Gå til indhold
©  Foto:

Gjethuset | Kulturhus i Frederiksværk

Gjethuset er opført i 1761-1769 af General Classen som kanonstøberi og blev i 1928 til De Forenede Jernstøberier.

Gjethuset er i dag Kunst- og kulturhus med teater, musik og kunstudstillinger. Som kulturhus er det placeret i en smuk og historisk bygning og derfor er huset i sig selv et besøg værd. 

Opførelsen af Gjethuset

Gjethuset (støberihuset) er Frederiksværks, hvis ikke Danmarks mest bemærkelsesværdige industribygning. Den blev opført i to etaper - første del i årene 1761-63 og den anden i 1766-67. Arkitekten til det imposante byggeri kendes ikke med sikkerhed. Vi ved dog, at den kongelige bygmester, Nicolai Eigtved, allerede i 1750erne udarbejdede en skitse til et Gjethus med samme dimensioner som det nuværende. Da Eigtved døde i 1754, må det have hans efterfølger i embedet, Lauritz de Thurah, der har forestået den endelige udformning. Det er formentlig også ham, der har haft ansvaret for bygningens opførelse.


Unikt kulturhus
Gjethusets rolle som midtpunkt i Nordsjællands kulturelle liv harmonerer fint med fortiden. De tykke kampestensmure danner en flot rustik baggrund for den moderne kunsts farver og enkle former, og husets akustik er helt uovertruffen