Gilleleje

Foto: Mette Jonson

Gilleleje, fiskerbyen ved Sjællands nordligste punkt, har formået at bevare det oprindelige fiskerlejes charme og idyl. Samtidig er den en levende kultur- og handelsby hele året.

Der er ingen tvivl om at havnen er Gillelejes omdrejningspunkt. Det er her, man naturligt søger ned for at mærke stemningen, slentre på molen og kigge på fiskekutterne og lystsejlere. Gilleleje Havn er Sjællands største erhvervshavn. Bådværftet er der ikke for turisternes skyld, ligesom stejlepladsens fiskenet, kulørte vimpler og tovværk heller ikke er det. Og netop derfor er havnen så attraktiv.

Byen tager godt imod sine gæster og har gjort det siden begyndelsen af 1900-tallet, hvor de første turister dukkede op. Så nyd den maritime atmosfære, stranden og naturen omkring Gilleleje, og spis et dejligt fiskemåltid på havnen, mens børnene tumler sig på Stejlepladsens populære naturlegeplads.

Kulturhavnen med bibliotek, biograf, restaurant og et væld af kulturelle arrangementer er et nyere samlingspunkt for både lokale og turister. De mange specialbutikker, supermarkeder, restauranter og caféer vidner om, at Gilleleje lever hele året.

 

 

Spis og drik

Frisk fisk og skaldyr på menuen er en selvfølge i Gilleleje, men der er masser af alternativer. Skal det være en snack på havnen, tapas eller et 3-retters måltid med god vin? Vil du selv lave mad er der prima råvarer hos fiskehandleren og i gårdbutikkerne. 

Restauranter & Caféer

Skønne caféer ved havet og hyggelige restauranter der serverer himmelsk mad, fast food og dejlige is...

Top 5 fiskerestauranter i Gilleleje

Gilleleje er Nordsjællands største fiskeindustrihavn og med det hører der sig selvfølgelig til at frisk fanget fisk fra Sundet, Kattegat og Atlanterhavet kommer ind.

Gårdbutikker

De nordsjællandske gårdbutikker bugner med lækre friske råvarer, gode oplevelser, her finder du alt fra fåreis, friske bær, lækkert mørt kød, krydderurter til spegepølser.

Det skal du se og opleve i Gilleleje

Fiskerihavnen og Kulturhavnen er naturlige attraktioner, men også det oprindelige fiskerlejes smalle gade med charmerende, stråtækte fiskerhuse og blomstrende haver. Kirkeloftet har sin egen dramatiske historie fra oktober 1943. Find seværdigheder og begivenheder her.

 

Begivenheder

Græsted Veterantræf er nostalgi for fuld damp, mens Munkeruphus har fingeren på kunst- og designpulsen. Se skulpturer både inde og ude på Tegners Museum og mød de lokale i Kulturhavn Gilleleje.

Kulturhavn Gilleleje

Unikt og moderne centrum for kultur - og samfundsliv i Nordsjælland Klassisk og moderne musik, mad, foredrag, debatter, kunstudstillinger, film og bøger. Kulturhavn Gilleleje har det hele og tiltrækker hver uge flere tusind besøgende, som gør brug af bibliotek eller biograf, har købt bill...

Museer i Gilleleje

I Gilleleje området findes der forskellige muligheder for museumsbesøg der fortæller om historie og moderne og klassisk kunst.

Gilleleje Kirke

Gilleleje Kirke har en lang og spændende historie. Hver sommer kan man på kirkeloftet høre om begivenhderne i oktober ´43. Gilleleje Kirke, der stod ...

Gilleleje Havn

Uanset om du kommer tidligt om morgenen eller først på aftenen, kan du være sikker på, at der altid er liv på Gilleleje Havn. Den levende havnMågeskr...

Aktiv ferie til fods og på cykel

Gilleleje er omgivet af smuk og dramatisk natur. Udsigten over Kattegat er betagende fra de stejle skrænter ved Gilbjerghoved, hvor Søren Kierkegaard i sin tid gik sig til store tanker. Du kan gå i hans fodspor, eller cykle ad Nordkystruten eller rute 33 mod Hillerød.

 

 

Gilbjergstien

Gilbjerghoved er ikke langt fra at være Sjællands nordligste punkt, faktisk kun en kilometer. Gilbjergstien er en fredet vandre- og cykelsti, der strækker sig 2,5 km. fra Vesterbrogade i Gilleleje by til Gilbjerghoved. Der er en vidunderlig udsigt fra de op til 33 m høje skrænter ud over ...

Søren Kierkegaard vandrerute

Kierkegaard by Nature – en interaktiv vandre rute i Gilleleje.

Gillelejeruten - Gilleleje til Hillerød

Den afmærkede cykelrute nr.33, også kaldet "Gillelejestien", er 27 km lang og fører fra Gilleleje Station gennem Gribskov, Esrum med det spændende kloster Esrum Kloster og Møllegaard, videre gennem Gribskov for til sidst at ende ved Hillerød Station. I Hillerød kan man besøge Frederiksborg...

Praktisk information

Her finder du praktisk information til planlægning og brug under din ferie. 

Find åbningstider på turistinformationen, planlæg din ferie, se kort over byen, hvordan kommer man rundt med offentlig transport, læs det store feriemagasin for Nordsjælland, find en blå flag strand og hvor lejer man en cykel? Få svar på dette og mere her.