Gå til indhold
Hund på Nordsjællandsk strand

Tag hunden med på tur i Nordsjælland

Foto: David Trood

De firbenede er velkomne i ferielandet, og der er masser af muligheder for at finde feriehuse, campingpladser og hoteller, hvor menneskets bedste ven kan føle sig hjemme. Her er en række tips til steder, som giver ferieminder til både til dig og din hund.

Holløselund Strand
© VisitNordsjællandFoto: Ann Jørgensen
Fantasiens Ø Hillerød
© VisitNordsjællandFoto: Ann Jørgensen

Frit omkring i hundeskovene

I Nordsjælland er der lys og luft og masser af plads til, at både du og din hund kan gå på opdagelse. I de nordsjællandske hundeskove kan hunden få lov at løbe løs og uden snor, men skal være under kontrol og opsyn.

Gilbjerghoved ved Gilleleje kan du gå langs vandet ad Gilbjergstien og gå i fodsporerne på Søren Kierkegaard, som yndede at komme her for at tænke. Vest for Gilleleje er der et stort fredet grønt område, hvor din hund virkelig kan strække sig, med flot udsigt over Kattegat fra klinten.

Liseleje Plantage i Liseleje er en del af et sammenhængende naturområde omkranset af Tisvilde Hegn og Melby Overdrev på den anden side og med fantastiske strande hele vejen, hvor hunden kan løbe frit.

Det er også skønt at gå i den idylliske skov Præstevangen ved Hillerød i den nordlige del af Store Dyrehave. Ved Breddam Sø ligger Fantasiens Ø, hvor Frederik den 7. lod et lille lysslot opføre til ham og Grevinde Danner, hvor han tog til, når han ville undslippe sine royale pligter på Frederiksborg Slot. I dag står kun ruinerne tilbage, men Fantasiens Ø er et scenisk og historisk sted og bestemt en udflugt værd.

Tag hunden med i Hørsholm Slotshave. Her lå engang Hirschholm Slot, der blev kaldt Nordens Versailles. Slottet og haven dannede rammen om kærlighedsdramaet mellem dronning Caroline Mathilde og den sindssyge Christian d. 7.s livlæge, Struensee. Slottet er revet ned, men du kan stadig se sporene af den gamle barokhave.

Hunden kan også luftes i Krogerupskovene i Humlebæk, dog skal den være i snor. De fem små skove hænger sammen og udgør tilsammen et smukt og velbevaret herregårdslandskab, der veksler mellem skov, mark og åbne sletter. På vejen kan du gøre stop ved Årstidernes Gårdbutik på Krogerup Avlsgaard eller fortsætte ned mod det gamle fiskerleje Gl. Humlebæk, hvor du kan se de smukke gamle fiskerhuse.

Ture i snor

Fra skov til strand, kulturlandskaber, slotte og rullende bakker skabt af istiden. Med vandrestøvlerne på og hunden i snor kan du tage den alsidige nordsjællandske natur ind med en gåtur, der kan begejstre både dig og din hund.

Søstien i Hillerød får du det spektakulære Frederiksborg Slot at se fra alle vinkler. Bag slottet ligger den imponerende slotspark, hvor din hund også er velkommen i snor. Her kan du opleve den storslåede barokhave, anlagt af Frederik den 4. i 1720'erne, der med sine stramme linjer, snorlige hække og formklippede buksbom skulle demonstrere menneskets kontrol over naturen, og som betegnes som et pragtværk inden for havekunst.

Du kan også opleve de royale rammer i Fredensborg Slotspark, hvor dronningens firbenede medlemmer af kongefamilien også ynder at gå tur. Ydersporet af slotsparken er en god tur på 4,5 kilometer. Tag en afstikker ned til Esrum Sø, hvor hunden kan få en dukkert, eller tag madpakken med og nyd den ved Prinsens Bro.

Esrum Kloster, der fortæller historien om, hvordan munkene boede i middelalderen, er indgang til Nationalpark Kongernes Nordsjælland, og et godt startsted for en gåtur i Gribskov. Gå fra klosteret gennem skoven og langs vestsiden af Esrum Sø, Danmarks næststørste sø med rigt fugleliv. Er du heldig, kan du måske spotte havørnen, der holder til i den nordlige del af søen.

Gå en smuk aftentur langs kysten fra Gilleleje By til Nakkehoved Fyr, hvor der er varieret natur og strand med fine udsigtspunkter over Kattegat, og oplev Nordsjællands måske flotteste solnedgang ved fyret.

Heatherhill, det bakkede landskab ved Rågeleje, fik sit navn af en engelsk direktør, der havde sin sommerresidens i området. Det fredede landskab minder om det skotske højland og er et smukt skue, når bakkerne står i sin lyngklædte lilla pragt om efteråret, men er et skønt sted at gå tur med hunden på alle tider af året.

Ved Hundested kan du gå efter skiltene for cykelrute 47 langs Spodsbjerg-stien, nok det mest koncentrerede stykke landskab, der findes på Nordkysten, med dramatiske skrænter og udsigt over Kattegat. Stien fører til det lille hyggelige og bilfri fiskerleje Kikhavn, en gåtur på cirka en time, hvor du på vejen kommer forbi de rullende bakker ved Spodsbjerg Fyr og den berømte polarforsker Knud Rasmussens hus. Hunden vil også elske en tur rundt om Arresø, Danmarks største sø, og i den omkringliggende Auderød Skov ved Frederiksværk eller en tur på Arrenæs også ved Frederiksværk. 

 

Tag hunden med på stranden

Hunde er velkommen på stranden, men de skal være i snor. Dette gælder dog ikke strande med blåt flag i sommersæsonen, hvor det ikke er tilladt at medbringe hund. Fra oktober til marts er det muligt at tage hunden med på alle strande uden snor. Se mere om retningslinjerne og undtagelser på Naturstyrelsens hjemmeside.

Share your wonders: