Fredensborg Slot i Dronningens Nordsjælland

Foto: Thomas Rahbek

Besøg Fredensborg Slot, som Dronningen ofte opholder sig på og som er et af Dronningens yndlingsslotte. Oplev både slottet og den storslåede barokhave. 

Fredensborg Slot er i dag et af kongehusets mest benyttede residenser. H.M. Dronningen bruger ofte slottet som fast bopæl. Som en markering af det byder borgerne hende altid velkommen tilbage til slottet i det tidlige forår med et traditionsrigt fakkeltog.

Stoltheden over, at byen huser et af dronningens yndlingsslotte, kommer i den grad til udtryk i 2022, hvor hun kan fejre sit 50-års regeringsjubilæum.

Slottet danner ofte ramme om store begivenheder i den kongelige familie. Her holdes blandt andet bryllupsfester, konfirmationer og fødselsdagsfester, og statsoverhoveder og ambassadører modtages fra alverdens lande. Ved statsbesøg er der tradition for, at det besøgende statsoverhoved med en diamant skriver sit navnetræk på en af slottets glasruder.

Slotshave med fine anlæg

Hvis du kommer forbi slottet, er det et must at gå en tur i den stemningsfulde Fredensborg Slotshave, som er en af Danmarks største historiske haver. Den blev anlagt samtidig med slottet, men omdannet i fransk barokstil i 1759-69, hvor billedhuggeren Johannes Wiedewelt blandt andet skabte en række skulpturer til den pragtfulde dobbelt - allé Brede Allé .

I anledning af dronningens jubilæum har Fredensborg i 2022 fået en milliondonation af A.P. Møller Fonden til at istandsætte haven – det gælder blandt andet de såkaldte Eremitagepavilloner, som oprindeligt blev opført af Frederiks IV, og Kongebroen, der var en fødselsdagsgave til den nu afdøde prins Henrik, da han blev 60 år. Broen blev indviet i 1996.

En helt særlig attraktion er også Nordmandsdalen med sine 70 skulpturer af norske og færøske bønder og fiskere. En vovet bestilling af Frederik V, for det var som regel ikke jævne folk, men antikkens guder og gudinder, som blev udstillet i de kongelige slotshaver.

Nærmest slottet ligger den kongelige private have, orangeriet og den historiske urtehave, som giver friske blomster og grøntsager til hoffet. Disse tre steder er kun åbne for offentligheden i juli måned ved omvisninger. Resten af haven, der blandt andet indeholder det fineste barokanlæg i Danmark, har gratis adgang året rundt.

 

Kontakt VisitNordsjælland medarbejdere e-mail

10 skarpe fra majestæten

Foto: Daniel Overbeck

Udforsk oplevelserne tæt ved slottet

Der er masser af oplevelser tæt ved Fredensborg slot

FAQ