Put and take

Put and take

Foto: Tine Uffelmann

Fiskeriet i put and take er en hyggelig og nem måde at tilbringe en dag med familien ellers ens venner. I langt de fleste put and take søer bliver der sat fisk ud flere gange i ugen.

Put and take
Foto: Fishing Denmark
Put and take
Foto: Fishing Denmark

Hvilke fisk kan man fange i en put & take sø:

 • Regnbueørred        
 • Guldørred
 • Kildeørred
 • Bækørred

 

  Fiskeriet i put and take er en hyggelig og nem måde at tilbringe en dag med familien ellers ens venner. I langt de fleste put and take søer bliver der sat fisk ud flere gange i ugen henover forår, sommer og efterår. I vintermånederne holder mange søer lukket. De fisk der oftest bliver sat ud er regnbueørreder. Regnbueørreden trives i mindre eller større søer og er kendte for at levere en eksplosiv kamp, når først den er kroget. I mange put and take søer kan man også fange bækørreder, kildeørreder eller endda guldørreder. Men hvornår fanger man den bedst og hvilke fiskemetoder er de bedste til at bringe dig succes?

  Hvornår fanger man ørreder?

  Man kan fiske ørreder hele året rundt, men de bedste måneder er forår, sommer og efterår. Når vandet er meget koldt om vinteren bliver fiskene meget inaktive og det samme gælder om sommeren. Skal du have de bedste muligheder for at fange fisk, så er det bedst at fiske tidligt morgen fordi der ikke har været andre fiskere og vandet ofte har en god temperatur. Aftenfiskeri lige før solnedgang kan også være helt magisk. Det er ørredens sidste chance for at få et måltid inden det bliver mørkt.

   Hvilket fiskegrej?

   Fiskegrejet til put and take fiskeri er rimelig simpelt og langt det meste fiskegrej kan bruges til dette fiskeri. Er du spinnefisker kan du bruge dette grej:

   • Spinnestang på mellem 240-300 cm med passende hjul
   • Flettet line i 0,10 – 0,15 mm eller nylonline i 0,20 – 0,25 mm

   Fiskemetode

   Vil du gerne fiske aktivt, hvor du kaster ud og trækker ind hele tiden, så er små spinnere og blink det mest effektive. Små spinnere i str. 1-3 er helt perfekte. De kaster ikke særligt langt, men fiskene går også meget langs kanterne. Små blink i 4-10 g er også rigtig gode når der fiskene er lidt sløve og man gerne vil fiske lidt langsommere. Farvene kobber, sølv, guld, sort og fluorescerende er gode at have med i fiskeboksen.

   Fiskeri med Powerbait kan være den helt rigtige metode under mange forskellige forhold. Det kan fiskes på bunden, under et flåd eller bag et bombarda flåd. Små trekroge i str. 14-20 er bedst. Jo mindre de er, jo lettere kroger man fisken. Bombardafiskeri er nok en af de mest effektive fiskemetoder til put and take. Små bombardaer i 7-15 g er helt perfekte. Jo mindre jo bedre. Afstanden mellem bombarda og krog skal gerne være mellem 2-4 m. Jo mere afstand mellem krog og flåd, jo flere fisk fanger man, da det store bombarda godt kan skræmme fiskene. Træk ultra langsomt ind – Det er virkelig noget som fiskene ikke kan stå for.

   Fiskes der på bunden, så er det bedst at afstanden mellem loddet og krogen er mellem 50 – 100 cm. Det meste Powerbait er flydende og derfor vil det svæve let over bunden. Perfekt til ørreder som går nær bunden. Fisker man med flåd skal man være opmærksom på at de flydende Powerbait skal tynges ned. Det kan gøres ved at klemme et splithagl på tæt ved krogen. Test altid om det er nok vægt.

    De tre ekspert tips:

    • Søg altid efter fiskene
    • Fisk langsomt
    • Brug små agn

    Put & Take fiskeri er for alle

    Put & Take-søerne er gode steder at starte sin fiskekarriere og opbygge sine færdigheder inden for fiskeri.