Gå til indhold
Fredensborg Slot og slotshave tage med drone og Esrum sø mod højre

Fredensborg – slotsbyen ved Esrum Sø

Foto: Nikolaj Danielsen

Fredensborg er en levende slotsby som er vokset op omkring Fredensborg Slot, som i 2022 kan fejre 300 år. Slottet er en arkitektonisk perle og et af kongefamiliens foretrukne hjem. Fredensborg Slotshave ligger i gennemført barokstil smukt ned mod Esrum Sø, og er åben for alle.

Fredensborg Slot
Foto: Ann Jørgensen
Esrum Sø
Foto: Tine Uffelmann

Fredensborg Slot, Slotspark og vagtskifte

Har du blåt blod i årerne, så tag til Fredensborg. Den gamle slots og handelsby gemmer på en helt særlig kulturarv. Her kan du både se falkonerer flyve med rovfugle, hoppe på bådfarten eller besøge Fredensborg Slot for at gå en tur i den kongelige slotshave, som gennem ti år er blevet gennemrestaureret og har vundet international hæder.

Mellem Hillerød og Helsingør ligger Fredensborg mellem skov og sø. Byens hovedattraktion er Fredensborg Slot, hvor du kan gå en tur i Danmarks største og fineste barokhave, som er en vigtig del af den danske kulturarv, og som sidste år vandt international hæder for den gennemgribende restaurering af Fredensborg Slotshave med prisen ’The European Heritage Award’.

En helt særlig attraktion i slotshaven er Nordmandsdalen med 70 skulpturer af norske og færøske bønder og fiskere. Opholder dronningen sig på slottet, har livgarden sit daglige vagtskifte kl. 12, mens tambourkorpset hver torsdag går gennem byen til slottet med piber og trommer.

Madoplevelserne

Du kan finde gode madoplevelser i Fredensborg. Hos Madkollektivet Naboskaber, som er et moderne madfællesskab, kan du holde dine fester eller komme til børnejazz, champagnemiddage og julebagedage på udvalgte datoer – og hver onsdag kl. 18 kan du komme til fællesspisning i kollektivet.

Hvis du mere er til markedspladsstemning, så summer Country Market af hygge og lokale madvarer. Her kan du slænge dig i sofakrogene med en kop kaffe eller ose blandt de lækre specialiteter, hvor du kan købe lokale råvarer med hjem til aftensmaden. I Fredensborg findes også mange andre lækre madoplevelser som i butiksfællesskabet No. 16, på Fredensborg Store Kro og Skipperhuset

Begivenheder og seværdigheder

Skal du have én på opleveren, så kør ud til Falkonergården, som gemmer på et fascinerede rovfugleunivers med den smukkeste udsigt over Esrum Sø. Her samarbejder dygtige falkonerer med både falke, amerikanske musvåger og steppeørne for at give flotte forevisninger uanset vejr og vind – så husk fornuftigt overtøj.

Du kan også tage et smut ned til de fine, gamle havne ved Sørup Havn eller Fredensborg Havn og gå en tur langs vandet. Vil du til søs, så hop på Bådfarten Esrum Sø, der går fra land ved Skipperhuset og byder på en smuk sejlads over søen til Dronningens Bøge og forbi Slotshaven.

Når du er færdig, kan du smutte ned og få en stor is hos iskagehuset Sørup Is & Kaffestue, som ligger et stenkast fra havnen. Her serverer de også kaffe og hjemmebag, som kan nydes både indendørs og udendørs på deres lille, smukke gårdsplads med udsigt over Esrum Sø og slotshaven.

Er du i shoppehumør?

Kun to minutters gang fra Fredensborg Slot ligger shoppinggaden i Fredensborg, hvor det er oplagt at tage en slendretur, hvis du er i shoppehumør. Byens gågade, Jernbanegade, forbinder slottet med bymidten, der har et varieret handelsliv med mange gode specialbutikker og supermarkeder. På Slotsgade er der kig til smukke historiske huse og haver, og her ligger Fredensborg Store Kro.

Blomster, mand og shoppinggade

Fredensborg shopping

Foto: Tine Uffelmann

Praktisk information

Her finder du nyttig information til planlægning og brug under din ferie i Fredensborg

Find åbningstider på turistinformationen, planlæg din ferie, se kort over byen, hvordan kommer man rundt med offentlig transport, læs VisitNordsjællands feriemagasin, og hvor lejer man en cykel? 

Share your wonders: