Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland

Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland er UNESCOs verdensarv

D. 4. juli 2015 fik Nordsjælland endnu en fornem placering på UNESCOs verdensarvsliste med optagelsen af Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland. Store Dyrehave ved Hillerød, Gribskov og Jægersborg Dyrehave er nu officielt en del af hele verdens kulturarv.

Christian d. 5.s landskabsdesign
Det var kong Christian d. 5. som i 1680erne, inspireret af besøg på pragtslottet Versailles, omdannede de kongelige nordsjællandske jagtmarker til parforcejagtsystemet. Parforcejagt går ud på at ryttere og hunde jager en kronhjort til udmattelse, hvorefter kongen eller den fornemme gæst får æren af at dræbe dyret med sværd eller spyd. Landskabet blev udformet med snorlige skovveje i et mønster af stjerner, omgivet af kvadrater, som i en barokhave. Der var således tale om en storslået iscenesættelse af den enevældige konges magt over naturen.

Begrundelsen
UNESCO- komiteen begrunder bl.a. sin optagelse med at Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland er ”et usædvanligt og velbevaret eksempel på hvordan den europæiske baroks værdier blev omsat i design af naturen.”

Organisation og sekretariat
Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland er som projekt forankret på Museum Nordsjælland. Projektet drives, udvikles og formidles i samarbejde med Naturstyrelsen Nordsjælland, Naturstyrelsen Hovedstaden, Slots- og Kulturstyrelsen, Det Grønne Museum, samt Allerød, Fredensborg, Gribskov, Hillerød, Lyngby-Taarbæk og Rudersdal Kommuner.

Læs mere her

På jagt i Nordsjælland

Hør podcast om jagt i Nordsjælland i form af en podcast fra radio 24/7. 

Som 19-årig tog Nikolaj Juel sin guitar under armen, og drog mod London. Her nåede han at spille med bl.a. James Morrison, Jason Mraz, John Mayer og Foo Fighters. Men så kom kokkekniven i spil, da han uden formel træning blev souschef på en michelinrestaurant, og derefter en del af holdet på Jamie Oliviers ’Fifteen’. Herefter tog jagten over, da han tilbage i Danmark fik jagttegn, og nu lever han af alle tre ting – endda som forfatter på en kommende bog om vild mad. I dag er Nikolaj med David på snigetur efter råvildt i Nordsjælland,

Del denne side

Opdateret af:

VisitNordsjælland info@visitnordsjaelland.com
 

Kontakt

Adresse

3400 Hillerød

Telefon

+45 41 96 36 42

Transport

Se geokoordinater

Longitude : 12.358099931153
Latitude : 55.912465348809