©  Foto:

Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland - UNESCO og imponerende symmetri

Parforcejagtlandskabet er UNESCO-verdensarv. Store Dyrehave, Gribskov og Jægersborg Dyrehave er nemlig indrettet som scene for det vældige skuespil, der udfoldede sig når den enevældige og magtfulde konge dyrkede sin foretrukne jagtform: Parforcejagten.

Et kongeligt jagtlandskab i verdensklasse

Kom og mærk historiens vingesus i Store Dyrehave og Gribskov i Nordsjælland. Det er en fantastisk historie om jagt, magt og pragt, der danner basis for dejlige kultur- og naturoplevelser. For det er nemlig din, min og vores verdensarv lige i Hillerøds baghave.

Der er fri adgang for alle til fods, til hest eller på cykel, og der er åbent 24-7 hele året. Ind imellem afholdes der guidede ture og events, hvor organisationen bag Parforcejagtlandskabet inviterer.

Besøg Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland

Parforcejagtlandskab med inspiration fra Solkongen

Parforcejagtlandskabet blev bygget i slutningen af 1600-tallet af kong Christian V, der havde været på dannelsesrejse hos kong Ludvig XIV. Han var også kendt som Solkongen.

Her fik Christian V inspiration til at bygge et stort barokinspirereret landskab, der med sine symmetriske linjer viste, at kongen havde stor magt og således også var tæt på Gud.

Læs mere om selve parforcejagten

I dag er landskabet optaget i UNESCO

Parforcejagten havde 5 faser, og for kongen gjaldt det om at nedlægge den flotteste og største kronhjort i skoven. I dag er det landskabsdesignet, som er udnævnt til UNESCO verdensarv.

Der er tale om 120 km jagtveje og ca. 4.500 hektar land fordelt på Gribskov, St. Dyrehave ved Hillerød samt Jægersborg Hegn & Dyrehave. Det unikke landskab blev i 2015 udpeget som bevaringsværdig kulturarv af UNESCO.

Vandring

Gribskov er Danmarks største gamle skov. Her kan du opleve majestætiske kæmpeege, som har oplevet århundreders skiften, et rigt dyre- og fugleliv og masser af spændende kulturspor. Hvad enten du er til en rolig, fredfyldt gåtur eller hiking i dyb skov, kan du finde gode vandreruter i Gribskov.

Fire foldere dækker skoven og viser afmærkede ruter, stier og skovveje. Du kan også finde oplysning om parkering, primitiv overnatning, bålpladser, fugletårne m.m.

Download som pdf:

I Store Dyrehave får du en tydelig fornemmelse af parforcejagtsystemets geometri, med de mange grusveje som mødes i ”stjernen”, og gennemskærer skoven på kryds og tværs. Den er en god skov at vandre eller løbe i, med flere afmærkede ruter. Find dem i folderen Store Dyrehave.

Download som pdf:

Cykling

Det er oplagt at opleve parforcejagtlandskabet på cykel. De mange veje på kryds og tværs, hvoraf langt de fleste er lukket for biler, indbyder til en god cykeltur for dig og din familie. Er du mere til mountainbike, er der også fine muligheder.

I Gribskov kan du følge Parforce Cykelrute 105, der er markeret med blå skilte. Ruten starter ved Frederiksborg Slot i Hillerød og går via de gamle parforcejagtveje dybt ind i Gribskov.  

For at opleve Store Dyrehave på cykel kan du følge Parforce Cykelrute 110, der udgår fra Frederiksborg Slot. Ruten er markeret med blå skilte, og går fra slottet via veje og stier til Store Dyrehave og tilbage til Frederiksborg.

Er du mere til mountainbike, fart over feltet og rå stier, har Store Dyrehave et af landets bedste mountainbike-spor på ca. 20 km. rundt i terrænet. Læs mere om MTB-spor i Store Dyrehave

Ridning

Parforcejagtlandskabet, det historiske, kongelige jagtlandskab, opleves måske allermest autentisk på hesteryg. Nyd den smukke, varierede natur og spændende kulturspor ad gode ridestier med masser af hyggelige rastepladser undervejs. Vælg mellem dagsture eller 3-dags turen på ca. 75 km. Læs mere om rideruter i Parforcejagtlandskabet 

Hvem varetager kulturarven?

UNESCO verdensarvsområdet Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland beskyttes, udvikles og formidles i et samarbejde mellem Naturstyrelsen, Slots- og Kulturstyrelsen, seks nordsjællandske kommuner og tre museer. 

Europas fantastiske UNESCO verdensarv

Har du lyst til at se mere UNESCO verdensarv? Find inspiration på den nye rejseportal World Heritage Journeys, der skal få flere til at besøge Europas enestående kulturarv. Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland er et af de steder, der er repræsenteret på den nye hjemmeside.                                                     

Parforcejagt i ørerne - Podcast

Hundeglam, ophidset hestevrinsk og rigtige mænd i tweed. Kom så tæt på den autentiske parforcejagt, som det er muligt i dag. Lyt til en herlig iscenesættelse, indspillet på Klintholm Gods på Møn, på ”Jagttegn” Radio24syv. Ingen dyr kom til skade…