Flugten over Sundet – redningen af de danske jøder i oktober 1943

Foto: Tine Uffelmann

I oktober 1943 blev flere end 7.000 danske jøder reddet fra deportation og sejlet i sikkerhed i Sverige. Mange jøder kom til Sverige fra Nordsjælland, hvor lokale fiskere gemte dem på deres fiskerbåde og sejlede dem over Øresund i ly af natten.

I de første år af besættelsen var de danske jøder uden for fare. Men da samarbejdspolitikken mellem den danske regering og den tyske besættelsesmagt brød sammen efter en tid med uro og sabotage af den danske modstands- bevægelse i sommeren 1943, udsendte Hitler dekret om, at alle jøder i Danmark skulle arresteres og deporteres. Igennem diplomatiske kanaler blev der givet advarsel til den jødiske menighed i slutningen af september: Pak penge og værdigenstande, og flygt til Sverige med det samme.

Mange jøder begav sig nordpå – til fiskehavnene i Nordsjælland – i håb om at krydse Øresund for at komme i sikkerhed i Sverige. Mange blev gemt i private hjem, mens de ventede på at komme afsted. Turen over Sundet kunne vare et par timer – alt afhængig af rute og vejrforhold. Nogle blev fragtet over på større fiskerskibe eller skonnerter, andre i små robåde, eller endda kajakker.

DSB-billet fra København til Hillerød 1943

DSB-billet fra København til Hillerød brugt af jøderne under flugten fra Danmark i oktober 1943. For ikke at vække mistanke købte den pågældende en returbillet, skønt formålet var, at tage videre ud til kysten for at komme over til Sverige. ©Frihedsmuseet - Nationalmuseet, DanmarkFoto:John Lee

Men den megen aktivitet i havnebyerne gjorde Gestapo mistænkelig, og de intensiverede deres aktion. Således blev flere end 60 jøder, der var gemt på kirkeloftet i Gilleleje kirke, angivet af en stikker og taget af Gestapo natten mellem den 6. og 7. oktober. De blev senere sendt til koncentrationslejren Theresienstadt.

Efterfølgende fandt redningerne sted på mere isolerede steder langs kysten. Jøderne blev gemt i skoven eller i sommerhusene, eller på steder som Nivaagaard Teglværks Ringovn, hvor de blev gemt på loftet, eller hos søstrene ved Sankt Lukas Styrelsen ved Smidstrup Strand.

Den danske modstandsbevægelse koordinerede evakueringen, men redningen af de danske jøder involverede også almindelige borgere og fra alle sociale lag. Modstanden mod det, der blev anset for at være en umenneskelig og barbarisk forfølgelse af danske statsborgere, resulterede i hidtil uset aktivisme blandt den danske civilbefolkning.

Omkring 7.000 af de cirka 7.800 jøder, der boede i Danmark, formåede at flygte fra det tysk-okkuperede Danmark.

Under 2. verdenskrig blev kirkens loft brugt som skjulested for mange jødiske flygtninge, som ventede på skibslejlighed til Sverige.©VisitNordsjællandFoto:Tine Uffelmann

Gilleleje Kirke 

Langt størstedelen af de danske jøder, der kom til Nordsjælland, blev reddet til Sverige, men for omkring 60 jøder blev natten mellem 6. og 7. oktober skæbnesvanger. De jødiske familier med børn og ældre blev gemt på loftet af Gilleleje Kirke, mens de ventede på transport til Sverige. Men en stikker angav dem, og Gestapo kom og arresterede dem. De blev senere sendt til koncentrationslejren Theresienstadt.

En ung mand gemte sig i kirketårnet, men blev arresteret næste dag. Han undslap Gestapo i København, men druknede den følgende nat under endnu et flugtforsøg. De fleste tilfangetagne fra kirkeloftet overlevede og vendte tilbage til Danmark efter krigen.

Gilleleje Kirke er åben fra 1. april – 2. november. Besøg på kirkeloftet, kun efter aftale. Kirken arrangerer rundvisninger og byvandringer i skolernes sommer- og efterårsferie.

Kirkeloftet på Gilleleje Kirke
© VisitNordsjællandFoto: VisitNordsjælland
Kirkeloftet i Gilleleje Kirke, hvor et stort antal jøder var skjult før den planlagte flugt til Sverige. De blev angivet og derefter sendt til ghettobyen Theresienstadt
Dækkeservietter fra Theresienstadt
© Frihedsmuseet - Nationalmuseet, DanmarkFoto: John Lee
Ægteparret Oscar og Bolette Levy blev arresteret på loftet af Gilleleje Kirke den 6. oktober 1943 og deporteret til ghettoen Theresienstadt. Da de danske fanger i april 1945 blev afhentet for at blive bragt tilbage, tog Bolette en stump af nogle lagener med sig. Da hun kom hjem til Danmark, syede hun to dækkeservietter af stoffet. Da Oscar døde 10 år senere, syede hun de to servietter sammen. Bolette selv døde i 1963, 74 år gammel.

80-året for aktionen mod de danske jøder I 2023 markeres for oktober 1943 over hele Danmark med en række arrangementer og mindehøjtideligheder.

Historien om Tove

Tove Udsholt var kun 3 år gammel, da nazisterne befalede, at alle danske jøder skulle arresteres. Tove boede i en lille lejlighed i København med en kristen far og en jødisk mor. Familien besluttede, at Toves mor skulle flygte med Tove, og at faderen skulle passe på lejligheden, indtil de kom hjem igen.

Familien havde ikke meget at gøre godt med, og Tove og hendes mor tog afsted med intet andet end en bylt tøj, Toves bamse og en lille sum penge, der kunne dække prisen på en togbillet – en returbillet for ikke at vække mistanke – til Gilleleje.

Hør Tove fortælle sin historie

Kilde: Folkedrab.dk – Institut for Internationale Studier.

Da Tove og moderen ankom til Gilleleje, var byen fyldt med jødiske flygtninge. Situation blev mere og mere anspændt. De lokale hjalp med at gemme flygtningene rundt omkring i deres huse, på lofter og i kældre. Tove og hendes mor blev gemt på et loft midt inde i byen. Her måtte de vente i flere dage og nætter på at komme afsted.

Som 3-årig havde Tove svært ved at være stille. En lokal fisker og hans kone tilbød at tage Tove med hjem. Endelig kom der grønt lys, og flygtningene på loftet fik mulighed for at komme med en sejlads til Sverige. Toves mor måtte tage et skæbnesvangert valg: At risikere Toves liv ved at tage hende med på den farefuld overfart, eller lade hende blive hos ægteparret i Gilleleje?

Tove blev i Gilleleje hos ægteparret, Ketty og Svend under krigen. Hun fik strenge ordrer om ikke at tale med grøn- eller sortklædte mænd. Hele Gilleleje passede på Tove.

Da hendes mor vendte tilbage fra Sverige efter krigen, var gensynsglæden ikke gengældt af Tove. For Tove var hendes mor fremmed, og hun ville blive i Gilleleje. Modvilligt fulgte hun med sin mor tilbage til København. Deres forhold blev aldrig det samme.

Tove var stædig, og moderen måtte til sidst lade Tove flytte tilbage til Gilleleje. Som 18-årig blev hun adopteret af Ketty og Svend. Hun opretholdt dog kontakten til sin mor. Hendes far genfandt hun, men mistede kontakten til ham, indtil hun så ham igen, da han kun havde få dage tilbage at leve i.

Tove er en af 148 danske jødiske børn, der blev gemt i private hjem, på kostskoler og børnehjem rundt omkring i Danmark under krigen

Mindestenen for redningen af jøderne i de dramatiske oktoberdage i 1943

Mindestenen for redningen af jøderne i de dramatiske oktoberdage i 1943. Mindestenen er udført af kunstneren Karin Lind, Græsted. Stenen placeret ved stranden nord for Det Gamle Rådhus i Vesterbrogade i Gilleleje.©VisitNordsjællandFoto:Laura Stamer

Mindesmærker for oktober 1943 i Nordsjælland

Rundt om i det nordsjællandske landskab kan man se mindesmærker for oktober 1943.

På stranden i Gilleleje står Karin Linds skulptur “Forskudt Horisont” opført i anledningen af 80-året. Hvis man kigger op i den modsatte retning ser man Teka Bashofar Gadol-mindesmærket, navngivet efter en hebraisk bøn og udført af kunstneren George Weil. Nede ved Stejlepladsen på havnen i Gilleleje står mindesmærket ”Stævnen” af bådebygger Edwin Mortensen.

I Humlebæk, med kig udover Øresund til Sverige, har den danske kunstner Per Arnoldi skabt skulpturen “Oktober 1943”, en jolle udført i sort granit. Den står på Peder Mads Strand syd for Slettenhus. Under besættelsen husede Slettenhus Hotel Gylfe, et mødested for de danske frihedskæmpere og et gemmested for de danske jøder, før de blev sejlet til Sverige fra Sletten Havn.  

“Oktober 1943”, en jolle udført i sort granit.

I Humlebæk, med kig udover Øresund til Sverige, har den danske kunstner Per Arnoldi skabt skulpturen “Oktober 1943”, en jolle udført i sort granit.©Per ArnoldiFoto:VisitNordsjælland

Husk historien : Seværdigheder i Nordsjælland

Skibshallerne - Museum Nordsjælland i Gilleleje 

På det lokalhistoriske museum, Skibshallerne, fortæller en udstilling om de dramatiske dage i 1943, da byen blev centrum for jødernes flugt til Sverige. Udstillingen fremstiller vidneberetninger og reflekterer over menneskeskæbner i en krigstid. På museet er udstillet en jolle, der blev brugt til overfarterne over Sundet – en af de få både fra dengang, der stadig eksisterer i dag.

Foto:VisitNordsjælland

Loftet på Nivaagaard Teglværks Ringovn 

Nivå var i 1943 kendt for sin store teglproduktion. I alt blev cirka 500 jødiske flygtninge gemt på det mørke loft i det lokale teglværks ringovn, som blev brugt til at brænde og tørre tegl, før flygtningene bedrog sig ud på den farefulde overfart til Sverige. I dag er ringovnen museum.

Gå en tur fra ringovnen ned til kysten og teglværkets tidligere udskibningsmole, hvor flygtningene sejlede ud fra. Fra fugletårnet er der udsigt over strandengene, som i dag er fuglereservat, og på en klar dag kan man spotte Sverige på den anden side.

©VisitNordsjællandFoto:Tine Uffelmann

Da jøderne måtte flygte: Selvguidet tur i Gilleleje 

Turen tager dig til 6 udvalgte steder i Gilleleje, hver markeret med en mindeplade, der relaterer sig til begivenhederne i oktober 43. Hør mere om historien bag stederne og mindepladerne med hebraiske inskriptioner og jødiske symboler skabt af Gerda Thune Andersen.

©VisitNordsjællandFoto:Tine Uffelmann

Byvandring med guide i Gilleleje

Den dansk-amerikanske guide Lisa Tomlinson, som er født i Gilleleje, kan bookes til guidede rundvisninger i Gilleleje, der tager udgangspunkt i den rolle, som byen og dens indbyggede spillede i oktober 1943.