Parforcestjernen_Hillerød

Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland

Foto: Parforcejagtlandskabet

Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland kom på UNESCO's verdensarvsliste i 2015, men jagtlandskabet har haft indflydelse på Nordsjællands skove og kultur i lang tid. Den enevældige Kong Christian V anlagde parforcejagtlandskabet i slut 1600 tallet og parforcejagt blev udøvet frem til 1777.

UNESCO Verdensarv i Nordsjælland

Foto: Daniel Overbeck

Oplev Parforcejagtlandskabet som en konge

Parforcejagtlandskabet skal opleves på cykel - og på to cykelruter bliver du introduceret til de områder der gør skovene til UNESCO verdensarv.

Parforce Cykelrute 105

Parforce Cykelrute 105 tager dig igennem Gribskov og introducerer dig til nogen af de områder og ting der gør skoven og vejene til UNESCO verdensarv, samt andre flotte steder.

Parforce Cykelrute 110

Parforce Cykelrute 110 tager dig igennem Store Dyrehave og introducerer dig til nogen af de områder og ting der gør skoven og vejene til UNESCO verdensarv.

A Unesco world heritage road trip
BY BUDGETTRAVELLER

Foto: |

Parforceskovene

I Nordsjælland blev landskabet tæmmet og formet på en kæmpe skala. Søer, moser og vådområder blev dæmmet op af snorlige veje og bakker blev udjævnet så man kunne følge jagtens gang fra centrale krydsninger. Læs mere om parforceskovene i Nordsjælland.

Store Dyrehave

Store Dyrehave var kongernes skov. Den blev brugt til jagt og hestestutteri, og var omgivet af et stendige, som holdt råvildt og heste inde. I dag kan du vandre og cykle i Store Dyrehave ad det stjerneformede vejsystem, som Christian V anlagde for at dyrke parforcejagt, inspireret af so...

Gribskov

Grib Skov er med sine 5500 ha en af Danmarks største skove. Skoven er den sidste rest af det vældige vildnis, der i oldtiden dækkede hele Nordsjælland.

Parforcejagtslotte i Nordsjælland

Skovene omkring Frederiksborg og Fredensborg Slot var højsædet for parforcejagten, kongens storhed og magt - Og du kan se de smukke slotte hvorfra kongen red ud i landskabet på sin jagt.

Frederiksborg Slot | Nationalhistorisk Museum

Frederiksborg Slot i Hillerød er en eventyrlig oplevelse, som ingen børn eller voksne bør gå glip af. Det smukke renæssanceslot er bygget på tre små øer i Slotssøen, i hvis blanke overflade de mange tårne og spir spejler sig i et fortryllende syn. Frederiksborg har navn efter Frederik 2. s...

Fredensborg Slot

Fredensborg Slot har særstatus som dronningens mest benyttede residens. Det smukke 1700-tals barokslot blev bygget som jagtslot for Frederik 4. og er i dag ofte ramme om større officielle statsbesøg og familie begivenheder i kongefamilien.