©  Foto:

Fredensborg Museum – lokalhistorie fra by og land, sø og hav

På Fredensborg Museum kan du opleve genstande og historier fra mere end 23 små og store geografiske lokaliteter fra det nuværende Fredensborg Kommune – fra Esrum sø i vest til Øresund i øst, fra slottet mod nord til industriminder mod syd. Her har været mennesker siden stenalderen og der kommer stadig nye til.

Ny udstilling efter renovering af Fredensborg Museum

Museet genåbner i løbet af 2024 med en ny udstilling efter en renovering af museet. Fra midten af 2024 vil museet igen have faste åbningstider, men hvis du ønsker at besøge museet inden da, skal du skrive til info@fredborgmus.dk.

Tidligere udstilling: Hovedudstilling ”Spor – mennesker og steder i Fredensborg Kommune”

Gennem nedslag i lokalhistorien fra stenalderen frem til i dag åbner udstillingen dine øjne for de spor, fortidens mennesker har sat og de spor, som nutidens mennesker er i gang med at sætte.

Hør arkæologen fortælle om et stenalderfund fra Fredtofte. Se fx kopien af Langstruppladen, den hidtil største bælteplade fra bronzealderen, der er fundet i Danmark.

Se vaskekonerne fra Sørups banketræ og bliv klogere på, hvorfra udtrykket ”at gå for lud og koldt vand” stammer fra. Fornem duften af saltvand, der stadig hænger i rusen, som den sidste – måske – ålefisker i Øresund, har udlånt til museet.

Efter besøget på museet er det oplagt at tage ud i landskabet og selv kigge efter spor af fortiden. Spørg museumsværten hvad han eller hun vil anbefale.

Oplev skolen for 100 år siden

Museet er oplagt at besøge for forældre eller bedsteforældre med børn. I skolestuen kan I se og prøve hvordan det var at gå i skole for 50-100 år siden. I kan kigge i gamle skolebøger og skrive på tavle eller med pen og blæk.

En del af udstillingen handler om førstelærer Kristian Jakobsen, der underviste på Avderød Skole fra 1923 til 1942. Han boede med sin familie i Rytterskolen ved siden af Avderød Skole, som nu huser museet. Han var en iværksætter og ildsjæl, der satte sit præg på lokalområdet. Du kan høre et de foredrag, han holdt i Statsradiofoniens skoleradio i slutningen af 1920’erne.

”Et ualmindeligt, almindeligt liv”

På museets 1. sal kan du få historien om det ualmindelige, almindelige liv, fire ugifte søskende levede på en gård i Karlebo Enge i begyndelsen af 1900-tallet. Gennem fotos, taget af søsteren Christine og digte om gården, dyrene og naturen, hun også skrev, får man et levende indtryk af mennesker, hvis liv var på vej til at blive glemt.

Praktisk information

  • Museet har gratis adgang.
  • Parkeringspladser lige ved siden af museet.
  • Bus 375R går næsten til døren.
  • Der er handicaplift til museets stueetage, men man kan desværre ikke komme op på 1. sal.
  • Adressen: Avderødvej 19, Avderød, 2980 Kokkedal
  • Museet har vinterlukket 1. november - 1. marts.
  • Åbningstider tirsdag – søndag kl. 13-16