Gå til indhold
©  Foto:

Krudtværksmuseet i Frederiksværk

Krudtværksmuseet er en spændende attraktion for både voksne og børn. Krudtmøllerne ligger på række i det smukke landskab langs med kanalen, der løber gennem Frederiksværk by.

Krudtmøllerne er helt enestående af deres art. De ligger som perler på en snor langs begge sider af kanalen.

Her kan man i mere end en halv snes velrestaurerede bygninger se de gamle maskiner arbejde – nogle drives af vandhjul, andre af elektromotorer.

Man får et godt indblik i krudtfremstillingens historie og erfarer, at det for arbejderne har været en livsfarlig beskæftigelse. Risikoen for eksplosioner kan også aflæses i selve landskabet – i form af beskyttelsesvolde og høje træer, hvis funktion var at opfange vragdele og afrevne lemmer, når det gik galt. Umiddelbart er det svært at begribe, at historien tager sit udgangspunkt i krig, død og ulykke.

Historien:

Krudtværket blev grundlagt af generalmajor J.F. Classen i 1758. Værket fremstillede krudt til militære og civile formål gennem mere end 200 år og var i funktion til 1965. Der er tale om et velbevaret kulturmiljø, hvilket medvirkede til, at Frederiksværk i 2007 fik status som ét af Danmarks 25 fineste industriminder. En del af området er hjemsted for private virksomheder og mange af kommunens foreninger.

Den ældste del af krudtværksområdet er i dag museum. Nogle få skridt fra selve krudtmøllerne ligger to oprindelige dele af komplekset, nemlig Trækulsbrænderiet og Svovl- og Salpetermagasinet, begge opført i 1760’erne.Ikke desto mindre blev der her fremstillet krudt til Danmarks hær og flåde i mere end 200 år. Også selve arbejdet med krudtet var farligt. Det skete med visse mellemrum, at en mølle sprang i luften og skabte død og lemlæstelse.

Et langt mere festligt aspekt af historien er krudtets anvendelse til jagt – og fyrværkeri. På museet er mange af de gamle maskiner bevaret og funktionsdygtige, og der foregår en levende formidling af alle de emner, der knytter sig til fremstillingen af krudt – selve sammensætningen, vandkraften, arbejdsforholdene, anvendelsen osv.

I sommersæsonen – juni, juli og august – er der gratis omvisninger for børn (og deres ledsagere) hver søndag kl. 13.00 Disse omvisninger varer ½ time. Åbent i efterårsferien uge 42 mandag-søndag kl. 11.00-16.00. 

Åbningstider & Entré:

Krudtværksmuseet åbner op for sæsonen tonsdag d. 1. juni 2022 kl. 11-16.00. Der er åbent tirsdag-søndag kl. 11-16.00. Bemærk venligst, at entréen er 75,00 kr. (børn og unge gratis). Til gengæld er det en fællesbillet, der også kan benyttes til Knud Rasmussens Hus i Hundested. Fællesbilletten er gyldig en uge. Omvisninger for grupper tilbydes udenfor sæsonen efter aftale. Se www.indmus.dk

 

Share your wonders: