Vandretur i Nordsjælland

Tag på vandretur i Nordsjælland

Foto: Daniel Villadsen

Nordsjælland rummer forskellige naturtyper, istidslandskab og sjældne arter. Mulighederne er mange for dig, der ønsker at vandre. Gå igennem Danmarkshistorien i et landskab, hvor vikingerne har hærget, konger har regeret og sagn er opstået. 

Vandreruter i Nordsjælland

Pilgrimme har vandret her siden middelalderen og vores egen Kierkegaard brugte området til en mental pause og skrev ’man kan vandre sig ud af problemerne’. Nordsjælland har alt en vandrer skal bruge, så pak rygsækken, snør vandreskoene, og få en på opleveren i områdets unikke natur. Hvis du er til det mere rå og barske, kan du selv lave lejr, sanke din mad og tænde bål. Start morgenen med en dukkert i havet eller i en af søerne, du gerne må bade i. Her er også plads til, at du trækker stikket ud, tager uret af og går afsted på en vandretur ind i dig selv. 

Heatherhill
Foto: Daniel Villadsen
Foto: Daniel Villadsen

"Tab for alt ikke lysten til at gå. Jeg går mig hver dag det daglige velbefindende til og går fra enhver sygdom. Jeg har gået mig mine bedste tanker til, og jeg kender ingen tanke så tung, at man jo ikke kan gå fra den." Citat: Kierkegaard

Vandreeventyr langs Halsninoen

© VisitNordsjælland
Foto: Daniel Villadsen

Lydvandring i naturen i Kierkegaards fodspor

I sommeren 1835 opholdt Danmarks berømte filosof Søren Kierkegaard sig i otte uger i Gilleleje. Han elskede at vandre i området, og Gilbjerghoved blev et af hans yndlingssteder. På de smalle, snoede stier langs stejle skrænter mod Kattegat, gik han sine ture og grublede over livets store spørgsmål.

Stien er skiltet som Gilbjergstien, så det er let at finde vej. På stien kan du også gå i en slags dialog med den gamle filosof ved at downloade app’en Useum til smartphonen og vælge Kierkegaard by Nature.

Tips og gode råd når du skal ud og vandre

 1. Invester i et par gode vandresko eller vandrestøvler
 2. Hav vindtæt jakke og regntøj, der ikke fylder for meget, med i rygsækken
 3. Der er offentlig transport til de fleste af turenes start- og slutsteder
 4. Husk vand, solcreme og hat
 5. Stræk ud før og efter en tur – så du undgår at blive øm i kroppen

 

  Find vej i naturen

  Find vandreruter, hundeskove, cykelruter, ridestier mm. på kortet nedenfor som er en del af udinaturen.dk 

  Kilometervis af stier

  I Nordsjælland er der kilometervis af vandre-motions-natur- og aktivitetsstier. Fælles for dem alle er, at de fører gennem smuk natur og varierede landskaber, der inviterer til at komme ud i den friske luft og være aktiv. Tag afsted til et af de mange skønne naturområder for at nyde madpakken og en dejlig gåtur.

  Vandrekort til Tisvildevejen
  Foreningen Tisvildevejen har udgivet 4 detaljerede vandrekort og en tilhørende bog, hvor du kan se billeder og læse om 74 udvalgte seværdige steder på ruten. Kortet købes i VisitNordsjællands booking

  Tisvildevejen er en 77 kilometer lang vandrerute fra Esrum Kloster til Tisvilde. En kulturhistorisk oplevelsesrute, der videreformidler, hvad Nordsjælland rummer af natur, kultur og lokale fødevarer. Ruten er skabt af frivillige og løber gennem otte små landsbyer i nogle af de smukkeste og mest interessante landskaber i Nordsjælland.

  Undervejs kan man overnatte i landsbyerne både i det fri og på bed & breakfast. Tag med på de arrangerede dagsvandringer eller vandringer over flere dage f.eks. den meget populære sommerpilgrimsvandring

  Tag den langsomme vej gennem Nordsjællands smukke kultur- og naturhistoriske landskab. Hvad end du er til pilgrimsvandring eller bare en gåtur, så byder Nordsjælland på kilometervis af gode stier til korte såvel som lange ture. Oplev de velbevarede kirker og klostre, autentiske små landsbyer, de lokale fødevarer fra gårdbutikkerne og den hjertelige velkomst hos de små hoteller og bed & breakfasts.

  Haldbjerg Shelters

  Spisesteder i Nordsjælland

  Foto: Daniel Villadsen

  Nordkyststien

  Med dramatisk natur Nordkyststien er egentlig en cykelrute, men ligeså oplagt som vandretur langs den smukke nordsjællandske kyst. Her er udsigt til enestående natur, klitter, klinter og så langt som til Sverige. Stien starter i Hundested og tager dig forbi idylliske kystbyer som Liseleje, Tisvilde og Gilleleje for til sidst at ende i Helsingør.

  Der er masser af interessante og stemningsfyldte steder at holde pause, f.eks. charmerende Kikhavn, Troldeskoven, havnen i Gilleleje samt Rudolph Tegners Museum og Statuepark i Dronningmølle. Der er ikke mange sheltere på ruten, men til gengæld er der mange andre overnatningsmuligheder.