©  Foto:

Er det her et maleri? Se hyperrealisten Franz Gertsch på Louisiana Museum

Oplev hyperrealisten Franz Gertsch på Louisiana Museum of Modern Art. Se værkerne, der er så livagtige, at grænsen mellem fotografi og maleri forsvinder i den første omfattende udstilling af den schweiziske kunstner i Skandinavien.

Et helt nyt realismebegreb

Når du ser det langt fra, er du ikke tvivl: På museumsvæggen hænger et kæmpestort fotografi. Det er taget med et ældre kamera, farverne er virkelighedstro, og motiverne er umiddelbare, som om kameraet bare tilfældigvis var der.

Men når du er kommet tættere på, når du står lige foran billedet, ser du, at det er et maleri. Motiverne er påført med maling, selvom de er så realistiske, at der nærmest er tale om en slags hyperrealisme.

Læs mere om Franz Gertsch på Louisiana Museum of Modern Art

Er et fotografi ikke nok?

Det er ikke helt forkert, at malerierne har noget med fotografier at gøre. Franz Gertsch malede nemlig ud fra fotografier, han selv havde taget. For at opnå det hyperrealistiske udtryk i sin kunst gjorde han brug af forskellige teknikker, blandt andet en næsten impressionistisk prik-teknik, der giver et særligt spil, når man kommer helt tæt på.

For Franz Gertsch var fotografiet nemlig ikke nok. Han ville have mere ud af det, og gennem den menneskelige påførsel af maling give motivet det liv, det maskinelle kamera ikke formår.

Find åbningstider og billetter på Louisiana Museum of Modern Art

Enorme størrelser

Noget af det bjergtagende ved Franz Gertschs malerier er størrelsen. Når du står foran lærrederne, bliver du næsten overfaldet af malede personer, der er flere meter højere end dig selv: Fem enorme mænd, der hænger ind over hegnet til en byggeplads, et portræt af et kvindeansigt i kæmpestørrelse, spinkle træer i et krat med blade på størrelse med din hånd.

Den første og sidste udstilling

Udstillingen på Louisiana Museum of Modern Art er blevet til i samarbejde med Franz Gertsch selv. Gertsch når dog ikke at opleve udstillingen selv, da han døde i 2022, 92 år gammel. Det er den første store udstilling med kunstneren efter hans død og den sidste, han var med til at skabe.

Franz Gertsch var schweizer og uddannet fra malerskolen Max Rudolf von Mühlenen og Hans Schwarzenbach i Bern. Han har blandt andet deltaget på documenta 5 i Kassel og på biennalen i Venedig.