nordsjælland københavn hvad skal vi lave weekend

7 grunde til at rejse ud af København og op til Nordsjælland i weekenden

Foto: Sarah Green

Har du efterhånden siddet for længe i den toværelses på Østerbro? Er det svært at huske, hvordan det føltes at pakke kufferten, finde passet frem og tage ud på eventyr?

Du skal faktisk slet ikke så langt væk for at få fornemmelsen af at rejse. Nu får du syv grunde til hvorfor.

Foto:Ann Jørgensen

1. Disney-slotte og pragthaver

Det ligner noget, som Tornerose kunne have boet i. Eller noget, H.C. Andersen har fundet på i et eventyr. Det er selvfølgelig Frederiksborg Slot, vi taler om, det største renæssance-anlæg i Norden. Og så tænker vi også på Dronningens yndlingsslot med den prisvindende barokhave, Fredensborg Slot.

Besøg Frederiksborg Slot og Fredensborg Slot.

2. Træd i pedalerne – cykelture dybt ind i skovene og ud til kysten

Man kan komme rundt på så mange måder. Én af dem er på cykel. Kør langs kysten og mærk duften af salt og hyben. Kør dybt ind i skovene og følg de symmetriske stier i Parforcejagtlandskabet – der forresten er UNESCO. Du kan tage din egen cykel med eller en leje én, når du ankommer.

Se alle cykelruterne i Nordsjælland.

3. Kunst med forbindelse til naturen

Jep, der findes også kunstmuseer i Nordsjælland – de ligger bare ude i naturen. Så hvis du ikke kan lide at træde direkte fra museet ud på stranden, gå rundt blandt røde og lilla rhododendronbuske eller tage et billede med en skulptur i et bakkelandskab, ja, så må du jo blive hjemme.

Se museerne i Nordsjælland.

Foto:Daniel Villadsen

4. Strande, så langt øjet rækker

Er der ikke noget skønt ved at se en sandstrand? Og så se én til? Og én til? I Nordsjælland er der op mod 100 kilometer kystlinje, som du kan sole dig på, springe i vandet fra og købe is ved. Det er bare at vælge.

Vælg en strand i Nordsjælland.

Foto:Tine Uffelmann

5. Måger, fiskefileter og charme i havnebyerne

Det kan godt være, du skal kæmpe med mågerne om din fiskefilet. Men helt ærligt, havde det været en rigtig havn, hvis du bare kunne spise i fred? I Gilleleje og Hundested får du den dér rigtige havneoplevelse, hvor kutterne sejler ud og ind gennem havnegabet, og der kører en knallert eller to forbi med ølkassen bagpå.

Besøg Gilleleje Havn og Hundested Havn.

Foto:Hundested Sandskulpturfestival

6. Tag børnene med, hvis du har sådan nogle

Det er jo ikke alle, der har børn, men hvis du har, kan det være rart at få brændt lidt energi af med dem. Tag børnene med på tur til Nordsjælland – I kan jo tage på besøgsbondegård, gå rundt mellem sandskulpturer, se falkeshow eller lege kunstnere eller konger og dronninger i museernes børneværksteder.

Det skal du lave med dine børn i Nordsjælland.

Foto:Tine Uffelmann

7. Det tager højst halvanden time med tog

…Og alt dette under to timer væk. Voila! Du kan selvfølgelig tage den bil, du ejer, eller låne én, hvis du ikke ejer nogen, men det er altså ligeså let at tage toget. Tag Kystbanen eller S-toget fra København og skift til det gule Lokaltog, når du kommer længere nordpå. Her kan du tage cyklen gratis med – og så skal du huske at trykke stop, når du skal af, ligesom i bussen.

Se vores guide til Lokaltoget i Nordsjælland.

Foto:Sarah Green

Bonus-tip

Ja, det er nemt at komme frem og tilbage på en enkelt dag. Men nogen gange får man lyst til at strække feriefølelsen lidt længere – og så kan det være godt med en overnatning. Sov på charmerende, gamle badehoteller, lad den friske luft lulle dig i søvn i en shelter, eller hvad med et glamping-telt med rigtige senge i? Og skal du ikke have noget at spise?

Find overnatning i Nordsjælland.

Gårdbutikker, restauranter og caféer i Nordsjælland.