Fredensborg: Tre grunde til at tage til denne charmerende slotsby

Foto: Daniel Overbeck

Fredensborg er en dragende slotsby opkaldt efter det kongelige palads, som den voksede ud af. Bortset fra sin paladsagtige nabo, komplet med fantastisk arkitektur og vidtstrakte, velholdte haver, ligger Fredensborg selv omgivet af den maleriske Esrum Sø.

Foto: Nikolaj Danielsen
Foto: Daniel Overbeck

Fredensborg by byder på en livlig bymidte med en ægte følelse af lokalsamfund og iværksætteri, samt mange lokale og regionale delikatesser. Her er tre gode grunde til at gøre Fredensborg til dit næste udflugtssted.

#1: Fredensborg Slot og slotshaver

Fredensborgs umiskendelige visitkort er kongeslottet: En imponerende, statelig bygning med skinnende hvide facader og prydgrønne kobbertage. Fredensborg Slot minder om svundne tider i det 18. århundrede. En tid, hvor den teatralske barokstil var allestedsnærværende blandt adel og kongelige i Europa, fra arkitekturen til de symmetriske, pænt kæmmede haver, der omgiver paladset.

Fredensborg Slot er et levende slot, hvor tiden ikke har stået stille. Det er den danske kongefamilies mest brugte slot og stedet for vigtige stats- og diplomatiske besøg i Danmark. Mens det indre af paladset er utilgængeligt (det er trods alt nogens hjem), er store dele af slottets område åbent for offentligheden. Den massive slotshave har for nylig gennemgået omfattende restaureringer og er blevet tildelt "The European Heritage Award" for enestående bevarelse af kulturarven.

Foto: Visitnordsjælland Beyond Copenhagen
Foto: Visitnordsjælland Beyond Copenhagen

#2: Den lokale atmosfære og specialbutikker

Fredensborg er også hjemsted for en del unikke specialbutikker, mange af dem ejet og drevet af de lokale, med en helt anden stemning end den travlhed, der findes i København. Det er meget sandsynligt, at du vil finde ejeren selv bag kasseapparatet eller serverer dig mad og drikkevarer.

Et sådant sted er Country Market, en kombineret café og delikatessebutik med alverdens lokale og regionale produkter og råvarer - fra vildtkød fra de omkringliggende skove til prisvindende, lokalt destilleret gin. Grundlagt af Marianne Holst, en tidligere virksomhedsleder og iværksætter, der sagde farvel til erhvervslivet tilbage i 2019, stiller Country Market et udstillingsvindue til rådighed for over et dusin håndværksfødevareproducenter fra Nordsjælland.

Et andet højdepunkt er no.16, et stort indkøbsfællesskab i Fredensborg med 4 store butikker og ca. 25 små butikker. Sammen har de et spændende udvalg af lækre sager til dig og dit hjem samt en café, hvor du kan spise lidt godt, nyde et glas vin eller få en god kop kaffe.

Varesortimentet er udvalgt under overskrifterne garn, gaver, café og design. Med spændende brands som Dottir Nordic Design, Studio About og The Organic Company. No.16 er også blevet noget af et samlingspunkt for byens lokale, især med den nylige tilføjelse af en café foran butikken.

Foto:Visitnordsjælland Beyond Copenhagen

#3: Den naturskønne Esrum Sø

Byen ligger kun et stenkast fra Esrum Sø. Det er Danmarks næststørste sø og et yndet udflugtsmål for lokalbefolkningen fra hele regionen, der opsøger dets usædvanligt rene vand, som er ideelt til både svømning, kanosejlads, kajak og SUP-boarding og de store, uspolerede skove, der omgiver den. Esrum Sø har ligesom resten af området en rig kongelig historie, der tidligere har været vaskesø for de kongelige samt deres private, afsondrede lystsø i 1700-tallet.

©VisitNordsjællandFoto:Charlotte Sonnichsen