God stil i vandresporet

Foto: Daniel Villadsen

Som vandrer er der nogle ting der kan være gode at vide, enten inden du tager afsted eller have mulighed for at finde mere information omkring når du står i situationen. Vi har samlet en liste med tips til hvordan du er med til at holde den gode stil i vandresporet.

Værn om naturen

Tag dit skrald med dig - I vandresporet kan der være langt mellem skraldespandene, det kan derfor være en god idé at tage en lille pose med til at samle dit skrald i, og som du kan smide ud når du kommer forbi en skraldespand. Til cigaretskoddene findes der efterhånden flere forskellige lommeaskebægre.

Nordsjælland har flere fredede områder. Her kan du være heldig at få øje på sjældne arter, men bevæg dig på de anviste stier og forhold dig til de regler der er på det område du er.

Bålregler

Pakker du vandresækken med mad der skal tilberedes over bål, eller drømmer du om at starte bålet om morgenen og koge vand til din kaffe, er der nogle regler du skal være opmærksom på.

Du må kun tænde bål på angivne bålpladser. Du må også gerne samle døde grene til dit bål eller bruge brændet fra brændekassen, hvis der er sådan en ved din bålplads.

Du må også tænde et lille bål på stranden – dog ikke i klitterne. Sørg for at bålet er ordentlig slukket, så de varme gløder ikke ligger fremme når der kommer andre strandgæster med bare tæer.

I nogle perioder skal du være opmærksom på at der kan være afbrændingsforbud. Det er oftest i tørre perioder i sommerhalvåret.

Tisvildevejen fra Hillerød til Melby Overdrev
Foto: Daniel Villadsen
Vandretur i Nordsjælland
Foto: Daniel Villadsen

Tips til vandring:

Når du bevæger dig på ujævne stier, er det klogt at fokusere på dine skridt og af og til stoppe op for at nyde udsigten. Forsøg ikke at gøre begge dele samtidig, da det kan øge risikoen for at falde.

Hvis I vandrer i en gruppe, er det vigtigt at opretholde mindst 1 meters afstand, gerne lidt mere. Dette giver dig mulighed for at se mere af stien foran dig og undgå at stirre ned i fødderne på personen foran dig.

Som en generel tommelfingerregel anbefales det at tage en pause på cirka 10 minutter hver time. Af og til kan det være nødvendigt at justere pausetiden, afhængigt af tilgængeligheden af passende stoppesteder.

 

  Vask med nedbrydelig biosæbe

  Hvis du er på en primitiv tur, skal du højst sandsynlig klare opvasken og eventuelt en kropsvask ude i naturen. Biosæbe er skånsom for naturen og det er muligt at finde dem der er beregnet både til kropsvask, hårvask, opvask og tøjvask, så du sparer plads i rygsækken. De kan købes der hvor du køber dit andet friluftsgrej, eller du kan være heldig at helsekostbutikken har det. Find søer du må bade i på Naturstyrelsens hjemmeside.

  Sanke

  Det er noget med den mad man selv har sanket. Det smager bare lidt bedre. I naturen i Nordsjælland er der rig mulighed for både at sanke noget du kan spise, men også sanke sten, kogler og muslingeskaller. Her er rig mulighed for at tage ting med hjem til kreative dekorationer. Sten med hul i kan hænges på en snor, kogler og mos kan komme i juledekorationerne og muslingeskaller kan limes på rammen rundt om billedet fra en skøn dag ved stranden.

  Ønsker du at friske dit måltid op med bær, frugter, svampe, urter, spiselige blomster og planter, byder Nordsjællands natur på et sandt spisekammer.

  Det bedste sted til at finde svampe i Nordsjælland er helt klart Gribskov. Skoven er specielt nævnt som et godt sted, da de forskellige biotoper og den store størrelse gør at der er mange steder svampene kan gro. Tisvilde Hegn og Store Dyrehave samt de forskellige hegn rundt i Nordsjælland, er også rige på svampe. Kystområdet er rigt på havtorn og ellers kan du holde udkik efter brændenælder, mirabeller, rødkløver og andet godt fra naturen, når du vandrer afsted.

  Du må gerne sanke til eget forbrug tilsvarende en bærepose, men pas på du ikke forveksler plantearter og kommer de giftige i maden.

  Og ikke mindst – stop op og nyd. Nyd naturen og nyd vandreturen sammen med andre eller alene.

  Pakkeliste

  En pakkeliste vil altid variere fra tur til tur, forskellige årstider og hvor længe du skal være afsted. Her får du nogle tips til hvad det anbefales at man kommer i rygsækken.

  • Vandrestøvler eller robuste sko med god støtte
  • Rygsæk til at bære dine ejendele
  • Vandtæt regntøj
  • Solhat eller kasket og solcreme, læbepomade
  • Vandflaske 
  • Siddeunderlag
  • Snacks såsom nødder, tørret frugt eller energibarer
  • Førstehjælpskit med forbindinger, plaster og smertestillende medicin
  • Kort over området eller en GPS-enhed
  • Mobiltelefon og ekstern oplader
  • Lommekniv til madpakken
  • Toiletgrej
  • Lommelygte eller pandelampe, hvis du planlægger at vandre om aftenen
  • Ekstra tøj i tilfælde af pludselige temperaturændringer
  • Skraldepose til at bære dit affald med tilbage.
  Tisvildevejen fra Hillerød til Melby Overdrev

  Foto:Daniel Villadsen

  Transport 

  • Det er muligt at komme med offentlig transport til vandreruternes start- og slutsted.
  • Kystbanen tager dig fra København til Helsingør - Se afgange på www.rejseplanen.dk
  • Du kan komme med S-tog til Hillerød.
  • Lokaltoget kører mellem Hillerød, Helsingør, Gilleleje, Hundested og Tisvildeleje.
  • Bussen kan også tage dig rundt i Nordsjælland – se køreplan på www.rejseplanen.dk