Gå til indhold
©  Foto:

Æbelholt Klostermuseum

Æbelholt Klostermuseum ligger 5 km vest for Hillerød. Ved museet er udgravet ruinerne af det, der i middelalderen var Nordens største Augustinerkloster.

Nordsjællands helgen

Ca. 1175 grundlagde augustinermunke et kloster i Æbelholt. Klostrets første abbed var den legendariske abbed Vilhelm, som i 1224 blev helgenkåret som Sankt Vilhelm. Der gik ry om mirakler ved hans grav, og gennem hele middelalderen strømmede syge til Æbelholt. Han er gået over i historien som “Nordsjællands helgen”.

Skeletter på museum

Arkæologiske udgravninger i 1930-60erne frilagde klostrets fundamenter og ca. 800 skeletgrave, og klostret er således blandt de største nordiske middelaldergravpladser. Nogle af gravene vises i museet, der også rummer andre fund fra udgravningerne. De udstillede skeletter vidner om livsvilkår, sygdomme og død i middelalderen.

100 forskellige lægeurter

I tilknytning til museet findes en klosterhave med godt 100 forskellige lægeurter. Kom og lær mere om deres udseende, duft, virkning og historie.

Æbelholt Klostermarked

Omkring Sankt Vilhelms festdag den 16. juni afholdtes hvert år i klostrets tid et stort marked over ca. 14 dage, hvor handlende, håndværkere, pilgrimme, gøglere og tiggere mødtes. Denne tradition viderefører Museum Nordsjælland en weekend en gang om året. Klostermarkedet byder bl.a. på middelaldergøgl, sang og musik, dyster i armbrøst- og langbueskydning samt boder, der sælger alt fra skind, pels, perler og smykker, middelaldervåben til kulinariske nydelser som mjød og gnaveben.