VisitNordsjælland

Guidet byvandring i Gilleleje | Oplev det gamle fiskerlejes historie

Kom med på en guidet byvandring og hør om Gillelejes spændende historie i det gamle fiskerleje.

Gilleleje er fisker- og turistbyen på Nordkysten af Sjælland. Bygget på sand og sild, har fiskerlejet en rig historie som også omfatter sørøveri og skibsforlis.

Byens fiskere byggede i 1530erne den første protestantiske kirke i Danmark og i en 14-dages periode reddedes 1300 danskere af jødisk afstamning til Sverige fra Gilleleje-området.

Alt det og meget mere fortæller kyndige guider, når der i juli og august hver mandag og torsdag er byture i Den gamle Bydel. Turene varer en times tid og har en længde på ca. en kilometer. Der sluttes af i Skibshallerne, museet for livet på Nordkysten af Sjælland fra omkring år 1200 til i dag.

Dato

Den 5. juli til den 12. august 2021, tirsdag og torsdag kl. 15.00 | Onsdagene d. 6. juli til 11. august kl. 15.00 vil den guidet tur være på engelsk. 

De danske guider er: Museumsinspektør ved Museum Nordsjælland Søren Frandsen, der bor i Gilleleje og har arbejdet med Gillelejes historie i mere end 40 år.

Den engelsktalende guide er autoriseret turistfører Lisa Tomlinson, der også bor i Gilleleje og i øvrigt taler dansk.

Pris

Turen koster 75 kroner og entré til museet er inkluderet. Unge under 18 gratis. 

Sted

Turene indledes ved det store anker på Havnevej i Gilleleje – og slutter med en rundvisning i Skibshallerne, som blandt andet rummer en af Danmarks ældste både til fiskeri fra stranden. Det er samtidig den båd i Danmark som har tjent længst i fiskeriet.

Turen arrangeres af Gilleleje og Omegns Museumsforening i samarbejde med Museum Nordsjælland. Og de tre guider, som står for turene på skift, kender byen særdeles godt. Det er nemlig museumsinspektør ved Gilleleje Museum siden 1978 Søren Frandsen og to tidligere formænd for Museumsforeningen, Svend Henrik Svendsen og Lars Thomsen, som begge er født i byen.