Gå til indhold
©  Foto:

Gjethuset | Kulturhus i Frederiksværk

Gjethuset er opført i 1761-1769 af General Classen som kanonstøberi og blev i 1928 til De Forenede Jernstøberier.

Gjethuset er i dag Kunst- og kulturhus med teater, musik og kunstudstillinger. Som kulturhus er det placeret i en smuk og historisk bygning og derfor er huset i sig selv et besøg værd. 

Opførelsen af Gjethuset

Gjethuset (støberihuset) er Frederiksværks, hvis ikke Danmarks mest bemærkelsesværdige industribygning. Den blev opført i to etaper - første del i årene 1761-63 og den anden i 1766-67. Arkitekten til det imposante byggeri kendes ikke med sikkerhed. Vi ved dog, at den kongelige bygmester, Nicolai Eigtved, allerede i 1750erne udarbejdede en skitse til et Gjethus med samme dimensioner som det nuværende. Da Eigtved døde i 1754, må det have hans efterfølger i embedet, Lauritz de Thurah, der har forestået den endelige udformning. Det er formentlig også ham, der har haft ansvaret for bygningens opførelse.


Unikt kulturhus
Gjethusets rolle som midtpunkt i Nordsjællands kulturelle liv harmonerer fint med fortiden. De tykke kampestensmure danner en flot rustik baggrund for den moderne kunsts farver og enkle former, og husets akustik er helt uovertruffenShare your wonders: