Glassmedjen-Hundested-Glasskibe

Kunst og kultur

Foto: Daniel Overbeck

Moderne arkitektur, kunst og design trives side om side med historisk kulturarv. Nordsjælland har altid tiltrukket kunstnere og kreative ildsjæle. Her finder du en koncentration af oplevelser med kunst og kultur, som få andre steder i Danmark.

Museer og slotte

Museer i Nordsjælland

Vil du blive klogere på Danmarks historie eller følge med i, hvad der rører sig på den internationale kunstscene? Du kan også komme med på Grønlandsekspedition eller opleve et døgn i en cisterciensermunks liv i middelalderen. Dyk ned i en verden af oplevelser på Nordsjællands museer.

Tre slotte og et kloster

Navnet Kongernes Nordsjælland er ikke grebet ud af luften. Nordsjælland er historisk set danske kongers fristed, hvor de kunne slappe af og nyde livet. Her findes inden for kun 25 km. afstand hele tre pragtfulde slotte, som du kan besøge. Esrum Kloster er en del af historien.

Da ostegrosserer Knud W. Jensen grundlagde Louisiana i 1958, havde han en vision om at skabe et museum med sjæl, hvor kunsten kunne komme publikum i møde – ikke højstemt, men som noget, der taler direkte til beskueren. Døm selv, om det er lykkedes – det synes andre gæster. Louisiana slog sin egen rekord i 2019, med et besøgstal på over 750.000 gæster. Museet er en unik fusion af natur, arkitektur og kunst, som skal opleves.

Nivaagaards Malerisamling blev også grundlagt af en ildsjæl. Johannes Hage, godsejer og politiker, samlede på dansk og europæisk kunst, og besluttede i 1908 at den private kunstsamling skulle være et offentligt tilgængeligt museum. Derfor kan du opleve bl.a. Rembrandt på det lille, men udsøgte museum i Nivå, som også har spændende skiftende udstillinger.

M/S Museet for Søfart er et eksempel på spændende arkitektur, som sprænger rammerne og vækker international opmærksomhed. Bjarke Ingels Group har tegnet det underjordiske museum, som er bygget ind i væggene i en tørdok ved det oprindelige Helsingør Værft. Ikke alene arkitekturen, men også museets udstillingsdesign er epokegørende, og har vundet mange priser.   

Kulturelle topattraktioner

Kunst - og kulturoplevelser

Nordsjælland er rig på kunst og kultur. Du kan opleve ikonisk arkitektur, som har høstet et væld af internationale priser, besøge et førende internationalt kunstmuseum, og se kunstsamlinger af høj karat. Læg dertil tre kongelige slotte, som rummer Danmarkshistorie og UNESCO verdensarv.

Louisiana Museum of Modern Art

Louisiana er et førende internationalt museum for moderne kunst. Men det er også et levende kulturhus og et helt særligt sted, hvor kunsten, arkitekturen, parken og beliggenheden ud til Øresund udgør en enestående helhed.

Hvor små kulturoplevelser er store

Foto: Karen Folker

Konventum, tidligere LO-Skolen, kaldes også for ”Lille Louisiana”. Det er Nordsjællands største konferencecenter, men repræsenterer også Danmarks største private kunstsamling i en prisbelønnet arkitektur, som føjer sig smukt ind i landskabet. Arkitekterne Karen og Ebbe Clemmensen og Jarl Heger tegnede LO-Skolen, som blev indviet i 1969.

Frederiksborg, Kronborg og Fredensborg slotte er fornemme eksempler på historisk og arkitektonisk kulturarv i Nordsjælland. Frederiksborg og Kronborg er bygget i nederlandsk renæssancestil, mens Fredensborg er bygget i barokstil.

Esrum Kloster var i middelalderen et stort og magtfuldt kloster, grundlagt af cistercienserordenen. Efter reformationen kom klostret under kronen, og størstedelen af klostret blev revet ned. Esrum Kloster førte derefter en omskiftelig tilværelse som kongeligt jagtslot, stutteri, amtsforvaltning, m.m. Efter en omfattende restaurering og sammenlægning med Esrum Møllegård er Esrum Kloster i dag en spændende, moderne oplevelsesattraktion. Selve bygningen, som kun er en tiendedel af det oprindelige kloster, er et fascinerende levn fra 1100-tallet.

Gallerier & Kunsthåndværkere

Gallerier

Gå på opdagelse i både dansk og international kunst inden for maleri, grafik, foto, skulptur, keramik, glas, tekstil og smykker i Nordsjællands mange gallerier.

Kunsthåndværkere

Danmark og Skandinavien er kendt for sit fine kunsthåndværk med en egen nordisk stil. I Nordsjælland har mange kunstnere og kunsthåndværkere valgt at bosætte sig og udøve deres håndværk.

Maritim Kulturarv og arkitektur i verdensklasse

Foto: Tine Uffelmann