
Guider skal vise vejen frem i Nationalparken
Specialiseret viden om Nationalpark Kongernes Nordsjælland skal tiltrække turisterne.
Mere end nogensinde før har danskerne fået øjnene op for naturen, og noget af den smukkeste og mest spændende af slagsen finder man i Nordsjælland og Nationalpark Kongernes Nordsjælland. Dermed ligger der et stort potentiale for at tiltrække besøgende fra hele landet, og med tiden også internationale turister, til Nordsjællands nationalpark, der har eksisteret siden 2018.
Men mange af de oplevelser, som Nationalpark Kongernes Nordsjælland byder på, er endnu ukendte for mange. De skal frem i lyset og nye stærke oplevelser skal udvikles, så flere kan nyde Nationalparkens natur og unikke kulturhistorie. Og så skal oplevelserne bindes sammen, formidles og synliggøres for at styrke parkens profil og udløse dens besøgspotentiale. Et arbejde som en række organisationer med Nationalparksekretariatet, Nationalparkens kommuner, Naturstyrelsen, Copenhagen Business Hub - Erhvervshus Hovedstaden og VisitNordsjælland i spidsen er i fuld gang med.
Formidling kræver viden
Det kræver godt værtsskab at tage de besøgende i hånden og viden om det store og mangfoldige område, som den 26-hektar store nationalpark dækker. Foruden de mange naturperler dækker Nationalparken også kulturlandskaber som Parforcejagtlandskabet, slotte og mange museer og kulturinstitutioner, der fletter sig ind i Nationalparkens fortælling.
Nøglen til at formidle historien og sikre, at den kommer ensartet ud, skal blandt andet findes hos turistguiderne. Derfor har VisitNordsjælland taget initiativ til at hjælpe guiderne med at blive klædt på med specialiseret viden. Målet er at skabe synergi og samarbejde mellem guiderne og de mange turistaktører - både de store og de små – og få de mange oplevelser kombineret og præsenteret i sammenhæng over for turisterne.
Åbent hus
Lige nu er det svært at samle turisterhvervet fysisk, men arbejdet med at udvikle turismen i Nordsjælland og i Nationalparken står ikke stille hos VisitNordsjælland af den grund. Tidligere på måneden inviterede VisitNordsjælland i samarbejde med RUC's turistføreruddannelse og Skovskolen derfor 17 attraktioner og besøgssteder i og omkring Nationalparken til at være værter ved et "åbent hus" på videokonferencesystemet Zoom.
Her mødtes guiderne online med både de større attraktioner som Frederiksborg Slot og Louisiana og mindre aktører som Esrum-Tisvildevejen og Naturlejren i Auderød. I virtuelle rum kunne guiderne komme "forbi" for at høre oplevelsesstederne præsentere deres fortællinger og få mere viden om Nationalparken.
"Guiderne er en vigtig nøgle til at binde fortællingerne, turistaktørerne og oplevelsesstederne i og omkring Nationalparken sammen. Selvom turismen har ændret karakter i kølvandet på Covid-19, så vil guiderne også fremover være en vigtig brik for at nå danske målgrupper og de internationale turister, når de kommer tilbage," fortæller Anne-Marie von Vultejus, forretningsudvikler hos VisitNordsjælland.
I alt deltog 120 turistaktører og guider. Selvom mødeformen var ny for flere, blev der netværket på kryds og tværs, og nye samarbejder mellem turistaktørerne og guiderne er allerede opstået.
Nordsjælland på programmet
Guiderne har tæt kontakt til turoperatører og de såkaldte incoming-bureauer, der tilbyder pakkerejser til grupper og internationale turister. Med større viden om Nationalparkens mange oplevelsesmuligheder i baggagen, er der en større chance for, at bureauerne indtænker nye ture til Nordsjælland, når de skal sammensætte deres programmer.
"Ved at sætte turisterhvervet og guiderne sammen og give dem mere viden håber vi, at vi kan skabe interesse for nye turmuligheder og slå fast, at vores enestående natur er en rejse værd," siger Anne-Marie von Vultejus, forretningsudvikler hos VisitNordsjælland.
Arbejdet med formidling og oplevelsesudvikling i Nationalpark Kongernes Nordsjælland fortsætter. VisitNordsjælland har indledt et samarbejde med både Skovskolen og turistføreruddannelsen på RUC, der skal sætte yderligere fokus på oplevelser i Nationalparken.
Workshoppen for guiderne var støttet af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse som en del af projektet "Turismeudvikling i Nationalpark Kongernes Nordsjælland."



Forretningsudvikler | Netværksleder | Kontakt: Gribskov
Direkte: | +45 4178 6780 |

Kommunikation & PR
Direkte: | +45 4178 6778 |