De bedste strande i Nordsjælland

Foto: Tine Uffelmann

Det er ikke uden grund, at nordkysten har fået kaldenavnet ’Den Danske Riviera’. På den knap 70 km lange strækning mellem Lynæs og Nivå ligger gyldne sandstrande, klassiske promenader og hyggelige badebyer som perler på en snor. Så pak badetøj og solcreme, og sæt kursen mod en ægte dasedag

I Nordsjælland er der højt til himlen og frisk havluft. Vi har strande, klitter og skønne fredlige plantager. De små hyggelige badebyer ligger langs hele nordkysten på Sjælland og vidner om dengang livet var i langsomt gear og hvor du finde ro i sjælen og nyde sommerstemningen. 

Den Danske Riviera, som den nordsjællandske kyst også kaldes, byder på en masse spændende oplevelser for både børnefamilier, badegæster og dem som er til oplevelser i naturen. På 21 af de smukke strande står de veltrænede kystlivreddere klar hele sommeren. Det gør den 70 km lange strækning mellem Nivå og Hundested til noget af Danmarks mest sikre badevand. 

Populær sandstrand med fine klitter

Et stenkast fra byen og havnen i Hundested ligger den 300 meter lange strand Trekanten. Stranden har skønt sand og fin sandbund og er meget velbesøgt – både af lokale og feriegæster. Fra Trekanten kan du nyde den fantastiske udsigt over Isefjordens munding og feriebyen Rørvig mod vest, og trænger du til en solpause, har du både caféer, ishuse, indkøb og minigolf lige i nærheden.

I skoler­nes sommerferie er der livreddere på stranden hver dag fra kl. 10 til 18. På Trekanten Strand er der handicaptoilet og handicaprampe helt ned til vandet. Der er gode parkeringsforhold ved stranden, vær dog opmærksom på at det er betalingsparkering. 

Omtrent 2 km fra Hundested finder du den lille havneby Lynæs. På byens havn er der mulighed for at tage et dyp i havnebadet, der har badebro og trapper ned til vandet. Er du mere til sand mellem tæerne, kan du slå håndklædet ud på den dejlige sandstrand lige ved siden af havnen, hvor der er lavt vand og gode bademuligheder for hele familien. Bag stranden ligger Lynæs Surfcenter, hvor der blandt andet er mulighed for at leje kajakker og SUP boards.

Gylden sandstrand & de klassiske badebyer

Ved kanten af Tisvilde Hegn ligger den hyggelige badeby Liseleje – med bindingsværkshuse, stokroser og flere gode badestrande. Tættest på centrum finder du den lækre sandstrand Liseleje Strand, hvor der er livreddere, parkeringsplads og handicap adgang til vandkanten i badesæsonen.

Foretrækker du at komme lidt væk fra byen, kan du sætte kursen mod øst til Lille Kulgab, som sammen med fribadestranden Stængehus, der ligger et par kilometer længere nede ad kysten, er blandt Nordsjællands mest afsidesliggende strande. Begge med fine klitter og gode badeforhold.

I Tisvildeleje er der dømt badehotelsstemning for alle pengene! Den lille by med den kilometerlange strand har gennem generationer været oase og feriedestination for storbyens bohemer. De seneste år er Tisvildeleje blevet et in-sted med caféer, spisesteder og barer, men byen har stadig masser af charme og historie.

På stranden for enden af hovedgaden skaber små farverige badehuse fra 1900-tallet en helt særlig stemning, og området er fyldt med badehoteller og sommerhuse. Stranden er desuden nabo til det vilde og flotte naturområde Tisvilde Hegn.

Klassisk strandpromenade, fiskeri og atmosfære

Når Strandvejen i Nordsjælland drejer helt ud til vandet, er du ankommet til den stemningsfulde badeby Rågeleje. Alene køreturen dertil er en oplevelse, men byen, og ikke mindst byens strand, skuffer bestemt heller ikke.

På Rågeleje Strand ligger stribede badehuse på række og får det brede kyststykke til at ligne en scene fra ’Badehotellet’. Klitterne sørger for gode læforhold til dasen og solbadning, og byens strandpromenade er perfekt til en spadseretur med en forfriskning i hånden. Slut dagen af med en smuk solnedgang fra stranden eller Heatherhill-bakkerne lidt uden for byen.

Bag Smidstrups fine sommerhuse i de røde og sorte farver gemmer sig den lækreste badestrand. Her er badebro og et afmærket område, hvor hunde må bade og være uden snor, ligesom Smidstrup Strand er en af de eneste strande i Danmark, hvor det er tilladt at tænde bål - en hyggelig idé til de lune sommeraftener, hvor det er dejligt at blive ude, efter mørket er faldet på.

I Smidstrup by er der dagligvarebutikker, caféer og iskiosk. En kort køretur derfra ligger desuden også det populære Kollerødgård Ismejeri, der er kåret til at lave Gribskovs bedste is.

I den charmerende fiskerby Gilleleje er der ikke bare én, men flere gode strande at vælge imellem. På byens østside ligger den dejlige familiestrand Strandbakkerne, og på den anden side af havnen finder du den cirka 20 meter brede sandstrand Veststranden, hvor der er lidt dybere vand og ofte også lidt flere bølger. Begge strande ligger en kort gåtur fra shopping og caféer i Gilleleje centrum og ishuse, spisesteder og maritim atmosfære på byens skønne havn.

Perfekt familiestrand, charme og stemning og strande tæt på havnen

Dronningmølle Strand ligger højt på listen over nordkystens bedste og mest besøgte strande – og med god grund! Stranden er meget børnevenlig med finkornet sand, lavt vand og små, lune indsøer og pools, hvor ungerne kan lege, grave og pjaske rundt. Samtidig er der også gode forhold for gangbesværede. Fra parkeringspladsen på landsiden af Villingebæk Strandvej er der kørestolsrampe helt ned til vandkanten, og stranden har eget handicaptoilet.

Lige syd for Nivås idylliske havneområde ligger den fine og meget børnevenlige Nivå Strand. Stranden er placeret i en bred bugt med lavt vand og gode badeforhold for familiens mindste, og der er livredder på arbejde hver dag i hele skolesommerferien. I gåafstand fra Nivå Strand finder du naturreservatet Nivå Bugt Strandenge, hvor der er fantastisk natur og masser af fugle at kigge på. Trænger du til en forfriskning, er der kun ganske kort vej til en lækker is på havnen.

Tisvildeleje - Hygge langs stranden i vejkanten

En af Danmarks ældste badedestinationer

Foto: Newborn Media & Fluffy Films

Livredning langs nordkysten

Den Nordsjællandske Livredningstjeneste har i mere end 75 år overvåget Øresunds sandstrande helt over til Kattegats smukke klitfyldte naturstrande. Her ligger livredningsstationerne i Nordsjælland med kun få kilometers mellemrum, og det er tættere end noget andet sted i landet. 

De flere end 100 frivillige og professionelle kystlivreddere hjælper hvert år med til at give strandenes gæster en god og tryg oplevelse. De frivillige gør det sommeren igennem muligt for børn og unge, lokale og turister, at lære hvordan man kan bruge havet året rundt. Traditionen for rådgivning og forebyggelse har gennem årtier været med til at gøre Nordsjællands strande til nogle af Danmarks allersikreste badestrande. 

Rågeleje Strand
© VisitNordsjællandFoto: Tine Uffelmann
Tisvildeleje Strand
© VisitNordsjællandFoto: Daniel Overbeck

Blå Flag Strande

 • Rent badevand
 • Livrednings- og førstehjælpsudstyr samt livreddere enkelte steder
 • Natur- og miljøformidlingsaktiviteter
 • Information om miljøforhold og naturområder
 • Adgang til toilet
 • Affaldsfaciliteter samt affaldssortering
 • Informationstavle

Blå Flag Havne

 • Livrednings- og førstehjælpsudstyr
 • Brandbekæmpelsesudstyr
 • Miljøforbedrende tiltag
 • Natur- og miljøformidlingsaktiviteter
 • Information om miljøforhold og naturområder
 • Informationstavle
 • Adgang til toilet
 • Affaldsordning
 • Oplysning om god miljøpraksis

De Nordsjællandske strande med livredderpost

Her kan du se de 13 strande i Nordsjælland, der bevogtes af livreddere hver dag fra juni til august:

 • Villingebæk v. Dronningmølle
 • Veststranden, Gilleleje
 • Strandbakkerne, Gilleleje
 • Smidstrup Strand
 • Heatherhill, Rågeleje
 • Strandbjerggaard, Rågeleje
 • Trekanten Hundested
 • Lynæs Strand & Havbad
 • Liseleje Strand
 • Lille Kulgab, Liseleje
 • Stængehus Strand
 • Tisvildeleje Strand
 • Nivå Strand

Naturstyrelses hjemmeside kan man læse meget mere om at tage sin hund med på stranden. Men kort og godt så skal hunden holdes i snor på stranden i sommerhalvåret, som går fra april til og med september. I vinterhalvåret, som går fra oktober til og med marts, må hunden gerne være løs på stranden, men kun hvis den ikke forvolder andre skade og man som ejer har kontrol over sin hund. 

På en del strande, hvor der om sommeren er blå flag, er det dog helt forbudt at medtage hunde – læg derfor altid mærke til en evt. lokal skiltning.

På en del af de Nordsjællandske strande, vajer det blå flag om sommeren. Det blå flag er et symbol på at stranden er kvalitetssikret og badevandskvaliteten er helt i top og der passes på miljøet.

Det er tilladt at bade nøgen på alle offentlige strande i Danmark, man skal dog udvise hensyn til de andre strandgæster. Du kan se og læse mere om det på www.strandguide.dk 

Den Danske Riviera er betegnelsen for Nordsjællands 90 kilometer lange kyststrækning. Navnet er ikke et nyt smart markedsføringstiltag, allerede i 1923 omtaler den første turistbrochure Den Danske Riviera. En riviera består ikke af strand, sand og badevand alene, men også af et bagland med et rigt udbud af kulturelle oplevelser, spisesteder og attraktioner.