WILLIAM MORRIS. Al magt til skønheden!

Designeren William Morris revolutionerede britisk design i det 19. århundrede – og han er stadig højaktuel. Oplev ham for første gang i Danmark på Nivaagaard Malerisamlings særudstilling 13. februar – 16. juni 2019.

Som en af Englands første socialister var William Morris båret af en revolutionær gnist og søgte med sine ideer og designs at gøre verden til et bedre sted. Som kunsthåndværker, maler, forfatter, bogtrykker og social reformator ville han give al magt til skønheden og forandre det engelske samfund. Mens industrialiseringen buldrede frem i Victoriatidens England, gik han til angreb på masseproduktion og overforbrug med tanker om skønhed, fællesskab og bæredygtighed.

I dag, 150 år efter, hvor klima og miljø, overforbrug og bæredygtighed i den grad er på dagsordenen, er William Morris’ tanker og visioner måske mere aktuelle end nogensinde.

Luk skønheden ind i dit hjem!

"Have nothing in your houses that you do not know to be useful or believe to be beautiful", citat William Morris. Det budskab opfordrer til eftertanke, og vil nok få mange af os til at se med kritiske øjne på vores eget hjem. Har vi virkelig brug for alle de ting, vi omgiver os med? Er vi som forbrugere villige til at betale for ting af en kvalitet, som giver os skønhed og glæde?

Podcast
Hør podcasten med Nicolai Klingenberg i samtale med Maren Bramsen, museumsinspektør og kurator på William Morris udstillingen.

Har du brug for inspiration, er Nivaagaard Malerisamling et besøg værd. Udstillingen viser Morris’ smukke og sanselige univers af tapeter, tekstiler, møbler, glasmosaikker, bøger m.m. Hans karakteristiske planteornamentik fik senere få stor indflydelse på Jugendstilen, og han nævnes ofte som det moderne kunsthåndværks fader.

Udstillingen viser også værker af nogle af hans nære venner og samarbejdspartnere: kunstnere som Edward Burne-Jones, Dante Gabriel Rossetti og arkitekten Philip Webb.

Kunsthåndværk til alle

Som en af hovedkræfterne bag Arts & Crafts bevægelsen sværmede Morris for middelalderens æstetik og håndværksmæssige kunnen – og var indædt modstander af industrialisering, mekanisk masseproduktion og overforbrug. Han flyttede på landet i 1861 og skabte et inspirerende og produktivt kunstnerkollektiv sammen med nogle af tidens førende malere, kunsthåndværkere, arkitekter og designere. De dannede firmaet Morris, Marshall, Faulkner & Co. som fremstillede smukke, håndlavede produkter. Visionen var, at alle skulle have råd til kunsthåndværk.

Samarbejde mellem H&M og Morris & Co

William Morris’ smukke organiske blomstermotiver er i løbet af efteråret 2018 nået ud til et bredere publikum via tøjfirmaet H&Ms samarbejde med Morris & Co, som varetager den designmæssige arv efter William Morris. Så hvis du genkender stilen og motiverne, er du måske den heldige ejer af en del af kollektionen.

FAKTA

Hvad: WILLIAM MORRIS. Al magt til skønheden!
Hvor: Nivaagaards Malerisamling, Gammel Strandvej 2, 2990 Nivå
Hvornår: 13. februar – 16. juni 2019
Læs mere: www.nivaagaard.dk

Foredrag om William Morris
I forbindelse med særudstillingen kan du deltage i en række foredrag og arrangementer om William Morris og tiden omkring ham, med referencer op til i dag. Læs mere om William Morris foredrag her             

Broderikreds
Er du glad for at brodere, kan du en gang om ugen komme forbi Nivaagaards Malerisamling og brodere William Morris motiver, enten på eget kit eller på en broderiramme sammen med 6-7 andre. Læs mere om William Morris broderikreds her

Film
Se her en kort introduktion til William Morris. NB! Filmens indhold af mønstre og produktioner er ikke dækkende for udstillingens indhold.

Læs mere og følg med på www.nivaagaard.dk

Åbningstider / Tidspunkter

13/02/2019 - 16/06/2019 Tirsdag - Fredag 11:00 - 20:00
13/02/2019 - 16/06/2019 Lørdag, Søndag 11:00 - 17:00

Del denne side

Opdateret af:

VisitNordsjælland info@visitnordsjaelland.com
 

Kontakt

Adresse

Gl. Strandvej 2
2990 Nivå

Telefon

+45 4914 1017

Fakta

  • Type

    • Historie
    • Udstilling
    • Kunst

Transport

Se geokoordinater

Longitude : 12.509735
Latitude : 55.924996