Louisiana Museum of Modern Art

Kunst og kultur

Foto: Ann Jørgensen

Moderne arkitektur, kunst og design trives side om side med historisk kulturarv. Nordsjælland har altid tiltrukket kunstnere og kreative ildsjæle. Her finder du en koncentration af oplevelser med kunst og kultur, som få andre steder i Danmark.

Da ostegrosserer Knud W. Jensen grundlagde Louisiana i 1958, havde han en vision om at skabe et museum med sjæl, hvor kunsten kunne komme publikum i møde – ikke højstemt, men som noget, der taler direkte til beskueren. Døm selv, om det er lykkedes – det synes andre gæster. Louisiana slog sin egen rekord i 2019, med et besøgstal på over 750.000 gæster. Museet er en unik fusion af natur, arkitektur og kunst, som skal opleves.

Nivaagaards Malerisamling blev også grundlagt af en ildsjæl. Johannes Hage, godsejer og politiker, samlede på dansk og europæisk kunst, og besluttede i 1908 at den private kunstsamling skulle være et offentligt tilgængeligt museum. Derfor kan du opleve bl.a. Rembrandt på det lille, men udsøgte museum i Nivå, som også har spændende skiftende udstillinger. 

Munkeruphus var fra 1958 – 1982 hjem og arbejdssted for Gunnar Aagaard Andersen, og et permanent udstillingsrum formidler hans spændende og alsidige værk. Med skiftende udstillinger og foredrag, samtaler, omvisninger, fællesspisning m.m. videreføres Munkeruphus i Gunnar Aagaard Andersens ånd. Det smukke, fredede træhus ligger i en park ud mod Øresund, på Nordsjællands kyststrækning mellem Dronningmølle og Gilleleje.

Frederiksborg og Fredensborg slot er fornemme eksempler på historisk og arkitektonisk kulturarv i Nordsjælland. 

Esrum Kloster var i middelalderen et stort og magtfuldt kloster, grundlagt af cistercienserordenen. Efter reformationen kom klostret under kronen, og størstedelen af klostret blev revet ned. Esrum Kloster førte derefter en omskiftelig tilværelse som kongeligt jagtslot, stutteri, amtsforvaltning, m.m.

Efter en omfattende restaurering og sammenlægning med Esrum Møllegård er Esrum Kloster i dag en spændende, moderne oplevelsesattraktion. Selve bygningen, som kun er en tiendedel af det oprindelige kloster, er et fascinerende levn fra 1100-tallet.