Frederiksværk - fra kanoner til kanalidyl

Foto: Sarah Rønholt

Smukt placeret mellem Arresø og Roskilde Fjord ligger den hyggelige kanalby Frederiksværk med sine mange ikoniske broer. I gader og stræder vidner gamle huse og bygninger om byens fortid som Danmarks første industriby, men Frederiksværk er meget mere end det.

Frederiksværk
Foto: Ann Jørgensen
Frederiksværk Havn
Foto: Ann Jørgensen

I dag byder byen på shopping, et rigt kulturliv med masser af events i løbet af året og gode muligheder for at tage på tur i den omkringliggende natur. Besøg fx de skønne legepladser for børn, tag på fisketur, oplev dyrelivet helt tæt på, eller gå på opdagelse på en af de mange smukke naturstier.

Frederiksværk by er præget af kanalen, der forbinder Arresø med Roskilde Fjord. Gennem bymidten løber vandet langsomt og fører naturen ind i centrum. Kanalen er selve byens livsnerve, idet den allerede i 1700 tallet leverede energi til industrien på stedet.

Den menneskeskabte kanal kan følges hele vejen gennem skoven til Danmarks største sø, Arresø. Her kan man i sommerperioden komme på sejltur med det smukke træskib M/S Frederikke. Har du lyst til at se byen fra en anden vinkel af, kan du leje en kano på vandrehjemmet og tage på kanotur gennem Frederiksværks kanaler til Arresø eller ud til Roskilde Fjord. 

Nyd en pause på ét af byens torve og pladser; det hyggelige Nordtorv, Valsetorvet eller på plænen foran byens Kulturhus Gjethuset. Den majestætiske bygning huser året rundt udstillinger, koncerter og andre kulturelle tilbud.

Frederiksværk er også kendt for det stolte vartegn Krudtværket, hvor krudtet blev blandet, og kugler til kanonerne ved Dybbøl blev støbt. På krudtværket kan du se de gamle vanddrevne maskiner i funktion og der er daglige omvisninger i sommerperioden. 

Oplev krudtets by

Frederiksværks enestående og smukt bevarede Krudtværk fortsat en stor del af byen. På Krudtværksmuseet er museets gamle vanddrevne maskiner stadig i funktion, og I kan her høre historierne om det livsfarlige arbejde med fremstilling af sortkrudt, som ofte havde eksplosioner og død til følge.

Museet er en del af Industrimuseet Frederiks Værk, som formidler byens industrihistorie med skiftende udstillinger og tematiske byvandringer i sommersæsonen. En billet til Krudtværksmuseet i Frederiksværk giver også adgang til Arsenalet der ligger på Torvet i byen og huset udstillingen og Frederiksværks industrihistorie samt indgangsportal til Nationalpark Kongernes Nordsjælland

Natur og by i ét

I Frederiksværk er naturen og byen nærmest vævet ind i hinanden. Byen ligger i et stort kuperet skovområde, som ses tydeligt på en smuttur op ad trappen bag shoppingcentret til Bakkestien, hvorfra der er fantastisk udsigt over by, havn og fjord. Vil du opleve omgivelserne fra vandsiden, kan du leje kano hos byens campingplads, Frederiksværk Camping, og sejle på kanalen ud til enten Roskilde Fjord eller Danmarks største sø, Arresø.

Langs kanalen går også den idylliske Brede Å Sti, der starter ved Frederiksværk Kirke, går gennem Arresødal Skov og hele vejen ud til Arresø. Ved søen ligger en overdækket fugleudkigsplatform, hvorfra du kan opleve områdets rige fugleliv – og måske være heldig at få øje på den sjældne og meget farverige isfugl. I sommerperioden kan du komme på en uforglemmelig sejltur på Arresø med det gamle træskib M/S Frederikke.

Tip: Er du vild med loppefund? Besøg den fine butik Loppehjørnet i Nørregade 2, hvor du kan finde alt fra møbler og tøj til lp’er og nips.

Stålsat byrum

Stålsat By er med til at iscenesætte, hvad der engang var et intensivt industriområde til et turistmæssigt og kulturelt centrum med industrilandskabet som et af de helt centrale elementer.

Turbinehuset Frederiksværk

Stålsat byrum

Foto: Ann Jørgensen

Praktisk information

Her finder du nyttig information til planlægning og brug under din ferie i Frederiksværk

Planlæg din ferie, ved hjælp af oplevelseskortet, find ud af hvordan man kommer rundt med offentlig transport, læs VisitNordsjællands feriemagasin, find en blå flag-strand i nærheden og hvor lejer man en cykel?