Gå til indhold
Gribskov

Seminar: Vejen til en mere ansvarlig turisme er grøn – men hvordan?

Foto: Daniel Villadsen

Green key, green hushing eller green washing? Grøn har mange nuancer, også i turismen.

De mange aspekter, muligheder og udfordringer, der ligger i den grønne omstilling blev der sat fokus på ved et seminar, som VisitNordsjælland havde inviteret til i C4 Videncenter onsdag den 21. september. Her var flere grene af turisterhvervet i Nordsjælland samlet for at diskutere, hvordan vi kan gøre turismen mere bæredygtig.

Fredensborg Slotshave indbyder til smukke gåture
© VisitNordsjællandFoto: Ann Jørgensen
udsigt over Kattegat fra Heatherhill
© VisitNordsjællandFoto: Ann Jørgensen

Bæredygtig turisme – et skisma

Den nye nationale turismestrategi, der blev lanceret i sommer, sætter rammen og barren nødvendigt højt. Direktør Annette Sørensen fortalte om visionen for dansk turisme i 2030, og de målsætninger, som den nye strategi skitserer, bl.a. at 70% af alle overnatningssteder skal være certificerede, og at 2/3 af alle overnatninger skal ligge uden for højsæsonen. Samtidig skal et højt vækstniveau fastholdes, men hvordan det kan forenes med målene for en grønnere turisme, det er spørgsmålet.

Turismeforsker Peter Kvistgaard fra Aalborg Universitet slog i sit oplæg fast, at det er et skisma at tale om bæredygtig turisme, men at vi jo bliver nødt til at forholde os langt mere ansvarligt til turismen og tilbyde flere grønne valg til turisterne.

”En bæredygtig ferie er, hvor man bliver hjemme, slukker for varmen, kryber i seng med dynen over hovedet og spiser grønkål.” Bæredygtighed kan svært ses som et endegyldigt mål for turismen, når turisme per definition ikke er bæredygtig; det er der få ting, der er er, men vi skal se bæredygtighed som en proces, en konstant rejse, for at gøre det bedre.

Peter Kvistgaard - Aalborg Universitet
© Peter Kvistgaard, Aalborg UniversitetFoto: VisitNordsjælland
Annette Sørensen - VisitNordsjælland
© Annette Sørensen, VisitNordsjællandFoto: VisitNordsjælland

Walk the talk – inspiration fra erhvervet

Nogle af dem, der er kommet godt afsted på den grønne rejse, er Best Western Hotel Hillerød, der blev Green Key Hotel i 2021. Direktør Katja Slüter fortalte om at gå systematisk til værks på vejen til certificering, og hvordan bæredygtighed kan inspirere den enkelte medarbejder – og medarbejderne hinanden.

For bæredygtighed er i høj grad en holdindsats. En pointe som C4s Direktør Erik Helmer også lagde vægt på, hvor også samarbejdet mellem erhvervslivet og kommunerne er centralt. Og så handler det om at være ærlig, at kigge indad, når man skal finde sit udgangspunkt for, hvor man skal starte rejsen.

Kenneth Tang Larsen fra Byaasgaard Gårdbutik & Camping ved Hundested fortalte om deres arbejde med socialt udsatte, reetablering af landbrug, og hvordan de forsøger at skabe mere vild natur på deres campingplads. I deres gårdbutik er varer mærket med antal kilometer for, hvor langt varen har rejst. Gennem formidling håber de at kunne inspirere andre.

Og det er netop det, det handler om – at dele viden og inspirere andre. I sin seneste bog har Peter Kvistgaard undersøgt 270 virksomheder og kortlagt deres arbejde med bæredygtighed. Peter gav et indblik i de væsentligste udfordringer, virksomhederne står med, og konklusioner for undersøgelsen. Bogen kommer også med en række råd og anbefalinger.

Katja Schlüter - Hotel Hillerød
© Katja Slüter, Best Western Hotel HillerødFoto: VisitNordsjælland
Kenneth Tang - Byaasgaard Camping
© Kenneth Tang, Byaasgaard Gårdbutik & CampingFoto: VisitNordsjælland

©VisitNordsjællandFoto:Daniel Villadsen

Er du interesseret i at købe bogen ”Bæredygtighed og danske turismevirksomheder: Indsigter, udfordringer og gode råd” af Peter Kvistgaard, så skriv til VisitNordsjælland, vi har flere eksemplarer. Fordelagtig pris: 100 kr. + moms.

”Selvangivelse” for bæredygtighed og certificering – sådan får du hjælp

Det er ikke kun den nye turismestrategi, der dikterer certificering og grøn omstilling. Ved seminaret fortalte Mette Pedersen og Susanne Krogh Petersen fra Erhvervshus Hovedstaden om de skrappere krav, der er på vej fra EU.

Fra 2026 skal alle virksomheder med flere end 10 ansatte afrapportere deres arbejde med bæredygtighed. Men der er hjælp at hente. Erhvervshus Hovedstaden tilbyder gratis hjælp og mulighed for sparring og individuelle rådgivningsforløb med fokus på grøn omstilling og certificering.

Har du som turismeaktør brug for hjælp til, hvordan du kan komme i gang med den grønne omstilling? Kontakt Erhvervshus Hovedstaden.

Bæredygtighedsseminar VisitNordsjælland
© Susanne Krogh Petersen, Erhvervshus HovedstadenFoto: VisitNordsjælland
Erik Helmer - C4 Videncenter
© Erik Helmer, C4 Videncenter Foto: VisitNordsjælland
Heatherhill blomstrende lyng
© VisitNordsjællandFoto: Ann Jørgensen
Smuk blomstrende lyng ved Heatherhill i Nordsjælland
© VisitNordsjællandFoto: Ann Jørgensen

Næste skridt

Det var dejligt at se så mange fra turisterhvervet, der ville investere deres tid i et så vigtigt emne ved seminaret. Den bæredygtige turisme er noget, der vedrører os alle. VisitNordsjælland afholder i løbet af året en række turismenetværksmøder for turismeaktører i Nordsjælland, og næste møde vil også stå i bæredygtighedens tegn.

Er du turistaktør i Nordsjælland og vil du i at deltage i vores turismenetværksmøde? Så skriv til Anne-Marie von Vultejus amv@visitnordsjaelland.com

VisitNordsjælland arbejder med bæredygtighed på forskellig vis, bl.a. så arbejder vi for, at turisterne kan få bedre adgang til grønne transportformer i projektet ”Grøn mobilitet til og i Nationalpark Kongernes Nordsjælland”

I november offentliggør Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse deres puljer, hvor vi håber at få mulighed for at byde ind med et projekt, der skal sætte yderligere skub i den grønne turisme.

Rudolph Tegners Museum

©VisitNordsjællandFoto:Tine Uffelmann

Vi hører gerne fra dig

Har du gode idéer til, hvordan Nordsjælland kan blive en grønnere turistdestination? Så skriv til vores direktør, Annette Sørensen aso@visitnordsjaelland.com

Læs også Annettes klumme om vejen til en grønnere turismeDu kan altid holde dig opdateret på turismen i Nordsjælland - tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Tak til Peter Kvistgaard, C4, Erhvervshus Hovedstaden, Best Western Hotel Hillerød og Byaasgaard Gårdbutik & Camping for jeres indspark, viden og god inspiration.

Rudolph Tegners Museum & Statuepark. Oplev de smukke statuer i naturen.

©VisitNordsjællandFoto:Tine Uffelmann

Måske også interessant?...

1
Gribskov
Synspunkt: Vejen til en grønnere turisme
2
CPH SUP Tours Tisvildeleje
Hjælp til turisterhvervet: Ny guide skal gøre det nemmere at navigere i regler og tilladelser
3
Grøn mobilitet
Grøn mobilitet: På cykel ud i nationalparken
4
Komme hurtigt og bæredygtigt rundt i Nordsjælland
Bæredygtig mobilitet

Share your wonders: