Fredensborg – slotsbyen ved Esrum Sø

Foto: Daniel Overbeck

Fredensborg er en levende slotsby som er vokset op omkring Fredensborg Slot, som i 2022 kunne fejre 300 år. Slottet er en arkitektonisk perle og et af kongefamiliens foretrukne hjem. Fredensborg Slotshave ligger i gennemført barokstil smukt ned mod Esrum Sø, og er åben for alle.

Esrum Sø
Foto: Tine Uffelmann
Fredensborg Slot
Foto: Ann Jørgensen

Fredensborg Slot, Slotspark og vagtskifte

Fredensborg, den gamle slots -og handelsby gemmer på en helt særlig kulturarv. Her kan du både hoppe på bådfarten, der sejler på Esrum Sø eller besøge Fredensborg Slot for at gå en tur i den kongelige slotshave, som gennem ti år er blevet gennemrestaureret og har vundet international hæder.

Mellem Hillerød og Helsingør ligger Fredensborg mellem skov og sø. Byens hovedattraktion er Fredensborg Slot, hvor du kan gå en tur i Danmarks største og fineste barokhave, som er en vigtig del af den danske kulturarv, og som sidste år vandt international hæder for den gennemgribende restaurering af Fredensborg Slotshave med prisen ’The European Heritage Award’.

En helt særlig attraktion i slotshaven er Nordmandsdalen med 70 skulpturer af norske og færøske bønder og fiskere. Opholder Hans Majestæt Kongen sig på slottet, har livgarden sit daglige vagtskifte kl.12, ligesom der også vil være vagt, når Hendes Majestæt Dronning Margrethe opholder sig på slottet, mens tambourkorpset hver torsdag går gennem byen til slottet.

Madoplevelserne

Du kan finde gode madoplevelser i Fredensborg. Hos Madkollektivet Naboskaber, som er et moderne madfællesskab, kan du holde dine fester eller komme til børnejazz, champagnemiddage og julebagedage på udvalgte datoer – og hver onsdag kl. 18 kan du komme til fællesspisning i kollektivet.

Hvis du mere er til markedspladsstemning, så summer Country Market af hygge og lokale madvarer. Her kan du slænge dig i sofakrogene med en kop kaffe eller ose blandt de lækre specialiteter, hvor du kan købe lokale råvarer med hjem til aftensmaden. I Fredensborg findes også mange andre lækre madoplevelser som i butiksfællesskabet No. 16, på Fredensborg Store Kro og Skipperhuset

Begivenheder og seværdigheder

Tag et smut ned til de fine, gamle havne ved Sørup Havn eller Fredensborg Havn og gå en tur langs vandet. Vil du til søs, så hop på Bådfarten Esrum Sø, der går fra land ved Skipperhuset og byder på en smuk sejlads over søen til Dronningens Bøge og forbi Slotshaven.

Når du er færdig, kan du smutte ned og få en stor is hos iskagehuset Sørup Is & Kaffestue, som ligger et stenkast fra havnen. Her serverer de også kaffe og hjemmebag, som kan nydes både indendørs og udendørs på deres lille, smukke gårdsplads med udsigt over Esrum Sø og slotshaven.

Er du i shoppehumør?

Kun to minutters gang fra Fredensborg Slot ligger shoppinggaden i Fredensborg, hvor det er oplagt at tage en slendretur, hvis du er i shoppehumør. Byens gågade, Jernbanegade, forbinder slottet med bymidten, der har et varieret handelsliv med mange gode specialbutikker og supermarkeder. På Slotsgade er der kig til smukke historiske huse og haver, og her ligger Fredensborg Store Kro.

Fredensborg shopping

Foto: Visitnordsjælland Beyond Copenhagen

Aktiv i naturen

Vil du opleve Fredensborg, så sæt dig op på din cykel og nyd en af de mange dejlige cykelruter i området. Du kan bl.a tage turen ad den 40 km. lange, skiltede cykelrute Dronningrunden, der snor sig gennem fire unikke lokale bysamfund, med hver deres særlige historie og identitet. 

Praktisk information

Her finder du nyttig information til planlægning og brug under din ferie i Fredensborg

Find åbningstider på turistinformationen, planlæg din ferie, se kort over byen, hvordan kommer man rundt med offentlig transport, læs VisitNordsjællands feriemagasin, og hvor lejer man en cykel?