Dronningens Nordsjælland | Guide til royale oplevelser i Nordsjælland
Nordsjælland har altid haft en særlig forbindelse til kongehuset, og i århundreder har Nordsjælland været et refugium for de danske monarker. Et sted, hvor de kunne slappe af, sænke skuldrene, more sig, udfolde sig kreativt og gå på jagt.
Den dag i dag er Nordsjælland et yndet tilholdssted for Dronningen, det kommende kongepar og resten af den kongelige familie. I Nordsjælland kan du også nyde livet på kongelig manér, mærke historiens vingesus og gå i fodsporene på Danmarks konger og dronninger. Det gælder, hvad enten du er royalist, ikke-praktiserende republikaner, historienørd eller blot er nysgerrig på de mange oplevelser og seværdigheder, der trækker tråde til det danske kongehus.
Billeder af en dronning på Frederiksborg
På Frederiksborg Slot i Hillerød markeres tronskiftet med en helt ny udstilling med portrætter af Hendes Majestæt Dronning Margrethe 2. På ganske kort tid har Det Nationalhistoriske Museum fået skabt denne særudstilling, hvor du bl.a. kan opleve Andy Warhols ikoniske glimmerudsmykkede silketrykportræt af Majestæten, officielle portrætter som Rigmor Mydtskovs fotografiske portræt fra 1972 samt en lang række fotografier, malerier og tegninger udført mellem 1940 og 2022.
I galla på Fredensborg, i gråvejr på stranden. Indadvendt drømmende og kreativt skabende. Den unge tronfølger og prinsessen Margrethe. Majestæten i forskellige livsstadier og situationer. Udstillingen kan ses fra 13. januar – 21. april. Frederiksborg er nemt at komme til med S-togets linje A, der går direkte til Hillerød fra København. www.dnm.dk/event/billeder-af-en-dronning/
Pressemeddelelse og pressebilleder: www.dnm.dk/pressepakke/billeder-af-en-dronning/
©VisitNordsjællandFoto:Ann Jørgensen
Besøg det storslåede kongeslot
Det imponerende Frederiksborg Slot er Nordens største renæssanceanlæg, bygget af Christian 4., men det har fungeret som kongeslot helt tilbage til Frederik II’s tid. Der har altid har været en tæt tilknytning mellem kongehuset og Frederiksborg. Kongerne tog hyppigt på jagt i Gribskov og holdt overdådige selskaber på slottet.
Slottet huser i dag Det Nationalhistoriske Museum, der fortæller 500 års danmarkshistorie gennem en stor samling af portrætter, historiemalerier, møbler og kunstindustri. Dronningen og kongefamilien besøger hyppigt Frederiksborg – til udstillingsåbninger eller når nye portrætter af de kongelige bliver afsløret.
Kroninger, salvinger og monarkens skjold
Når Kronprins Frederik bliver Kong Frederik X, så bliver han ikke kronet, men udråbt til konge. I den overdådige slotskirke på Frederiksborg, kan du se, hvor de danske konger under enevælden (1660-1848) blev kronet og salvet. Det foregik ved storslåede religiøse ceremonier, hvor de selv satte kronen på hovedet og ved salvingen modtog Guds velsignelse.
Siden 1693 har slotskirken også fungeret som ridderordenskapel for Elefantordenen og Dannebrogordenen, de fornemste ordner, vi har i Danmark. Det er den siddende majestæt, der uddeler ordner, og det vil derfor fremover være Kong Frederik X, der bliver såkaldt ordensherre.
Blandt de våben- og ordensskjolde, der pryder kirkens vægge, findes flere, der er skænket til internationale statsoverhoveder som Nelson Mandela og fremtrædende danskere som Mærsk McKinney Møller og Niels Bohr. Når man bliver storkorsridder eller modtager Elefantordenen, får man sit skjold malet og hængt op i slotskirken, side om side med medlemmerne af kongefamilien og monarkens skjold, der bærer monarkens valgsprog.
©VisitNordsjællandFoto:Tine Uffelmann
Fredensborg Slot - et kongeligt fristed
Kun 45 minutters kørsel fra København ligger Fredensborg Slot, som Dronningen benytter som residens forår og efterår. Det er her ambassadører og prominente, udenlandske notabiliteter modtages. Gæster som Winston Churchill, Pave Johannes Paul II og den amerikanske præsident Bill Clinton har boet her, og det er tradition, at besøgende statsoverhoveder ridser deres navn i et af vinduerne.
Slottet blev bygget som lystslot for Frederik 4., og som Dronningen selv har udtalt, så er ”huset beboet af lyst og kærlighed”. Slottet er omdrejningspunkt for mange af kongefamiliens fejringer – barnedåb, konfirmationer og bryllupper. I den smukke kuppelsal har både Dronningen og Prins Henrik og Kronprinsparret danset brudevals.
Fredensborg er i høj grad et fristed for kongefamilien. Her skaber Dronningen sin kunst og helliger sig sine kreative projekter. Her kan hun slå håret ud, bogstaveligt talt, som hun gjorde det dengang hun og Prins Henrik blev vækket om morgenen af familie, venner og Fredensborgs borgere i anledning af deres sølvbryllup. Også det kommende kongepar og deres børn indfinder sig ofte på Fredensborg for at cykle, løbe, ride og nyde naturen.
I Dronningens regenttid er der hvert år i juli måned blevet åbnet for adgang til Den Reserverede Have og Urtehaven, der ellers er forbeholdt kongefamilien, og med mulighed for at komme på omvisning på slottet og i haven. Den offentlige del af Fredensborg Slotshave er åben året rundt og ligger smukt ned til Esrum Sø med mulighed for mange gode gåture.
Når Regenten har residens på Fredensborg eller Kronprins Frederik befinder sig på slottet, er en del af Den Kongelige Livgarde udstationeret på Fredensborg, hvor der er vagtskifte kl. 12 middag. Om torsdagen deltager enten Den Kongelige Livgardes Musikkorps eller Tambourkorpset i vagtskiftet, og der aflægges honnør til Dronningen, som ofte er at finde på hovedtrappen. www.kongeligeslotte.dk/da/slotte-og-haver/fredensborg-slot/udforsk-fredensborg-slot.html
Fredensborg Slot har særstatus som dronningens mest benyttede residens. Her kan du i hele juli måned komme med på rundvisning, både inde på Slottet og udenom Slottet. ©VisitNordsjællandFoto:Daniel Overbeck
Dronningens by Fredensborg
Fredensborg by og dens borgere har en særlig tilknytning til kongehuset. Hvert år, når Dronning Margrethe har flyttet residens til Fredensborg, er hun blevet modtaget og budt velkommen tilbage med fakkeloptog af Fredensborgs borgere. Men det royale islæt kan ses og fornemmes flere steder i byen. F.eks. når Livgarden har vagt på Fredensborg, og garderne går gennem byen kl. 22 for at slå ”tappenstreg” - et militærsignal, der kalder soldater til kvarteret, hvor de skal begive sig til ro. I gamle dage betød det i praksis at hente soldaterne hjem fra byens beværtninger.
©VisitNordsjællandFoto:Fredensborg Store Kro
Fredensborg Store Kro - sov som en kongelig gæst
På Fredensborg Store Kro er du tæt på den royale historie. Fredensborg Store Kro har en lang og spændende historie bag sig, lige siden den blev opført i 1723 samtidig med Fredensborg Slot, som kroen er nabo til. Kroen har haft en central plads i Fredensborgs historie som midtpunkt for kongelige begivenheder og luksusopholdssted for borgerskabet.
Når kongefamilien inviterer til store fejringer og fester på slottet og mangler plads til de mange gæster, så overnatter de ofte på Fredensborg Store Kro. Du kan også lade dig forkæle med et ophold på kroen eller middag på kroens bistro med mad og vin i særklasse. Besøg også kroens lille ”museum” i kælderen, der fortæller om kroens historie og tilknytning til kongehuset.
Dronningerunden på cykel
Som en del af Fredensborg Kommunes fejring af Dronning Margrethes 40-års regeringsjubilæum i 2012 blev den skiltede cykelrute, Dronningerunden, indviet. Hop på cyklen og oplev kultur og smukke landskaber i Fredensborg, Nivå, Kokkedal og Humlebæk og tilbage igen.
©VisitNordsjællandFoto:Daniel Overbeck
På tur i Kongernes Landskab
I jagtsæsonen fra oktober til midten af januar er det ikke usædvanligt at se Danmarks kommende konge på såkaldt kongejagt, Kongehusets officielle jagter. Traditionen for kongelige jagter går langt tilbage og knytter sig især til Nordsjælland og har sat sit tydelige præg på de nordsjællandske landskaber. Kilometervis af gamle jagtveje skærer sig f.eks. på kryds og tværs gennem Gribskov, Store Dyrehave og Jægersborg Dyrehave og Hegn.
De tre skove udgør Parforcejagtlandskabet, et enestående natur- og kulturlandskab, som blev anlagt af Christian V for at vise sin enorme magt og behov for at demonstrere den ved at kontrollere naturen. Det smukke 4.500 hektar store naturområde er optaget på UNESCOs verdensarvsliste og kan opleves til fods, til hest eller på cykel året rundt. www.parforce.dk
Kommunikation & PR