Rågeleje

Rågeleje er en lille hyggelig og stemningsfuld badeby midt imellem Tisvildeleje og Gilleleje med et traditionelt sommerhusmiljø, hvorfra mange har gode barndomsminder om bondegårdsbesøg, cirkus, ture på stranden i solnedgangen, hygge og spil.

Den klassiske strandpromenade, med udsigt til de stribede badehuse, følger kystvejen et godt stykke langs stranden helt tæt ved havet. Når det rigtig blæser, er der masser af kite- og windsurfere at kigge på.

Udover stranden byder området omkring Rågeleje også på meget andet smuk natur. På de lyngklædte bakker ved Heatherhill græsser fårene om sommeren og om vinteren er bakkerne perfekte til en kælketur i snevejr. Året rundt er skrænterne ud mod vandet et yndet mål for paraglidere. Lige syd for Rågeleje finder du Maglehøje, 10 gravhøje fra Bronzealderen, hvor en 1,3 km sti leder dig rundt til dem alle. I hele området er der mange smukke gangstier og ved Rågegården kan man stadig ane den smukke have, der var her en gang med rhododendron og åkandesøer.

Historien
Rågeleje betyder »Råges bådeleje«. Råger er sandsynligvis identisk med den nu forsvundne by Roka på nogle få gårde, som nævnes i Esrum Klosters klosterbog i 1211.

Efter byens forsvinden, benævnes i de gamle skattematrikler Råge Mark som en del af Vejbys landsbrugsjord. Rågeleje er således rimeligt sikkert udledt fra en gammel forsvunden by, selvom råge også kan betyde lille høj.
Rågeleje opstår så sent som i den yngre middelalder, først som sæsonbeboelse for sildefiskeri, senere som permanent beboelse for helårsfiskeri. Rågeleje var på sit højeste i 1500-tallet og var et af de største fiskelejer på kysten med omkring 25 fiskere.
Fra slutningen af forrige århundrede går det imidlertid drastisk tilbage for Rågeleje. Dette er en udvikling, som ses på hele nordkysten og dels skyldes den begyndende sandflugt, dels en periodisk nedgang i sildefiskeriet. Fra midten af 1600-tallet er lejet øde, men ved indgangen til 1700-tallet genopstår det.Del denne side

Opdateret af:

VisitNordsjælland info@visitnordsjaelland.com
 

Kontakt

Adresse

3250 Gilleleje

Fakta

  • Type

    • Bydel

Transport

Se geokoordinater

Longitude : 12.168051771
Latitude : 56.102345634