Esrum Sø: I kongefamiliens baghave

Foto: Charlotte Sonnichsen

Esrum sø i Nordsjælland emmer af historie: Den deler adresse med dronningens forårs- og efterårsresidens, har en statelig fortid som den danske kongefamilies "vaskerisø" og en del af en storslået "forlystelsespark", forbeholdt de kongelige i 1700-tallet. 

På tågede dage kan du nemt forveksle Esrum Sø med et åbent hav, når du kaster et blik hen over den massive vandmasse med den modsatte bred kun knapt i sigte. I klart vejr strækker de tætte skove i Nordsjælland sig milevidt på alle sider, med meget få huse eller andre tegn på civilisation, der spreder de dybgrønne landskaber. Uspoleret natur af denne skala er noget af en sjældenhed i et lille land som Danmark, men det kan nås på lidt mere end en time fra København.

Foto: Visitnordsjælland Beyond Copenhagen
Foto: Charlotte Sonnichsen

Esrum Sø er måske bedst kendt for sin fornemme nabo; Fredensborg Slot, et imponerende barokslot og forårs- og efterårsresidens for den danske monark, som ligger på toppen af en bakke med udsigt over søen.

Søens historie er tæt sammenflettet med den kongelige familie, der har fungeret som deres "vaskesø" tilbage i 1700-tallet på grund af vandets usædvanlige renhed. Noget, som svømmere og badegæster stadig kan nyde den dag i dag.

Her er tre tips til, hvad du kan se og gøre ved Esrum Sø:

Foto:Visitnordsjælland Beyond Copenhagen

#1: Tag ud at sejle med 100 år gamle både – og mød skipperne, der sejler dem.

Esrum Sø er stor nok til at have en løbende bådfart, bemandet af frivillige sejlere med stor maritim erfaring og titusindvis af sømil imellem dem. Skipperne, mange af dem med vejrbidte ansigter og masser af søfartsanekdoter, har været en fast bestanddel af Esrum Sø i hvert fald siden 1748, hvor bådene for det meste fragtede gods frem og tilbage over søen. I 2010 blev bådfarten genetableret i et forsøg på at bevare søens kultur og arv, samt de to antikke og velbevarede færgebåde, kaldet Viking og Rolf, fra henholdsvis 1917 og 1909.

Bådfarten er åbne for alle og laver skræddersyede ture over søen; selvom du skal bestille på forhånd.

Foto:Visitnordsjælland Beyond Copenhagen

#2: Tag afsted på egen hånd i kano, kajak eller SUP-board

Der er ikke få ting der fremkalder en større følelse af frihed og ro, end at være ude på åbent vand i eget tempo. I et gammelt bådehus ved søbredden ejer og driver Rune Dahl Mortensen Sne & Vand, en kano-, kajak- og SUP-board udlejning for dem, der føler sig eventyrlystne nok til at trodse søens vand på egen hånd. Mens han sejlede i kano på søen for otte år siden, forelskede han sig i bådehuset og åbnede sit udlejningssted kort efter. Han bliver stadig begejstret over at ro nordpå og ikke se andet end skove på alle sider.

Udlejningen er åben fra 1. maj – til 30. september. Du kan tage afsted på egen hånd eller med en instruktør, og der er rig mulighed for at gøre holdt undervejs med både shelters og bænke spredt langs søbredden.

Foto:Visitnordsjælland Beyond Copenhagen

#3: Læn dig tilbage og nyd god mad i et historisk, kongeligt vaskerum, omdannet til restaurant.

Hvis du har lyst til blot at nyde udsigten over søen, er Skipperhuset (bogstaveligt talt "Skipperens Hus") en dansk restaurant perfekt beliggende lige ved Esrum Sø. Det er et nutidigt dansk køkken med en "less is more" tilgang til mad, indrettet i samme historiske bygningskompleks som færgedriften. Restauranten var tidligere vaskerummet, hvor den kongelige families tøj og sengetøj blev tørret. Et perfekt sted for en sommerudflugt.