Gå til indhold
©  Foto:

Teka Bashofar Gadol

Statuen er udført af kunstneren George Weil og skænket af den israelske skibsreder Yuli Ofer. Teka Bashofar Gadol er hebraisk og betyder:"Lad den store shofar forkynde". Sætningen står i den jødiske bønnebog og fremsiges tre gange om dagen i forbindelse med gudstjenesterne. Den er et råb til Gud om frihed fra forfølgelsen, fra fjender. Den 6 meter høje statue, der forestiller en jøde, der kalder til bøn, står stadig i haven ved Pyramiden. 

Statuen, der er en dublet af en skulptur i Herzlia, blev skænket til minde om de danske jøders flugt fra nazisterne i 1943. Gilleleje var afskibningssted for måske 2000 jøder, der herfra nåede friheden i Sverige. Hele byen og oplandet deltog i hjælpe arbejdet. Fiskerne sejlede med flygtningene, borgere og bønder i oplandet husede dem indtil der var skibslejlighed - selv politiet stod bi med råd og dåd - stik imod ordrer fra tyskerne.

Kun en gang gik det for alvor galt i Gilleleje i oktober 1943. Det var da næsten 100 jøder skjult på Gilleleje Kirkes loft blev angivet til det tyske politi af en stikker. De blev alle taget af tyskerne.

 

Share your wonders: