Louisianas Samling

Foto: Kim Hansen

Louisianas Samling omfatter godt 4.000 værker inden for stort set alle genrer. Den er alt for omfattende til at blive vist i sin helhed, derfor bliver udvalgte værker vist i nye konstellationer på skiftende udstillinger, også for at skabe plads til de store særudstillinger.

Det har aldrig været et mål for Louisiana at vise moderne kunst i kronologisk rækkefølge, men snarere at fokusere på grupper af værker og kunstnere, som du kan få et dybere indblik i.

Selvom Louisianas Samling er i stadig bevægelse og udvikling, er der fikspunkter, som du ikke må gå glip af:

Giacometti-salen, Jorn-rummet og Kusama Installation. 

Foto:Louisiana Museum of Modern Art

Kusama Installation

Sjælenes funklende lys, Gleaming Lights of the Souls af den japanske kunstner Yayoi Kusama er et af Louisianas mest elskede værker og en helt igennem lyrisk oplevelse.

Du går ind i et rum, hvor vægge og loft er beklædt med spejle, selve gulvet er et vandspejl, og du står på en platform midt i vandet. Ned fra loftet hænger hundrede lamper som skifter farve i rolige overgange – du bliver som beskuer selv en del af installationens puls, rumlige dybde og uendelighed. 

Yayoi Kusama er født i Japan i 1929. Installationen Gleaming Lights of the Souls er fra 2008.

Giacometti Salen

Museets store samling af Alberto Giacomettis originale skulpturer er et tyngdepunkt i Louisiana Samlingen. Den smukke sal i to plan, med et vældigt vindue mod parken og søen, er ikke oprindeligt bygget til formålet, men det virker sådan. Bo Wohlerts arkitektur og Giacomettis høje slanke figurer spiller sammen på magisk vis, og er et højdepunkt på Louisiana.

Alberto Giacometti levede fra 1901-66 og skabte sin kunst i Schweiz, Italien og Frankrig. Han anses for at være en af 1900-tallets mest betydningsfulde og indflydelsesrige kunstnere. Giacometti har sin helt egen stil, selvom han er knyttet til surrealismen, formalismen og ekspressionismen.

 

Foto:Poul Buchard / Brøndum & Co.

Jorn Rummet

Asger Jorn var en gigant i efterkrigstidens danske og europæiske kunst. Han var en på alle måder grænseoverskridende kunstner, som udfordrede og sprængte samtlige kendte kategorier inden for billedkunsten. Hans produktion var vidtfavnende, men Louisiana fokuserer først og fremmest på hans malerier. Den fornemme samling kan ses i det permanente Jorn-rum.

Asger Jorn levede 1914 - 1973 og er en af de helt centrale personer i det 20. århundredes danske kunst.