©  Foto:

Kongelige eventyr på to hjul: Opdag Hillerød på en 12 km cykeltur

Giv dig selv en oplevelse på denne 12 kilometer lange cykeltur i Hillerød. Udforsk det smukke Parforce landskab og lad dig fascinere af den store kompassten i Store Dyrehave. Dette er cykelturen, der tager dig på et royalt eventyr.

Oplev det kongelige spor på denne 12 kilometer lange cykeltur fra Hillerød. Turen fører dig gennem det smukke Parforce landskab og forbi den imponerende kompassten i Store Dyrehave.

Start ved Hillerød Station og følg Jagtvej og Funkevej, indtil du når Nyvang. Pas på trafikken, når du krydser Københavnsvej, og følg derefter skiltene mod Kongestjernen, hvor de otte veje i Parforcejagtlandskabet mødes.

Cykl ad den lange grusvej, der fører dig til Overdrevsvejen. Forsæt ligeud, og du vil bemærke, at cykelrutenummeret skifter fra 110 til 109, indtil du når Tikantskrydset. Frygt ikke - det er ikke så farligt, som det lyder. Turen fortsætter ned ad Batzkes Bakke.

Efter nedkørslen vil du kunne nyde synet af Hillerøds seværdigheder, herunder Slotssøen, Frederiksborg Slot og den fantastiske Barokhave. Et besøg på Frederiksborg Slot er et absolut must. Følg cykelrute 100, også kendt som Søstien, langs søbredden til Hillerød Torv og fortsæt derfra tilbage til Hillerød Station.

Fakta om ruten 'Kongelige Spor'

  • Underlag: Forholdsvis flad tur med asfalt og på hårdt grus i skoven.
  • Ruten er ialt ca. 12 km.
  • Turen kan cykles af både børn og voksne.
  • Skiltning: Noget af ruten er skiltet med rute 110 og 100.
  • Download kort over ruten
  • Toiletter findes på Hillerød St., ved Café Havehuset i Barokhaven og på Tovet i Hillerød.
  • Vejrforhold: Sommeren i Danmark kan være alt fra 30 grader og sol til køligt og blæsende vejr med regn.
  • Sæson: Det anbefales at køre på ruten i perioden april-november.

Oplevelser på vejen

Teglgårdssøen – mulighed for en svalende dukkert

Undervejs kan du opleve forskellige seværdigheder, herunder Teglgårdssøen, hvor du kan tage en forfriskende dukkert. Teglgårdssøen er en del af et sø- og kanalsystem, anlagt i 1570erne, som skulle lede vand til Hillerød fra Allerød sø. Søen er i dag oprenset og fungerer som bynær badesø.

Store Dyrehave – en del af det nordsjællandske Parforcelandskab

Store Dyrehave, en del af det nordsjællandske Parforcelandskab, og Nationalpark Kongernes Nordsjælland, byder på en spændende historie om Christian den 4. og hans kæmpe hjortebestand. Han lod skoven indhegne med et dige for at holde en kæmpe hjortebestand inde i skoven og på den måde sikre sig et godt sted at gå på jagt.

Kongestjernen – kongen i centrum

Besøg også Kongestjernen, hvor du finder en særlig sten med kompasrose og kongens monogram. Der er borde og bænke, hvor du kan slappe af og læse om parforcejagterne på informationstavlerne. Kongestjernen markerer midtpunktet i vejsystemet med otte veje som mødes her. Under parforce jagterne sad kongen her og ventede på øjeblikket, hvor hjorten var ”stillet” og skulle have dødsstødet med hirschfængeren. 

Fangfolden – en hestefælde

Fangfolden er også et besøg værd - en hestefælde, hvor hestene blev indfanget i gamle dage. I 1700 tallet græssede hestene frit i Store Dyrehave. Når de skulle indfanges, blev de ledt langs stengærdet og så ind i fangfolden. Det er nemmest at komme til fangfolden ved at trække cyklen langs Overdrevsvejen på cykelstien og gå ind til fangfolden derfra. Lige ved P-pladsen findes en overdækket pavillon med skilte som beskriver områdets natur- og kulturperler.

Frederiksborg Slot

Besøg også Frederiksborg Slot, der blev opført af Frederik den II og senere udvidet af Christian den 4. efter en brand i 1859. Frederik den II opførte den del af slottet der ligger på den inderste holm i Slotssøen. Og Christian den 4 udbyggede Frederiksborg Slot med tre fløje på den yderste holm. Slottet, på nær Slotskirken, brændte i 1859. Det genopbyggede slot rummer i dag Det Nationalhistoriske Museum.

Barokhaven – menneskets magt over naturen

Barokhaven er den mest berømte del af Frederiksborg Slotshave, og den, som mange forbinder med slottet. Den blev anlagt af Frederik 4. i 1720’erne med Johan Cornelius Krieger som arkitekt og betegnes som et pragtværk inden for havekunsten. Haven er anlagt i fire terrasser, som falder i niveau mod Slotssøen. Barokhaven er en smuk del af slottets omgivelser og demonstrerer menneskets kontrol over naturen i form af stramme linjer og snorlige hække

Hillerød – slotsbyen i Nordsjælland

Slotsbyen Hillerød ligger midt i Nordsjælland og har været et foretrukket feriested for kongefamilien i over 400 år. Kongerne tog hyppigt på jagt i Gribskov og der blev afholdt selskaber på byens slot. Gågaden strækker sig ud fra Torvet med butikker, et shoppingcenter og hyggelige spisesteder. 

Værd at vide

Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland

Består af Gribskov, Store Dyrehave og nord for København; Jægersborg Dyrehave og Hegn. De tre skove udgør et unikt kulturlandskab, der fortæller om kong Christian den 5.’s enorme magt og hans behov for at demonstrere den ved at kontrollere naturen.

Parforcejagt

Parforcejagt er en jagtform hvor byttedyret udmattes inden det dræbes. Det sker ved at lade hunde jagte dyret, mens rytterne følger efter. Når dyret segner af udmattelse, stiger den udvalgte jæger, som regel kongen, af hesten og dræber byttet med en hirschfænger.

Lyst til mere?

Så kan vi anbefale den 15 kilometer lange Parforce cykelrute i Gribskov, som er skiltet som cykelrute 105. Ruten udgår fra Frederiksborg Slot og giver dig mulighed for at opleve endnu mere af det nordsjællandske landskab.

Planlæg din næste cykeltur på det kongelige spor og lad dig fascinere af Nordsjællands historie og natur.