7 oplevelser, du skal kaste dig ud i på Esrum Kloster & Møllegård

Foto: Tine Uffelmann

På Esrum Kloster & Møllegård tager du tilbage i tiden. Tilbage til Nordsjællands middelalder, hvor munkenes arbejdsplads og hjem var blandt de mest centrale magtfaktorer i Norden. Slip børnene løs på naturlegepladsen, spis i caféen og dyk ned i historien om kirkens magt i Danmark.

1. Mennesket i klosteret: Dragende installationer

Bevæg dig ind i munkenes verden i den permanente udstilling “Mennesket i klosteret”. Gennem dragende lysinstallationer og lyd oplever du munkenes kanoniske sang og rutineprægede dagsrytme. For eksempel viser den store cirkel af lys munkenes dag fra solopgang til solnedgang i løbet af 24 minutter. 

En stor cirkel af lys illustrerer stemningsfuldt munkenes døgn på Esrum Kloster

©VisitNordsjællandFoto:Tine Uffelmann

2. Klosterhaven: Én af de største samlinger af lægende urter

Klosterhaven på Esrum Kloster & Møllegård har én af Danmarks største samlinger af planter, der blev brugt af munkene i middelalderen. Gå på opdagelse i planterne, der blev anvendt til at læge sår, kurere sygdomme og til religiøse handlinger. Hvert bed fortæller en historie.  

To kvinder går i urtehaven og ser på middelalderens lægeurter på Esrum Kloster

Klosterhaven er fyldt med planter, der blev brugt i middelalderen.Foto:Tine Uffelmann

Læs også: Esrum Kloster & Møllegaard - Oplev historiens magi og naturskønne omgivelser

3. Augmented & virtual reality: Genrejs det enorme Esrum Kloster

For 500 år siden var Esrum Kloster enormt. Det er faktisk kun en brøkdel af klosteret, der står tilbage nu. Prøv augmented reality, hvor du med en iPad i hånden bliver guidet rundt på området og rejser de forsvundne bygninger igen. Du kan også få virtual reality-briller på og bevæge dig rundt ad lange gange og ind i store sale, som de så ud i klosterets storhedstid.

En mor og hendes børn spiser under en parasol i gårdhaven på Møllecaféen ved Esrum Kloster

På Møllecaféen er maden lavet af sæsonens råvarer.Foto:Tine Uffelmann

4. Møllecafé og butik: Økologisk mad og kvalitetsprodukter

I Esrum Klosters café, Møllecaféen, kan du spise måltider lavet af sæsonens råvarer, der så vidt muligt er økologiske. Spis for eksempel håndmadder, supper, børneret eller kage. I butikken kan du finde “klosterprodukter” såsom brændevin og specialøl, bøger, lammeskind, mel, cider og chokolade. Husk også det årlige julemarked med endnu flere lækre lokal- og specialprodukter.

5. Vandretur: Følg kortet og lær om dyre- og klosterlivet

Følg vandreruten rundt om Esrum Kloster og oplev det område, som munkene boede og arbejdede på. Ruten er en selv-guidet tur på fire kilometer med tre oplevelsesspor (dyresporet, vandsporet og klostersporet). På kortet og i folderen kan du se hele turen og finde de forskellige nedslag under hvert spor.

En række af mennesker vandrer ned over engen foran Esrum Kloster

På vandreruten rundt om Esrum Kloster oplever du landskabet, som munkene levede i.Foto:Tine Uffelmann

6. Spil om reformationen for børn og barnlige sjæle

Tag dine venner eller familie med og vær med til at afgøre Danmarks fremtid. I skal tilbage til middelalderen, til tiden under reformationen og Martin Luthers 95 teser. I løbet af spillet bliver I stillet over for en masse svære dilemmaer om religion og reformation af samfundet. Jeres valg har konsekvenser for fremtiden.  

En pige ler, mens hun flyver afsted på svævebanen på Esrum Klosters naturlegeplads

På naturlegepladsen kan børnene bruge deres energi.Foto:Tine Uffelmann

7. Naturlegeplads: Få pulsen op i et middelalderligt børneunivers

Naturlegepladsen på Esrum Kloster er designet til børn, der skal have brændt krudt af - og så er den designet efter middelalderlig arkitektur. Sus hen over voldgraven på svævebanen, der udgår fra fæstningsanlægget, bag brød i teglovnen og sigt efter dine fjender med bliden, der også er en gynge.