
Oplev udgravningen af den glemte middelalderlandsby
Når Museum Nordsjælland åbner for udgravningen ved Smørkilde Bakke, får du en enestående mulighed for at se en middelalderlandsby komme til syne. Den forsvundne landsby Egespur, der blev nedlagt i 1558, udgraves nu af arkæologer, og besøgende kan opleve de nyeste fund og høre de fascinerende fortællinger bag.
En landsby forsvandt – og blev genopdaget
Egespur var en landsby syd for Hillerød, som ifølge skriftlige kilder blev nedlagt på kongelig ordre. Den blev glemt i århundreder, indtil arkæologer i 2016 genfandt sporene under jorden. Siden da har udgravningerne afsløret nye detaljer om livet i middelalderen – og den internationale kontakt, landsbyen havde.
Guld, knogler og tønder med historie
Et af de mest opsigtsvækkende fund er en guldring med kristne symboler, som vakte stor medieomtale. Derudover er der fundet bevarede trægenstande – herunder en tønde fra Polen dateret til slutningen af 1300-tallet. Dateringen viser, at landsbyen havde forbindelse til både Norge og Polen, blandt andet gennem import af kværnsten og eksport af keramik.
Mød arkæologerne og se teknikken
Ved arrangementet kan du følge hele processen i en moderne udgravning. Få indblik i brugen af alt fra tonstunge gravemaskiner til finpudsning med små pensler. Der demonstreres også, hvordan droner, landmålerudstyr og metaldetektorer spiller en vigtig rolle i kortlægningen af fortidens spor.
Praktisk information og billetter
Arrangementet kræver tilmelding, og der er begrænsede pladser. Billetter bestilles via Museum Nordsjællands hjemmeside.