Slotshaven med de smukke stenfigurer i Fredensborg

Dronningerunden - Langs Øresund til Dronningens slot på cykel

Foto: Nikolaj Danielsen

Rul ud ad den 40 km lange og fantastiske Dronningerunden – en skiltet cykelrute, der snor sig langs Øresundskysten og ind i landet til Danmarks næststørste sø og dronningens slot, Fredensborg. Hvem ved, måske får du et glimt af majestæten?

Start runden langs kysten

Cykelruten kan med fordel køres med start og mål i Nivå. Byen er let at komme til, og du kan nemt tage cyklen med på Øresundstoget. Nivå er charmerende med en hyggelig havn, fin badestrand og fristelser for kulturelskere. Snyd ikke dig selv for Nivaagaards Malerisamling, der imponerer med europæisk barok, renæssance og dansk guldalderkunst, og overvej et stop ved Nivaagaard Teglværks Ringovn – et stykke dansk industrihistorie.

Fra Strandvejen kan du se de gamle lergrave. Her gravede man før i tiden ler til tegl, som blev brændt i ringovnen. I dag er de forvandlet til søer og et smukt rekreativt område med stier og naturlegeplads. Teglstenene fra Nivå blev sendt til København, hvor de blandt andet er brugt til Grundtvigskirken. Ruten fortsætter langs kysten til Sletten Havn, hvor du kan hvile ved de romantiske fiskerhuse og nyde den afslappede stemning.

© VisitNordsjællandFoto: Ann Jørgensen
© VisitNordsjællandFoto: Tine Uffelmann

Tag en afstikker

Nu kan du overveje at forlade den skiltede rute og smutte forbi Aarstiderne på Krogerup Avlsgaard i Humlebæk, hvor de fokuserer på ’jordforbindelse’ og økologi. Her kan du slappe af med en kop kaffe – og måske fylde cykelkurven med årstidens grøntsager. Ikke langt herfra ligger Louisiana Museum of Modern Art med panoramaudsigt over Øresund. Her taler moderne kunst til dine sanser, og stedet er et oplagt frokost-spot. Og så er det tid til at komme retur på Dronningerunden.

Værd at vide, før du hopper på cyklen

  • Du kan med fordel følge Dronningerunden mod urets retning: Nivå – Humlebæk – Fredensborg – Kokkedal. Så kører du langs vandet med udsigt til Øresund.
  • Ruten er velegnet til både begyndere og øvede, men er uegnet for mindre børn på grund af kørsel i trafik. Ruten er mest flad med et par bakker i den lette ende. Du kan sagtens nøjes med at køre dele af ruten.
  • Download et cykelkort på VisitNordsjaelland.dk, hvor du også kan få tips til overnatning på ruten
7 grunde til at tage på Louisiana

©VisitNordsjællandFoto:Ann Jørgensen

Gør holdt hos dronningen

Næste stop er Fredensborg, hvor du selvfølgelig skal forbi Fredensborg Slot. Er der gardere i skilderhusene, bor dronningen på slottet – og hvem ved, måske kan du få et glimt af hende? Stå af cyklen, og gå en tur i det imponerende barokanlæg, oplev den hyggelige handelsby, og følg Den Kongelige Livgardes Tambourkorps gennem byen med piber og trommer.

Fortsæt langs Slotsparken ad Skipper Allé til Esrum Sø, hvor du har fortjent en pause. Sørup ved søens bred er altid et populært udflugtsmål, og det er svært at modstå is eller frokost med udsigt til livet omkring søen. Turen går nu forbi den gamle mølle i Karlebo og videre til Kokkedal, hvor du igen møder Øresund og er retur ved start. Så er det tid til en badetur som belønning for en herlig dag i sadlen.

© VisitNordsjællandFoto: Ann Jørgensen
© VisitNordsjællandFoto: Charlotte Sonnichsen

Det kan du også opleve

Højdepunkter på ruten

1
Nivaagaards Malerisamling - Guldalder, rododendronpark og samtidskunst
Nivaagaards Malerisamling - Guldalder, rododendronpark og samtidskunst
2
Nivaagaard Teglværks Ringovn - En revolution af teglværksindustrien
Nivaagaard Teglværks Ringovn - En revolution af teglværksindustrien
3
Louisiana Museum of Modern Art - International kunst ud til Øresund
Louisiana Museum of Modern Art - International kunst ud til Øresund
4
Højsager Mølle
Højsager Mølle
5
Fredensborg Slot
Fredensborg Slot
6
Karlebo Mølle
Karlebo Mølle