Gilleleje - fiskerbyen på toppen

Foto: Ann Jørgensen

Gilleleje, fiskerbyen ved Sjællands nordligste punkt, har formået at bevare det oprindelige fiskerlejes charme og idyl. Samtidig er den en levende kultur- og handelsby hele året.

Der er ingen tvivl om at havnen er Gillelejes omdrejningspunkt. Det er her, man naturligt søger ned for at mærke stemningen, slentre på molen og kigge på fiskekutterne og lystsejlere. Gilleleje Havn er Sjællands største erhvervshavn. Bådværftet er der ikke for turisternes skyld, ligesom stejlepladsens fiskenet, kulørte vimpler og tovværk heller ikke er det. Og netop derfor er havnen så attraktiv.

Byen tager godt imod sine gæster og har gjort det siden begyndelsen af 1900-tallet, hvor de første turister dukkede op. Så nyd den maritime atmosfære, stranden og naturen omkring Gilleleje, og spis et dejligt fiskemåltid på havnen, mens børnene tumler sig på Stejlepladsens populære naturlegeplads.

Kulturhavnen med bibliotek, biograf, restaurant og et væld af kulturelle arrangementer er et nyere samlingspunkt for både lokale og turister. De mange special butikker, supermarkeder, restauranter og caféer vidner om, at Gilleleje lever hele året.

 

 

Spis og drik

Frisk fisk og skaldyr på menuen er en selvfølge i Gilleleje, men der er masser af alternativer. Skal det være en snack på havnen, tapas eller et 3-retters måltid med god vin? Vil du selv lave mad er der prima råvarer hos fiskehandleren og i gårdbutikkerne. 

Restauranter & Caféer

Skønne caféer ved havet og hyggelige restauranter der serverer himmelsk mad, fast food og dejlige is...

Gode fiskerestauranter i Gilleleje

Gilleleje er Nordsjællands største fiskeindustrihavn og med det hører der sig selvfølgelig til at frisk fanget fisk fra Sundet, Kattegat og Atlanterhavet kommer ind.

Gårdbutikker

De nordsjællandske gårdbutikker bugner med lækre friske råvarer, gode oplevelser, her finder du alt fra fåreis, friske bær, lækkert mørt kød, krydderurter til spegepølser.

Det skal du se og opleve i Gilleleje

Fiskerihavnen og Kulturhavnen er naturlige attraktioner, men også det oprindelige fiskerlejes smalle gade med charmerende, stråtækte fiskerhuse og blomstrende haver. Kirkeloftet har sin egen dramatiske historie fra oktober 1943. Find seværdigheder og begivenheder her.

 

Begivenheder

Græsted Veterantræf er nostalgi for fuld damp, mens Munkeruphus har fingeren på kunst- og designpulsen. Se skulpturer både inde og ude på Tegners Museum og mød de lokale i Kulturhavn Gilleleje.

Kulturhavn Gilleleje

Unikt og moderne centrum for kultur - og samfundsliv i Nordsjælland

Museer i Gilleleje

I Gilleleje området findes der forskellige muligheder for museumsbesøg der fortæller om historie og moderne og klassisk kunst.

Gilleleje Kirke

Gilleleje Kirke har en lang og spændende historie. Hver sommer kan man på kirkeloftet høre om begivenhderne i oktober ´43. Gilleleje Kirke, der sto...

Gilleleje Havn

Uanset om du kommer tidligt om morgenen eller først på aftenen, kan du være sikker på, at der altid er liv på Gilleleje Havn.

Fyrhistorisk Museum på Nakkehoved Østre- og Vestre Fyr

Besøg Fyrhistorisk museum og oplev en unik udsigt fra toppen af tårnet.

Aktiv ferie til fods og på cykel

Gilleleje er omgivet af smuk og dramatisk natur. Udsigten over Kattegat er betagende fra de stejle skrænter ved Gilbjerghoved, hvor Søren Kierkegaard i sin tid gik sig til store tanker. Du kan gå i hans fodspor, eller cykle ad Nordkystruten eller rute 33 mod Hillerød.

 

 

Gilbjergstien

Gilbjerghoved er ikke langt fra at være Sjællands nordligste punkt, faktisk kun en kilometer. Gilbjergstien er en fredet vandre- og cykelsti, der strækker sig 2,5 km. fra Vesterbrogade i Gilleleje by til Gilbjerghoved. Der er en vidunderlig udsigt fra de op til 33 m høje skrænter ud o...

Kierkegaard by Nature – en interaktiv vandrerute i Sørens Kierkegaards fodspor

Søren Kierkegaard gik sig til nogle af sine store tanker på lange vandreture langs Nordkysten ved Gilleleje. Gå i hans fodspor på en 12 km. lang vandrerute i formidabel smuk natur, og få både en skøn naturoplevelse og en introduktion til Danmarks berømte filosof.

Cykelrute 33 | Gillelejestien Hillerød- Gilleleje

Den afmærkede cykelrute 33 tager dig ud på en dejligt afvekslende 27 km. tur fra Frederiksborg Slot i Hillerød til Gilleleje Station – eller omvendt. Du kommer til at cykle ind gennem et fantastisk slot og en storslået slotshave, gennem dyb skov, over åbne vidder, forbi en spændende slotsr...

Praktisk information

Her finder du nyttig information, både til planlægning og til brug under din ferie i Gilleleje

Læs VisitNordsjælland Feriemagasin, studér bykort over Gilleleje, tjek turistinformationens åbningstider, find cykeludlejning og information om offentlig transport, find de bedste strande og meget mere.