Gå til indhold
©  Foto:

Esrum Kloster og Møllegård

Esrum Kloster var i 1100-tallet cisterciensernes centrum i Danmark. I dag er der arrangementer året rundt for børn og voksne, der kan opleve livet i middelalderen. De historiske bygninger emmer af ro og storhed. 

Middelalder for børn og voksne

På Esrum Kloster og Møllegård kan du tage hele familien med og opleve, hvordan livet var i middelalderen. Du kan komme for at blive klogere på munkenes dagligdag eller deltage i et af de mange børnevenlige arrangementer, der afholdes i sæsonen.

Området med de historiske bygninger og fredelige enge emmer af den ro, munkene levede i, og den storhed, der bidrog til klosterets væsentlige betydning i Nordsjælland.

Besøg Esrum Kloster – Entré, åbningstider og kørselsvejledning.

Det kan du se og lave på klosteret

  • Klosterbygningen – Bag de røde mure gemmer sig en historie om magt og religion, men også om munkenes fordybelse og meditation. Du bliver taget på en stemningsfuld tur gennem lys- og lydinstallationer, interaktive spil og ser munkenes ejendele.
  • Klosterhaven – Med over 200 planter demonstrerer haven ved Esrum Kloster, hvordan munkene ønskede at skabe Paradis på jord. Planterne blev brugt enten medicinsk eller af religiøse grunde. Haven er skiltet og fortæller historien om planterne i bedene.
  • Klosteret i landskabet – Den røde murbygning er kun en enkelt tilbageværende længe fra Esrum Kloster. På oplevelsesruten kommer du rundt i landskabet omkring klosteret og får via skiltning og visualisering en fornemmelse af, hvor enormt komplekset var.
  • Klosterkælderens butik – Her kan du gå på opdagelse i et stort udvalg af Esrum Klosters egne specialiteter, lokale produkter, samt produkter fra europæiske klostre. Derudover kan du finde varer inspireret af middelalderen, f.eks. fade og lammeskind.
  • Møllecaféen – Spis frokosten på Møllecaféen, der bruger sæsonens råvarer og serverer så meget økologisk som muligt.
  • Naturlegeplads – En legeplads for børn og voksne, der opfordrer til bevægelse og er inspireret af middelalderen.

Tag på cykeltur fra Esrum Kloster

Med undgangspunkt fra Esrum Kloster kan du begive dig ud i området på tre forskellige cykelture. Oplev turen Top Træ, Fugleturen til Esrum Sø eller Store Dam og Væltningen.

Oplev også turen 3 museer og 1 cykel. Hop på cyklen og få tre store museumsoplevelser mens du nyder det nordsjællandske landskab. Oplev Munkeruphus, Rudolph Tegners Museum og Esrum Kloster på én gang. Læs mere om turen og køb din billet online.

Middelalder, Ølfestival og andre arrangementer

Esrum Kloster har et væld af arrangementer, der finder sted hele året. Du kan blandt andet komme til folkekøkken, madfortællinger og pilgrimsvandring med guide. De største arrangementer er:

  • Ølfestival – Smag klosterøl, håndbryg og mikrobryg. Find din indre øl-nørd med fortællinger og facts om alt fra middelalderens bryg til spontangær.
  • Sommerferieaktiviteter - Lad børnene prøve at være ridder og skønjomfru eller prøv at gå i kloster i sommerferien
  • Jul på Esrum Kloster – Kom i julestemning og køb lækre gaver til familien på klosterets julemarked.

Se alle arrangementer på Esrum Kloster.

Tag børnene med

Esrum Kloster er et oplagt sted at tage børnene med til. I børnenes skoleferier er der spændende aktiviteter for børn og børnefamilier, se arrangemnter på Esrum Klosters oplevelsesoversigt

Besøg den skønne natur hele året rundt – fra området er der direkte adgang til Gribskov og ellers kan naturlegepladsen måske trække. I sommerhalvåret kan man klappe får og lam, der går frit på klosterengen.

Andre aktiviteter for børn i Nordsjælland.

Esrum Klosters historie

Esrum Kloster havde en stor betydning for Skandinavien i middelalderen. Klosteret blev indviet i 1151 af Cistercienserordenen (en katolsk orden) og havde datterklostre i Danmark, Tyskland og Polen. Der gik ikke lang tid, før Esrum Kloster var den største jordbesidder i Nordsjælland. Munkene bad for de kristne og formidlede blandt andet viden om medicin og planter.  

Men under reformationen i 1500-tallet blev klosteret opløst og bygningerne revet ned. En større renovering i 1996 førte til, at Esrum Kloster i 1997 blev åbnet for publikum.

Få mere at vide om Esrum Klosters historie.

Praktisk information om Esrum Kloster

Du kan køre i bil til Esrum Kloster og parkere på parkeringspladsen ved Møllegården. Det er også muligt at tage med bussen 390R fra Helsingør. Derudover går Tisvildevejen gennem Esrum Kloster.

Kørselsvejledning, billetter og entré til Esrum Kloster.

Denne attraktion er gratis med Copenhagen Card - Læs mere om kortet

Share your wonders: