parforce skov hillerød cykle løbe hvad er parforcejagtlandskabet

5 facts, du kan bruge til at imponere i Parforcejagtlandskabet

Foto: Daniel Overbeck

Der ligger en skov i Nordsjælland – Parforcejagtlandskabet. Men det er ikke bare en skov. Den er på UNESCOs verdensarvsliste, har nærmest labyrintiske veje og en dramatisk historie.

Imponer dine venner og familie med fem facts om ét af Danmarks helt unikke kulturlandskaber. 

© VisitNordsjællandFoto: Daniel Overbeck
parforce fakta inspiration hvad er parforcejagtlandskabet skov hillerød
Foto: Daniel Overbeck

1. Der er faktisk ikke kun ét landskab

…men der er tre. De er alle en del af Parforcejagtlandskabet, men ligger forskellige steder. Store Dyrehave i Hillerød. Grib Skov i Gribskov. Og Jægersborg Dyrehave i Gentofte.

2. Kan du lide tal, skal du vide

…at i 1600-tallet har Danmark 30.000 soldater. En stor del af dem anlægger de symmetriske veje i Parforceskoven. Det sker ved håndkraft. Og det tager omkring ti år fra 1680 til 1690, før Parforcejagtlandskabet står færdigt.

3. Det vigtigste i jagten er

…at kongen står af sin hest og dræber hjorten. Før det sker, bliver den jaget rundt i skoven i timevis. Til sidst er den for træt til at stå oprejst. En grusom form for sport.

Tag ud i Parforcejagtlandskabet.

parforce fakta inspiration hvad er parforcejagtlandskabet skov hillerød

Foto:Ann Jørgensen

4. Kender du nogen fra udlandet, kan du prale med

…at Danmark i dag har verdens bedst bevarede parforcejagtlandskab. (Det er derfor, det er UNESCO). Inspirationen til parforcejagten kommer fra Tyskland og Frankrig. Men deres landskaber er ikke bevaret ligeså godt.

5. En uvidenskabelig sammenligning viser

…at vi har brugt næsten ligeså lang tid på at bygge Københavns Cityring (2009-2019), som kongens soldater brugte på Parforcejagtlandskabet. Ti år, plus minus. 

Bonus info

Der er otte veje ind til stjernen (midten) i Store Dyrehave. Fire veje rundt om den. Otte trekanter, fem firkanter og én cirkel rundt om selve stjernen.

Tag cyklen rundt i Parforcejagtlandskabet.

Kilder: parforce.dk, museumns.dk, dr.dk