Hundested & Lynæs - autentiske byer med charme og kant

Foto: Sarah Rønholt

Ved indsejlingen fra Kattegat til Isefjord og Roskilde fjord ligger den charmerende og autentiske havneby Hundested. Byen er helt sin egen – en blanding af moderne kulturhavn og aktiv erhvervshavn, hvor kuttere fra morgenstunden lander dagens fangst af friske fisk.

Foto: Nikolaj Danielsen
Foto: Tine Uffelmann

Her finder du et moderne bryggeri med fremragende øl, værksteder med innovativ glaskunst og smykkedesign, der giver genlyd ude i verden side om side med et klassisk bådværft, et vodbinderi og en smedje. En god blanding af intakt maritim atmosfære og moderne kunst og design, som gør Hundested til en ganske særlig oplevelse.

I udkanten af byen kan du besøge polarforskeren Knud Rasmussens Hus i det unikke naturområde ved Spodsbjerg Fyr. Den smukke stråtægte bygning blev opført i 1917 og har fungeret som museum siden 1939, hvor Knud Rasmussens enke, Dagmar, overdrog huset til offentligheden. Det ligger på en stor naturgrund med udsigt over Kattegat.

Tag også en afstikker til det rå og autentiske Lynæs, som er et paradis for wind- og kitesurfere, og hvor du finder charmerende vildmarks overnatning. Her i det idylliske fiskerleje, finder du en moderne lystbådehavn, gode spisesteder, nye og anderledes overnatningsformer, spændende aktiviteter, dejlig natur og en autentisk charme. 

Havnehygge på Hundested Havn

Oplevelser på havnen

Foto: Hundested Erhverv

Er du sulten efter shopping, kan du sætte kursen både til havneområdet og til Nørregade, hvor der er flere små butikker med designervarer, lige fra alt til køkkenet til garderoben. Besøg fx blomsterbinderiet Erantis, der har et farverigt udvalg af årstidens buketter og blomster og dekorationer eller find nye tøjfavoritter hos Scusi.

Får du lyst til lidt sødt, kan du svinge forbi byens ishus, Vaffelhjørnet, hvor vaflerne bages af mel fra Hundesteds eget fællesmølleri. Året igennem arrangeres der flere forskellige events i byen - blandt andet Hundested by Night, sommerkoncerter og julemarked på havnen og i byen. 

I centrum af byen inviterer Ristorante Bellona indenfor til ægte italiensk køkkenkunst, traditionel pizza og anden international mad lavet med friske råvarer. Er du vild med det asiatiske køkken, er den kinesiske familierestaurant Yo-Yo et rigtig godt bud. Menuen byder på både sushi og forskellige kinesiske retter. 

Skal du købe ind til den gode middag i sommerhuset, kan du besøge den store Meny i Nørregade, hvor både slagter og vinmand står klar med tips og råd. 

Lidt udenfor byen ligger besøgsbondegården Tothaven, der har eget mejeri, hvor der produceres håndlavede pindeis og oste af mælken fra gårdens malkegeder. Lækkerierne kan nydes i gårdens café eller købes med hjem fra den lille gårdbutik. 

På tur i naturen

Området omkring Hundested er både fladt, bakket, smukt og råt - og alt sammen omgivet af vand. Med andre ord: Her er mulighed for masser af fantastiske oplevelser i det fri. Besøg en af områdets fem strande, som alle er skønne på hver deres måde – med kridhvidt sand, klitter, lavvande, sjove aktiviteter og skjulte skatte – eller tag på gå- eller vandretur i den vilde natur.

Udforsk eksempelvis området omkring Spodsbjerg Fyr, hvorfra du har den smukkeste udsigt ud over Kattegat og det grønne bagland, eller gå den fine tur langs Nordkyststien fra Knud Rasmussens Hus til Kikhavn. Skal turen være lidt mere udfordrende, kan du gå den nye vandrerute Halsninoen.

Tæt på Hundested er der også flere gode cykelruter. Med masser af skove og strandstier er Halsnæs faktisk som skabt til at lufte den tohjulede! Sæt for eksempel cykelkursen mod Grønnesse skov, hvor der i øvrigt også er smukt at gå tur, og du kan opleve det historiske Grønnessegaard Gods, eller kør en udsigtstur på en af de skiltede ruter, rute 40 og rute 47.

Nær Hundested ligger også skovområdet Ullerup Skov med skovlabyrint og en skovlegeplads, hvor store og små kan tumle. Holder du af lystfiskeri, er Hundested også den helt rigtige destination at sætte kursen mod. Eksempelvis er strækningen fra Hundested mod Hald blandt de bedste i Danmark, hvis du drømmer om at få en havørred på krogen.

Tip! Der kan købes levende agn (børsteorme) på Hundested havn. Automaten er opsat lør- og søndage ved den grå hal på kajen ud til Fiskerihavnen.

Hvorfra kommer byens navn Hundested fra? Jo, engang lå her et vidtstrakt stenrev, hvor et stort antal sælhunde levede og ynglede. Flere danske konger og deres jagtselskaber kom til Hundested for at jage sæler.

Praktisk information

Her finder du nyttig information til planlægning og brug under din ferie i Hundested  og Lynæs

Planlæg din ferie, ved hjælp af oplevelseskortet, find ud af hvordan man kommer rundt med offentlig transport, læs VisitNordsjællands feriemagasin, find en blå flag-strand og hvor lejer man en cykel?