Valby Hegn

Foto: VisitNordsjælland
Attraktioner
Naturområder
Adresse

Stendysserne i Valby Hegn

3200 Helsinge

Kontakt

Valby Hegn er beliggende tæt på Helsinge by. Her er det både muligt at få pulsen op og lære om fortiden

Sundhedsspor
Skoven har velholdte stier og er velegnet at færdes i både til fods, på cykel og på hesteryg. Et særligt sundhedsspor med forskellige naturredskaber fungerer som hjertesti og tær ved p-pladsen på Bukarvej finder du vejledning i hvordan du bruger stien og måler dit kondital og BMI tal. Sundhedssporet er 2,6 km langt og belægningen gør at det også er velegnet til kørestolsbrugere og gangbesværede. Der er placeret handicapvenlige borde og bænke langs ruten. ca. 300 meter inde i skoven er der en ryddet plet med græs og overdækket grill plads.

Stendysser
I Valby Hegn finder man Nordsjællands bedst bevarede samling af stenaldergrave. De seks langdysser er ca. 5000 år gamle og her begravede man de døde. Da dysserne blev anlagt var der ingen skov, men åbent landskab og de kunne ses langvejs fra. Ved hver dysse er der en audioguide, der fortæller om bondestenalderen. 

De er bygget i den yngre stenalder – bondestenalderen ca. 3.500 år f.v.t. I dag kendes der til 4.700 dysser i Danmark og der til kommer  alle dem der er fjernet i tidens løb.

Indtil midten af 1800 tallet, troede man at langdysser var tingsteder og at dækstenene havde været offersten eller altre. I lang tid troede man også at dysserne var efterligninger af  f.eks. pyramiderne. I dag ved vi at de første dysser i Vesteuropa er bygget ca. 1000 år før de første pyramider.

De døde fik grav gaver med sig i form af lerkar, stenøkser, ravperler og pilespidser. Der er ikke fundet nogen genstande i dysserne i Valby Hegn.

Praktisk
Der er mulighed for parkering ved skovbrynet på Bukarvej og på Løgelandsvej. For cyklende kører den lokale cykelrute 702 gennem Valby Hegn. Movia busrute 360R og 361 standser ved Bukarvej og fra stoppestedet er der kun få hundrede meter til skoven.

Adresse

Stendysserne i Valby Hegn

3200 Helsinge

Måske også interessant for dig:

Sidst opdateret af
VisitNordsjælland