©  Foto:

Knud Rasmussens Hus | Polarforsker og grønlandsfarer

Beliggende tæt på det smukke Spodsbjerg Fyr og med en fantastisk udsigt over Kattegat, findes grønlandsfareren Knud Rasmussens Hus. Her arbejdede den store polarforsker mellem sine mange og lange ekspeditioner i Grønland. 

Midt i det smukke område ved Skansen i Hundested, lidt nord for Hundested Havn ligger det ikoniske hus, hvor Knud Rasmussen arbejdede mellem sine mange ekspeditioner i Grønland.

Huset er byens største attraktion og i dag fungerer det som museum og mindestue for den berømte polarforsker. Polarforskerens arbejdshus i cottagestil blev opført 1917 efter tegninger af arkitekt Helge Bojsen-Møller.

Den smukkeste udsigt

Huset ligger placeret på en stor naturgrund med udsigt over Kattegat, i Hundesteds nordlige udkant, tæt på Spodsbjerg Fyr. I godt vejr kan man se helt til Hesselø, som ligger ca. 26 km væk. Der er med andre ord god grund til at spadsere en tur i det storslåede landskab og kigge indenfor i det usædvanlige og stemningsfulde arbejdshus.

Lad børnene gå på opdagelse i polarforskerens anderledes og spændende hus. Det store åbne naturområde rundt om huset og den imponerende varde inviterer til leg og nærhed til den fantastiske natur. 

I nærheden

Hundested havn & by med sin kunst og kultur oplevelser er også blot en lille spadseretur væk. Her kan I gå på opdagelse blandt kunst og kultur og det maritime. Oplev fx. Hundested Sandskulptur Park med de imponerende sandslotte eller gå en tur på Glassmedjen og se hvordan man blæser de smukkeste vaser og lamper af glas og stil sulten på en af byens og havnens mange caféer og restauranter.

Mindevarden

På grunden står også en imponerende varde til minde om Knud Rasmussen, opført af sten fra forskellige lokaliteter i Grønland. Huset har fungeret som mindestue og museum siden 1939, hvor det med diverse indbo blev overdraget til offentligheden af enke, Dagmar. Huset blev hærget af brand i 2011. Lykkeligvis kunne både hus og indbo alligevel reddes, men det betød, at hele herligheden måtte undergå en omfattende restaurering.

Hændelsen gav anledning til, at alt blev grundigt undersøgt – lige fra gulvenes beskaffenhed og farverne på væggene til de udstillede genstandes tilhørsforhold til huset. Resultaterne var forbløffende, og afstedkom store forandringer i huset – alt sammen for at bringe det tættere på det udtryk, der herskede mens Knud Rasmussen selv levede og arbejdede på stedet, indtil han døde i 1933. Sekretærens værelse på 1. sal er indrettet til studerekammer, hvor man som gæst kan fordybe sig i både Knud Rasmussens egne tekster og et udvalg af den litteratur, der findes om ham. 

Særudstilling

Hvert år byder Knud Rasmussens Hus på en ny særudstilling med særligt tema i relation til Knud Rasmussen og hans liv og bedrifter. 

Adgang

Man kommer til Knud Rasmussens Hus på gåben eller med cykel. Kommer du i bil skal du parkere på p-pladsen ved Skansevej/Knud Rasmussensvej. Der er skiltning til p-plads og skiltning mod Knud Rasmussens Hus. 

Entré

Entréen til Knud Rasmussens Hus er 75,00 kr. (børn og unge u. 18 år gratis). 

Åbningstider

Knud Rasmussens Hus åbner den 23. marts 2024 og har åbent frem til og med efterårsferien i uge 42. Tirsdag-Søndag kl. 11-16.00.