Gå til indhold
Eremitage Slottet-Store Dyrehave

Fotokonkurrence i Parforcejagtlandskabet

Foto: Daniel Overbeck

Fang Nordsjællands verdensarv med dit kamera og vind en togrejse for to til Berlin med DSB på første klasse. Vis os, hvordan Parforcejagtlandskabet ser ud fra din synsvinkel. Tag dit kamera med ud i Parforcejagtlandskabet og indsend dit billede for at deltage i fotokonkurrencen

Sådan lød overskriften på den fotokonkurrence, VisitNordsjælland i samarbejde med Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland og DSB satte igang i september.

I alt modtog vi knapt 300 billeder fra 26 fotografer. Nedenfor vises de ti finalebilleder. 

Her er vinderbilledet

Store Dyrehave

Store Dyrehave. Fotograf: Ann JørgensenFoto:I

Historikerens begrundelse ...

Fotografiet af den brølende kronhjort er valgt, idet det ellers klassiske motiv kendt fra utallige sofastykker løfter sig ud fra det genkendelige og ind i fortællingen om de storslåede kongelige parforcejagter. På smukkeste vis indfanger fotografiet et fredfyldt øjebliksbillede af Jægersborg Dyrehaves konge – kronhjorten – der var en forudsætning for og central spiller i parforcejagtens udførelse.
 

Emmer fotografiet ved første øjekast af idyl, leder brølet og den røde himmel i baggrunden uvilkårligt tankerne hen på den latente dramatik, der lurer over landskabet og som med parforcejagtens start skulle gøre en ende på det prægtige dyr. Fortællingen om parforcejagten er endnu kun en gisning i fotografiet, der fanger kronhjorten som Besuchknechten, der med sin sporhund fra morgenstunden blev sendt i Dyrehaven forud for jagten for at opspore dagens bytte, må have oplevet dyret.
 

Vinderbilledet fanger mødet med jagtens bytte samtidig med, at motivet er genkendeligt fra Jægersborg Dyrehave i dag, hvor netop hjortebestanden er med til at understøtte områdets status om verdensarv. Vinderbilledet omfortolker med andre ord ikke blot et klassisk og genkendeligt motiv, men bygger samtidig en overbevisende bro mellem det, der i dag kendetegner Dyrehaven, og omdrejningspunktet for parforcejagtens gennemførelse – nemlig kronhjorten.
 

Jesper Munk Andersen

Site manager
Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland

Fotografens begrundelse

Der er ingen tvivl om at dette billede er et vinderbillede. Først og fremmest er billedet helt vildt magisk. Morgensolen og disen i baggrunden, den mørke forgrund og den brølende kronhjort som bryder stilheden, skaber rammerne for en hel unik stemning som man har lyst til selv, at opleve.
 

Udover den magiske stemning, har fotografen også formået at drage beskueren ind i billedet, med en unik og flot komposition. Billedet er både fototeknisk virkelig flot, meget fortællende om parforce landskabet og til sidst har billedet en “wauw-effekt”, der gør at man stopper op lige så snart man ser det og tænker “wauw". Det gør dette billede til et vinderbillede.

 

Fotograf Daniel Overbeck 

Instagram
the.newborn

Her er de øvrige 9 finalister

Store Dyrehave

Store Dyrehave. Fotograf: Anne-Birgitte GranjeanFoto:|

Eremitage Slottet - Jægersborg Dyrehave

Eremitage Slottet, Jægersborg Dyrehave. Fotograf: Ann JørgensenFoto:|

Store Dyrehave

Store Dyrehave. Fotograf: Ann JørgensenFoto:|

Parforce_Stjernen_hillerød

Parforcestjernen, Store Dyrehave, Hillerød. Fotograf: Jacob LautrupFoto:|

Parforcejagtlandskabet, Jægersborg Dyrehave

Parforcejagtlandskabet, Jægersborg Dyrehave. Fotograf: Jacob LautrupFoto:|

Parforcejagtlandskabet-Hillerød

Parforcejagtlandskabet, Store Dyrehave, Hillerød. Fotograf: Jacob LautrupFoto:|

Jægersborg Dyrehave-Parforcejagtlandskabet

Jægersborg Dyrehave. Fotograf: Tina StrømannFoto:|

Parforcen-Hillerød

Bænk i parforcejagtlandskabet, Hillerød. Fotograf: Ann JørgensenFoto:|

Parforcejagtlandskabet-Store Dyrehave-Hillerød

Parforcestjernen, Store Dyrehave, Hillerød. Fotograf: Jacob LautrupFoto:|

Det sjove (og gode) billede

Blandt de mange gode billeder var der også billeder som gav anledning til smil på læben hos dommerne

Share your wonders: