Inspiration til oplevelser i den mørke tid

VisitNordsjælland&VisitNordsjælland
Foto:Tine Uffelmann&Tine Uffelmann

Omfavn mørket i Nordsjælland

Mørket har sænket sig, vi rykker indenfor på museer, restauranter og hyggelige hoteller, og det gør hyggen også. Solen står lavt på himlen, og mørket kommer tidligt, de nordsjællandske statuer, udsigter, slotte og kirker ser anderledes ud i tusmørket, men er stadig ligeså betagende.

Badehus på Rågeleje Strand
© VisitNordsjællandFoto: Tine Uffelmann
Fyrhistorisk Museum, Nakkehoved Fyr
Foto: Tine Uffelmann

Nordlys langs Nordkysten

Nordlys er et naturskabt lysfænomen, der opstår, når partikler fra solen kolliderer med jordens atmosfære. Selvom nordlys normalt ses i de arktiske regioner, kan det også opleves i Nordsjælland. Nordlys er sjældent i området, men i starten af 2023 kunne nordlys ses flere gange fra Nordsjælland's kyst. For at øge chancerne for at se nordlys, bør man tage til steder langs nordkysten, hvor det er helt mørkt. Du kan også øge dine chancer for at se nordlys ved at melde dig ind i Facebook-gruppen "Nordlysvarsel i Danmark" eller downloade en nordlys-app til din smartphone.

Kulturen kalder

Nordsjælland byder på store museumsoplevelser, kunst i verdensklasse og fascinerende historie på både kloster og nogle af Danmarks mest prægtige slotte. Men der er også masser af mindre museer, gallerier, kunsthaller og kunsthåndværkere, som danner ramme om kulturen i Nordsjælland.

Stjernerne kommer frem

Nu tager mørket til, men så står stjernerne frem. Og et af de bedste steder at se den funklende himmelhvælving på Sjælland er ved Tisvilde. Meget lidt lysforurening giver de bedste forudsætninger for ”dark sky” med mulighed for at se himmelfænomener fra Wieth-Knudsen Observatoriet, når vejret er klart.

Se på stjerner ved Rågeleje og Tisvildeleje

Se på stjerner i Tisvildeleje

© VisitNordsjælland
Foto: Tine Uffelmann

Oplev steder på en ny måde i mørket

En by eller et slot kan virke som to vidt forskellige steder i lys og mørke. Når vi tænker på ferie, så tænker vi ofte på sommer og lange lyse aftner, men i efterår- og vintermørket sker der noget magisk med de steder, vi kender.

Gilleleje 365 dage om året

På toppen af Nordsjælland ligger Gilleleje. Byen er et attraktivt sted i sommervarmen, men et overset sted i tusmørket. Byen lever hele året og udsigterne fra byen over Kattegat og Øresund er mindst lige så spektakulære i de mørke måneder, som i de lyse. Vinterbad i havnen, sæt dig ind på en af de lune restauranter eller put dig under dynen på et af byens hoteller.