøre det samme – tag i biografen, shop løs i byens mange forretninger, eller nyd en kølig genstand på byens torv.

Gilleleje Havn er en stor sanselig oplevelse af lyde, dufte, følelser, fornemmelser, vind og vejr med masser af liv året rundt. Det gør det til en unik perle, som giver lyst til at besøge havnen igen og igen. 

Kommer du til Gilleleje om lørdagen i sommerhalvåret, bliver du budt velkommen af den flotte flagallé. Når solen titter frem, bobler byen af liv med de mange arrangementer og sommeraktiviteter: torvedage, Bakkefest, byfest og små lokale koncerter på byens spisesteder.

I vinterhalvåret kan du nyde Gilleleje som en aktiv historisk fiskerby med en helt særlig atmosfære. Gå en tur i den gamle bydel, hvor de autentiske fiskerhuse ligger tæt, kun adskilt af velholdte små haver og stengærder. Besøg også Gilleleje Kirke som spillede en central rolle i de dramatiske begivenheder i oktober 1943, hvor jøderne måtte flygte, da Gestapo opdagede deres skjulested på kirkeloftet.

I Gilleleje kan du også gå på en rask, lille skattejagt ud fra museet i Skibshallerne med børnene, hvor du kommer rundt i Gilleleje og dykker ned i historien.

Unikke overnatninger

Væk fra storbylarm og travlheden ligger Nordkysten og hviler sig. Her leves livet lokalt, og stemningen er autentisk. Trænger du til at godt sted at sove byder byne og området på flere dejlige overnatningsmuligheder.

På toppen af en 30 meter høj klint ved Sjællands absolut nordligste punkt, Gilbjerghoved, troner Gilleleje Badehotel. Lægger du hotellets tre etager til højden, får man en enestående udsigt over vand og land. Du kan se helt til Kullen i Sverige og nyde de mange fugles luftakrobatik over Øresund og Kattegat.

I hjertet af byen Gilleleje, med stranden i baghaven og havnen som nabo ligger det historiske Hotel Gilleleje Strand. Hotellet ligger i kun 100 meters afstand til byens bedste badestrand og side om side med den stemningsfulde fiskerihavn i Gilleleje. 

Er du mere til campinglivet så ligger campingpladsen Kongernes Feriepark ved Smidstrup Strand. Det er en 4-stjernet campingplads, tæt på naturen og tæt på kysten. 

Naturen omkring Gilleleje

Gilleleje er omgivet af grønt og er derfor et fint udgangspunkt for både cykel- og vandreture. Fra Gilleleje kan du følge Gilbjergstien ud til Gillelejes højeste punkt, Gilbjerg, hvor der er en fantastisk udsigt over Kattegat til Kullen i Sverige.

Hvis du vil vandre, så oplev Kirkegaard by Nature, som er en ca. 12 kilometer lang vandretur, hvor du går i fodsporene på den verdensberømte danske filosof Søren Kierkegaard med start og slut i Gilleleje eller gå en tur omkring Magelhøjene ved Rågeleje.

Hvis du har mod på en god udflugt, er et godt tip at gå fra Gilleleje Havn ud til Nakkehoved Fyr, som er en helt fantastisk tur. Du går forbi havnen og fiskerhusene, tæt forbi et smukt område med lækre boliger, og så kommer du pludselig ud i en skov, hvor du ser fyret. Nogle gange kan du endda være heldig at spotte en sæl fra højderne. Nakkehoved Fyr er et hyggeligt sted, som stort set kun drives af frivillige.

Praktisk information

Her finder du nyttig information, både til planlægning og til brug under din ferie i Gilleleje

Læs VisitNordsjællands Feriemagasin, studér oplevelseskortet over Gilleleje og omegn, find cykeludlejning og information om offentlig transport, find de bedste strande og meget mere.