site logo
Tisvildevejen vandreruter nordsjælland pilgrimsveje vandre

Gå på Tisvildevejen året rundt

Den nye Nationalpark Kongernes Nordsjælland har fokus på naturen og det kulturhistoriske.

PILGRIMSRUTEN TISVILDEVEJEN SOM FAST OPLEVELSESRUTE HELE ÅRET

Den nye Nationalpark Kongernes Nordsjælland har fokus på naturen og det kulturhistoriske. I Gribskov Kommune, som ligger i nationalparken, findes mange kulturhistoriske seværdigheder. Hele Pilgrimsruten Tisvildevejen ligger i Gribskov Kommune. Den levende fortælling om vores kulturhistorie er vigtig i forhold til at skabe et indhold af højt kvalitet i nationalparken og give turister fra hele verden helt særlige nærværende oplevelser i Nationalpark Kongernes Nordsjælland. Nordsjælland har været hjemsted for mange konger og dronninger igennem tiden, hvilket har sat sit tydelige præg på natur og kultur. Pga. beliggenheden har der også været megen handel, bosætning og trafik i Nordsjælland, og disse aktiviteter har også skabt spændende kulturhistorie i form af gravhøje, ruiner og andre anlæg, som vi nu kan nyde som kulturspor i landskabet. Pilgrimsruten Tisvildevejen fremviser de smukkeste destinationer i Nordsjælland, fremhæver vores kultur og natur og gør den tilgængelig, indbydende, attraktiv og forståelig. Vi ønsker, at du oplever denne del af Nordsjælland, så du tager oplevelsen med hjem og husker den både med krop og sjæl.

Tisvildevejen som fast rute går fra Esrum Kloster til Mårum, Annisse, Ramløse og ender ved Helene Kilde i Tisvildeleje.

AFSTANDE OG PRAKTISKE INFORMATIONER

  • Esrum Kloster-Mårum: 15 km
  • Mårum-Annisse: 20 km
  • Annisse-Ramløse: 10 km
  • Ramløse-Tisvilde: 16 km.

Der går offentlig transport til/fra alle overnatningssteder. Ruten er desværre endnu ikke afmærket, men findes som kort. Download kortet her. 

Bog og papirkort over Pilgrimsruten Tisvildevejen fås på Esrum Kloster.

Inden du rejser kan det anbefales at læse i den lille rejsebog om Tisvildevejen. Du kan læse bogen her. Bogen er et vigtigt redskab til at opleve Tisvildevejen selvstændigt i hele vandre-sæsonen. Denne lille rejsebog med kort udvikles fortsat som dynamisk redskab, efterhånden som virksomheder og andre aktører udvikler oplevelser, der kan knyttes til Pilgrimsruten Tisvildevejen. I bogen er en præsentation af egnene skrevet af lokale forfattere fra egnene samt smukke billeder fra ruten og kontaktoplysninger til at planlægge mad og overnatning efter. Bogen er redigeret af Rigmor Westh Baagøe. Du skal selv via kontaktoplysningerne bagerst i rejsebogen, ringe til de overnatningssteder du ønsker at overnatte hos og booke overnatning og evt. mad. Du finder oplysninger om B&B langs ruten på denne side. Du kan også sove under åben himmel eller i hængekøje i skoven.

 

Beskrivelse af Tisvildevejen

Din rejse ad Pilgrimsruten Tisvildevejen begynder  ved Esrum Kloster.

Al overnatning og mad aftales individuelt med overnatningsstederne. Se til sidst i teksten for information om kontaktoplysninger.

Første dags vandring:

Ved Møllegårdens grusparkeringsplads kan du parkere din bil. Du kan spise frokost på Esrum Kloster eller på Møllegårdens café og se udstillingen, vandmøllen og klosteret, inden du begiver dig afsted.

Du går gennem den smukke Gribskov til Mårum. Der er ca. 15 km. Præstegården eller Pagerøglegård i Mårum tilbyder sommetider at lave mad til vandrere, ring og hør nærmere. I Sognestuen i Mårum er der også et køkken, som kan lånes til at lave mad i, hvis det er ledigt.

Andens dags vandring går fra Mårum til Annisse. Der er 20 km., og det er den længste dagsvandring. Ved frokosttid kommer du forbi Pibe Mølle, hvor du enten kan spise din egen mad ved Pibe Mølle eller spise på restauranten Pibe Mølle Restaurant. Den gamle stubmølle er meget smuk, og der er en formidabel udsigt over landskabet. Der ligger også en osteforretning, hvor du kan købe forsyninger af ost, vin, chokolade og andre lækkerier. 

Om aftenen ankommer du til Annisse. Her kan du overnatte primitivt på Garbolunds kornloft på feltseng, eller booke gårdejer Jette Haugaards fine gæsteværelse. Jette Haugaard tager også i mod bestillinger på aftensmad og morgenmad, hvis hun er hjemme. 

Tredje dags vandring går fra Annisse til Ramløse langs Arresøens bred. Det er en kort vandring på 10 km, men her kan bruges megen tid på at nyde udsigten og landskabet. I Ramløse kan du kigge på Ramløse Mølle og kirken. I visse perioder af sommerhalvåret, sejler båden ”Frederikke” fra Ramløse Lystbådehavn kl. 12 om søndagen. Her ser du Arresø fra søsiden. Der ligger også to gallerier i Ramløse samt en NETTO.

I Ramløse kan man sove på B&B. (se Visit Nordsjællands hjemmeside eller bogen om Tisvildevejen).

Fjerde dags vandring går fra Ramløse til Tisvilde over Ellemosen og videre gennem Tibirke Bakker og Tisvilde Hegn.

Tibirke Kirke, som du kommer forbi, er åben i dagtimerne, og 100 meter fra kirken ligger det fine ikongalleri ”Tibirke Kunst”.

I Tisvilde hegn ligger Asserbo Slotsruin og den tilsandede landsby Torup. 

Tisvilde har adskillige overnatningsmuligheder, restauranter og caféer som er åbne i sæsonen. Det kan anbefales at bruge flere dage i Tisvilde. Tisvilde Hegn, Melby Overdrev, ”Troldekoven”, Helene Kilde, Helene Kilde Grav er utrolig smukke steder, som er særegne for området.

Fra Tisvilde kan du tage tog og bus hjem.

Du kan selv planlægge at gå ruten med din familie, venner, alene eller i større grupper. Ved overnatning i større grupper på mere end 10 personer skriv til westh@live.dk, så vil vi henvise til egnede overnatningssteder og aftaler mht. bespisning.

Ruten er også særdeles velegnet til familier med børn, da man kan vælge det ønskede antal dagsrejser ud og tage offentlig transport tilbage til Esrum Kloster, så turen ikke bliver for lang.

Der arbejdes på at føre ruten tilbage til Esrum Kloster, så ruten bliver i alt seks dage og ca. 100 km.

Hele ruten er i sin nuværende udstrækning ca. 60 km. men udvikles fortsat. Man kan tage etaper ud af de 60 km, da der er en dagsrejse imellem hver overnatning. Der er mulighed for mad og overnatning alle 60 km. med passende afstande mellem overnatningerne. I Mårum er en tankstation med mulighed for at købe lidt brød osv., og i Ramløse er der et NETTO-supermarked. Der er restaurant to steder på ruten (Pibe Mølle mellem Mårum og Annisse, og Rabarbergården mellem Ramløse og Tisvilde, og en tredje (Tinggården nær Asserbo Slotsruin i Tisvilde Hegn) i nærheden af ruten.

Ved alle kirker er der adgang til vand og toilet.