Den danske Riviera - En af Danmarks ældste badedestinationer

Foto: VisitNordsjælland

Den danske Riviera først med kystturister. Kulturelitens rekreative ophold på landet blev startskuddet til kystturismen i Danmark.

© VisitNordsjællandFoto: Tine Uffelmann
Livredderhus ved Liseleje Strand
© VisitNordsjællandFoto: Tine Uffelmann

Den Danske Riviera er ikke bare en smart betegnelse for Nordsjællands kyststrækning. Det er heller ikke et moderne forsøg på at markedsføre Sjællands nordkyst, men derimod historien om den klassiske badeferie, der har eksisteret i knapt 100 år. For allerede i 1923 lanceres den første turistbrochure med Den Danske Riviera.

Den korte afstand fra hovedstaden lokkede københavnerne på landet, som den havde gjort helt tilbage fra midten af 1800-tallet. For Nordsjællands kyststrækning bød de første turister velkomne allerede i 1847.

Kendte kunstnere spredte budskabet

Nordsjællands første landliggere var kendt som hovedstadens kulturelite. Skuespiller Johanne Louise Heiberg og hendes mand dramatikeren, Johan Ludvig Heiberg var taget med vennerne til Sølyst, men valgte at drage på eventyr “i det yndige Hellebæk”. Her kunne de ”i stilhed nyde skovensomhed og den lykke, uforstyrret at være i hinandens selskab,” som fru Heiberg skrev i sine erindringer.

Med en omgangskreds, der talte bl.a. H.C. Andersen og diverse digtere og guldaldermalere har deres seks ugers ophold på Hellebæk Kro haft uvurderlig reklameværdi for Nordkysten. Havet, de store vidder og grønne skove var i høj kurs. Københavns prominente spidser søgte nordpå i takt med at de beskedne fiskerlejer forvandlede sig til badebyer.

 

Skønne hvide strande med hvidt sand, finder man mange steder langs nordkysten. Foto:Tine Uffelmann

Danmarks første sommerhus ligger i Hornbæk

I 1880’erne udstykkes Danmarks første sommerhusgrund ved Hornbæk. Det var dengang, et feriehus var forbeholdt det bedre borgerskab, og i dag ligger nogle af landets ældste, mest eksklusive sommerhuse her.

Hornbæk blev hurtigt kendt som sommerlandets mondæne “hovedstad”. Her taler man stadig om P.S. Krøyer og hans kunstnervenner som Hornbæks første turister, selvom Drachmann allerede havde varmet stuen op, da de ankom til Hornbæk Kro. Kunstnerne var tiltrukket af havet og det særlige lys og skabte derved det kunstnerkollektiv, der senere søgte yderligere nord på og blev til “Skagensmalerne”.

The Danish Riviera Rågeleje
© VisitNordsjællandFoto: Sarah Green
© VisitNordsjællandFoto: Heino Eisner

Originale badehoteller fortsat eftertragtede

Ikke bare Krøyer og Drachmann, men også Kierkegaards vej gik ofte til Nordsjællands kyst. Det hedder sig endda, at han var Gillelejes første turist. Allerede i 1835 lagde han vejen forbi første gang og var meget betaget af den mere “øde” del af Gilleleje og Gilbjerg Hoved, hvor der i dag er rejst en mindesten for ham. Men først da kultureliten var træt af de mange sommergæster i Hornbæk rykkede “københavnerne” for alvor til Gilleleje og kunne fra 1896 booke et værelse på Gilleleje Badehotel, som i dag er et af landets få originale badehoteller.

Foto:Helenekilde Badehotel

Turisterne rykkede igen længere vest på og midt i 1880’erne åbnede det første badepensionat i Tisvilde, Tisvilde Badehotel. Gæstgiverier og badepensionater skød op som paddehatte. Og i 1904 kom Helenekilde Hotel & Badepension til. Bygget som privat bolig, drevet som pensionat og i dag bedre kendt under Alex­ander Kølpins ledelse som Helenekilde Badehotel. Først med Gribskovbanen, 20 år efter, kom der for alvor gang i sommerhusbyggeriet. Kystbyerne blev til feriebyer i takt med at kunstnere og forfattere rykkede vestpå. Derefter indtog de “oprindelige landliggere” Hornbæk, Gilleleje og Tisvildeleje.

Den Danske Riviera er altså ikke noget nyt begreb. Det er definitionen på et rekreativt område hvis strande, åbne vidder og kulturbagland har tiltrukket kunstnere, forfattere og store tænkere, der har fundet inspiration i naturen i snart 200 år. I dag er det stadig det kulturelle ophav og den storladne natur, der får turisterne til at lægge deres ferie i Nordsjælland langs Den Danske Riviera.

Kilde: “Ferie ved havet – hvilken rigdom” af Jørgen Hansen, Tex Tour 2013