VisitNordsjælland
Det lille fiskerleje Kikhavn ved Hundested. Smukke gamle gårde med stråtage

Fiskerlejet Kikhavn

Idylliske Kikhavn ved Hundested er en gammel fiskerby og landsby på nordsiden af Halsnæs i Nordsjælland.

Kikhavn v. Hundested
Kikhavn

Kikhavn er en gammel fiskerby og landsby på nordsiden af Halsnæs i Nordsjælland. Byen ligger ud til Kattegat; ca. 3 km nordøst for Hundested. De mange store gul- og hvidkalkede, stråtækte gårde og huse vidner om en tid, hvor kombinationen af landbrug og fiskeri var med til at sikre indbyggerne et ganske godt liv.

Kikhavns historie strækker sig tilbage til 1200-tallet og er derfor det ældste fiskerleje i Halsnæs. Kikhavn står i dag som for godt 200 år siden. Utroligt men sandt. Byen har på mirakuløs vis modstået ildebrande, havets rasen og turisme. De charmerende gårde med stråtag ligger på hyggelige smalle gader og er omkranset af stokroser. Den idylliske stemning bliver understreget af Kikhavns fredelige og bilfri miljø, hvor børnene trygt kan bevæge sig rundt lege på gader og stræder.

Der bor ca. 25 indbyggere i idylliske Kikhavn. Om sommeren er der endnu flere, som vil opleve Kikhavn, så indbyggertallet runder ca. 700 personer. Det er oplagt at pakke picnic-kurven og hoppe i vandet ved Kikhavns fine strand. Derefter kan turen gå mod Spodsbjerg Fyr, Knud Rasmussens Hus og Fyrgården, hvor du kan nyde den måske allersmukkeste udsigt i hele Halsnæs-området.

For at bevare Kikhavns enestående karakter og særlige stemning for eftertiden, beder byen besøgende respektere nogle få forholdsregler: Bilkørsel gennem byens snævre, kringlede stræder er af gode grunde ikke tilladt. Parkér bilen på P-pladsen lige udenfor byen og oplev Kikhavn til fods.

Vær med til at værne om det kostbare dige- og kystsikringsanlæg, som beskytter byen mod stormflodskatastrofer. Benyt kun de anlagte stier og overgange. Fjern ikke sand, sten, beplantning mv. fra stranden og anlæggene. Det er naturligvis forbudt. Undlad brug af åben ild i nærheden af Kikhavns fine, gamle og meget brandbare, stråtækte gårde og huse. Læs mere om byen.

Velkommen til Kikhavn – en levende landsby ved Kattegatkysten på Halsnæs!