©  Foto:

Kulsvierstien ved Hillerød - 3,5 km gennem landskabet

Kulsvierstien ved Hillerød er en trampesti på 3,5 km gennem et varieret Nordsjællandsk landskab, skabt med bakker og små søer. På denne gåtur kan de fleste være med.

Stien er skiltet og du kan begynde turen ved Kulsviergården i Alsønderup, nær Hillerød.

Du går forbi Alsønderup Kirke og kommer hurtigt ud i åbent landskab. Dernæst krydser du ind gennem et kuperet dødislandskab, hvor du kan holde en pause i et markskel og nyde kigget til Alsønderup Engsø.

Vigtig information om færdsel på Kulsvierstien

Stien løber på privat jord, der er stillet til rådighed af lodsejerne og det er derfor meget vigtigt, at de nedsatte regler om færdsel overholdes da stien ellers lukkes. På to af de fire ejendomme hvor stien løber på, er der lejlighedsvis jagt. Når der er jagt vil det være skiltet på stien.

Det betyder at hunde gerne må medtages, men de skal holdes i snor. Samtidigt er det ikke tilladt at ride eller cykle på trampestien.

Gårdbutik og shopping på din vej

Hvis du har passet din gåtur ind med åbningstiderne på det økologiske landbrug Mangholm, er der rige oplevelser at hente både i cafe & butik og udenfor kan du se biodiversiteten i fuld flor.

Turen retur til Alsønderup, kan du enten gå langs hovedvejen, eller nyde udsigterne fra en ny vinkel og følge skiltene retur ad samme vej.

Turen kan forlænges med en afstikker til Nejede Vesterskov, hvor der er adgang til fugletårn ved Alsønderup Engsø og tre gravhøje i den sydlige del af skoven.

Hvem var kulsvierne?

Kulsvierstien har fået sit navn fordi den løber centralt gennem et område som har været central for kulsvidningen i Nordsjælland. Kulsvierne var typisk småbønder, som tjente lidt ekstra til hsholdningen ved at svide kul. Kulsvidningen er en proces hvor man langsomt afbrænder træ i et ildfattigt miljø.. Derved danne der trækul. Man kan opnå meget høje temperaturer med trækul, og det blev derfor blandt andet brugt til at opvarme kongehusets slotte.