Gilleleje

Foto: Mette Jonson

Gilleleje, fiskerbyen ved Sjællands nordligste punkt, har formået at bevare det oprindelige fiskerlejes charme og idyl. Samtidig er den en levende kultur- og handelsby hele året.

Der er ingen tvivl om at havnen er Gillelejes omdrejningspunkt. Det er her, man naturligt søger ned for at mærke stemningen, slentre på molen og kigge på fiskekutterne og lystsejlere. Gilleleje Havn er Sjællands største erhvervshavn. Bådværftet er der ikke for turisternes skyld, ligesom stejlepladsens fiskenet, kulørte vimpler og tovværk heller ikke er det. Og netop derfor er havnen så attraktiv.

Byen tager godt imod sine gæster og har gjort det siden begyndelsen af 1900-tallet, hvor de første turister dukkede op. Så nyd den maritime atmosfære, stranden og naturen omkring Gilleleje, og spis et dejligt fiskemåltid på havnen, mens børnene tumler sig på Stejlepladsens populære naturlegeplads.

Kulturhavnen med bibliotek, biograf, restaurant og et væld af kulturelle arrangementer er et nyere samlingspunkt for både lokale og turister. De mange specialbutikker, supermarkeder, restauranter og caféer vidner om, at Gilleleje lever hele året.

 

 

Spis og drik

Frisk fisk og skaldyr på menuen er en selvfølge i Gilleleje, men der er masser af alternativer. Skal det være en snack på havnen, tapas eller et 3-retters måltid med god vin? Vil du selv lave mad er der prima råvarer hos fiskehandleren og i gårdbutikkerne. 

Læs mere

Det skal du se og opleve i Gilleleje

Fiskerihavnen og Kulturhavnen er naturlige attraktioner, men også det oprindelige fiskerlejes smalle gade med charmerende, stråtækte fiskerhuse og blomstrende haver. Kirkeloftet har sin egen dramatiske historie fra oktober 1943. Find seværdigheder og begivenheder her.

 

Læs mere

Aktiv ferie til fods og på cykel

Gilleleje er omgivet af smuk og dramatisk natur. Udsigten over Kattegat er betagende fra de stejle skrænter ved Gilbjerghoved, hvor Søren Kierkegaard i sin tid gik sig til store tanker. Du kan gå i hans fodspor, eller cykle ad Nordkystruten eller rute 33 mod Hillerød.

 

 

Læs mere