©  Foto:

Rudolph Tegners Museum & Statuepark - Marmor og bronze i lyngklædte bakker

Gå i Ruslands lyngklædte bakker mellem statuer af kraftfulde mænd og kvinder. Fortsæt ind i Tegners museum, der runger, som en katedral, og se Rudolph Tegners enorme værker i gips, marmor og bronze.

Statuer i lyngklædte bakker og betonarkitektur

Mænd og kvinder i bronze kigger ud over de lyngklædte bakker i parken. Og de strækker sig i hvid gips i det imponerende ottekantede museumsrum med 11 meter til loftet.

Det er en speciel oplevelse at gå rundt i Rudolph Tegners Museum og Statuepark – rolig og voldsom på samme tid, på grund af den smukke natur og den bombastiske betonarkitektur.  

Find den nemmeste vej til Rudolph Tegners Museum

Ved hjælp af Planlæg Rejsen kan du finde den nemmeste og hurtigste vej at komme frem til museet i Dronningmølle med offentlig transport. 

Tag på cykeltur mellem 3 museer i Nordsjælland

 3 museer og 1 cykel. Hop på cyklen og få tre store museumsoplevelser mens du nyder det nordsjællandske landskab. Oplev Munkeruphus, Rudolph Tegners Museum og Esrum Kloster på én gang. Læs mere om turen og køb din billet online.

En gåtur i Rusland

Naturområdet, som Rudolph Tegners statuer står i, hedder Rusland. Det specielle navn bunder i stedets afsides beliggenhed. Rusland og Rudolph Tegners Museum ligger dog ikke længere væk, end at der er omkring to kilometer til den nærmeste by, Dronningmølle i Nordsjælland.

Du kan se 14 af Rudolph Tegners statuer i parken, når du går i de lyngklædte bakker ud for museet. Se hvilke værker, der står i Rudolph Tegners Statuepark.

Næsten som at være i en kirke

Museumsrummet blev udformet af Rudolph Tegner selv for at have et sted til sine værker. Det er bygget i beton i 1937-38, og når du går gennem den store port, er det som at komme ind i et kirkeligt rum. De hårde vægge, de mange meter til loftet og fraværet af store vinduer får al lyd til at give genklang mellem statuerne.

Den faste samling består af 355 af Rudolph Tegners værker. De fleste er originaler i gips, andre er i bronze og marmor.

Klatretræer og aktiviteter for børn

Museet er velegnet for børn, og der er gode klatretræer i statueparken. Man kan følge en skattejagt under besøget, som giver viden om værkerne. Er man selv kreativ kan man besøge tegneværkstedet og prøve at skitsere værkerne.

Aktiviteter for børn i hele Nordsjælland.

Sørens Café

Når du har gået i bakkerne og oplevet det ottekantede museumsrum, kan det være godt med en frokost eller en kop kaffe. Caféen på Rudolph Tegners Museum har åbent i sommerhalvåret. Du kan bl.a. få kaffe og te, kage, sandwiches og is.

Se åbningstider hos Café Søren på Rudolph Tegners Museum.

Én af Danmarks store billedhuggere

Rudolph Tegner blev uddannet på Kunstakademiet i 1893 og var stærkt omdiskuteret i sin samtid. Hans værker er voldsomme, dramatiske og enorme, og de regnes ind under kunsttendensen vitalisme. Det var en stor kontrast til f.eks. Thorvaldsens klassiske skulpturer.

I mange år af sit kunstneriske liv boede Rudolph Tegner i Frankrig, og i 1916 købte han området udenfor Dronningmølle, hvor han opførte sit museum. Her er han også begravet sammen med sin hustru, Elna.

Læs mere om Rudolph Tegner og museet.

Events og aktiviteter på Rudolph Tegners Museum

Museet afholder en række aktiviteter f.eks. koncerter, omvisninger og artist talks. En populær årlig begivenhed er stearinlysfesterne som altid afholdes den første fredag i september og den følgende lørdag. De er en forlængelse af de fester som ægteparret Rudolph og Elna Tegner holdt i 1910’erne og 20’erne for kunstnere og venner.

Se events og arrangementer på Rudolph Tegners Museum.

Praktiske oplysninger

  • Bil: Der er en parkeringsplads umiddelbart udenfor museet og statueparken. Kør ad Villingerødvej og drej ind ad Museumsvej.
  • Bus: Du kan tage med bus 362, der kører mellem Mårum og Græsted med stop i Dronningmølle (her standser lokaltoget). Stå af på stoppestedet Museumsvej. Det tager ca. ti minutter at gå til Rudolph Tegners Museum. Se busruter og afgangstider på Rejseplanen.
  • Cykel: Hvis du følger Nordkystcykelstien rute 47, kommer du forbi Dronningmølle, og herfra er der kun to kilometer til Rudolph Tegners Museum og Statuepark.
  • Statueparken: Indgangen er gratis til parken, og der er åbent året rundt.
  • Museumsbygningen: Entré kan købes på stedet. Museet holder åbent forår, sommer og efterår. Se åbningstider og entrépriser.
  • Kørestolsbrugere: Der er en rampe ved indgangen til museet, og kørestole kan frit færdes inde. Hjælpere har gratis adgang. Terrænet i parken er kuperet, men tilgængeligt.  

Følg Rudolph Tegner rundt i Nordsjælland og København

Rudolph Tegners skulpturer står ikke på kun på museet i Dronningmølle. Du kan også finde dem frit tilgængelige i byrummet i både Helsingør og København.

  • Helsingør: Danserindebrønden, 1913 (Kronborgvej/Allégade siden 1933), Herakles og Hydraen, 1932 (Nordre mole siden 1994), Hamlet og Ophelia, 1938 (Foran stationsbygningen siden 2008)
  • København: Mod lyset, 1909 (Blegdamsvej/Tagensvej ved Rigshospitalet)